13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArvamusRahvastikutaaste kuum kartul justiitsministeeriumi laualt minema!

Rahvastikutaaste kuum kartul justiitsministeeriumi laualt minema!

Jaak Uibu, Riigikogu Eesti rahvastiku toetusrühma konsultant

Lugu algas sellest, kui saatsin kõikidele ministeeriumidele digarist leitava digiväljaande „Inimloomuse tahumata tahud“ palvega sellest välja sõeluda ettepanekud, mille realiseerimine tagaks rahvastikutaaste Eestis ja veel otsida välja need asjaolud, mis mõjutavad rahvastikutaastet negatiivselt.
Lugeja tahab muidugi teada, mis mulle vastati, aga peab veel kannatama nagu mina isegi olen oodanud, et kõik ministeeriumid oma valikud esitaksid. Saabunud vastuskirjadest eristub selgelt justiitsministeeriumi oma, millele siin keskendun. Avaldan selle siinjuures lakoonilises ilus, jättes välja riigivapi, saja aasta sümboolika jne. Kiri on suunatud õieti sotsiaalministeeriumile: Edastame vastamiseks hr Jaak Uibu pöördumise. Rahvastikutaaste küsimused Justiitsministeeriumi valitsemisalasse ei kuulu.
Minule saadetud kirja koopia rõõmustas mind sellega, et ministeeriumi juristid tulevad appi vastuskirja hankel sotsiaalministeeriumilt, mida olen pikalt oodanud. Kahju on aga kaotatud ajast, mille kulutasin ministeeriumi endise kantsleri Norman Aasa kurssiviimiseks rahvastikuprobleemide ja nende võimalike lahendusteedega. Viimased sisaldasid vältimatu komponendina just justiitsministeeriumi rolli õigusliku aluse loomisel rahvastikukriisi leevendamisele. Siinkohal meenub kunagine peaminister Kaarel Eenpalu, kes nõudis, et iga seaduse väljatöötamisel tuleb pearõhk panna sellele, et seadused ei takistaks, vaid soodustaks rahva arvulist kasvu. Mõistsin, et tuleb alustada algusest ja kohtuda kantsler Tõnis Saarega tema kurssiviimiseks. Ettevaatlikuks teeb mind aga see, et kuudepikkuse ooteaegade tõttu tippametnike juurde pääsemisel, võivad nad jälle vahetuda enne koolituskuuri lõppu.
Riigi Teatajast leidsin Jüri Ratase ja Heiki Looti allakirjutatud aasta taguse korralduse Rahvastiku tervise arengukava 2020-2030 koostamise ettepaneku heakskiitmine. Sellest sai välja lugeda, et justiitsminister valitsuse liikmena on nõustunud ministeeriumi osalemisega selle koostamisel. Kahjuks eksistentsiaalses rahvastikutaaste küsimuses  ministeerium taandus otsustavalt! Kas eksisid Jüri Ratas ja Heiki Loot või Urmas Reinsalu ja Tõnis Saar? Või on tegemist ametnike  lapsusega, kui tippjuhtidele mitte varju heita?

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare