14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSSillaotsa talumuuseum sai tuletõrje veevõtukoha

Sillaotsa talumuuseum sai tuletõrje veevõtukoha

Siim Jõgis / foto: Siim Solman.

Varem ei olnud Sillaotsa talumuuseumi lähiümbruses ühtegi Päästeameti nõuetele vastavat veevõtukohta. Seoses talupojatarkuse teabetarega tuli see Päästeameti nõudmisel kindlasti rajada. Nüüdseks on see valmis, vett täis ning Märjamaa päästekomandolt ka heakskiidu saanud.
Veevõtukoht asub Sillaotsa talumuuseumist üle tee, aida taga. Varem asus Sillaotsale lähim tuletõrje veevõtukoht Valgus. Sillaotsa talumuuseumi juhataja Kalju Idvand ütles, et tegemist on Märjamaa valla ainukese kuivhüdrandiga veevõtukohaga. Tegemist on suure plastmasspaagiga, mis asub maa sees ning sinna mahub viiskümmend kuupmeetrit vett. Nii suure koguse veega oleks võimalik täita viis tuletõrjeautot.
Idvand rääkis, et Päästeameti mehed käisid ka kohapeal ning testisid, et kogu süsteem töötab. Kuna tegemist oli Idvandi sõnul suhteliselt kalli projektiga, käidi esialgu välja plaan kaevata lihtsalt auk ja vesi sinna lasta. See mõte siiski läbi ei läinud. Maa alla kaevatud paagi üks suuremaid eeliseid on see, et sellele pääseb vabalt ligi igal aastaajal, olgu parajasti paukuv pakane või lõõskav suvepäev. Samuti oleks lihtsalt auku lastud vesi hakanud palavaga aurama, külmaga jäätuma ning seal oleksid hakanud elutsema vetikad ja muud taimed, mis võiksid päästetehnikat ummistada.
“Nüüd saab ühe tuletõrjeauto lasta vett täis vaid loetud minutitega,” sõnas Idvand. Vajadusel on päästjatel sellele paagile pidev ligipääs. Kui peaks juhtuma mingi õnnetus näiteks Velisel, Velisemõisas või Sulu külas, mis kõik jäävad sinna lähedusse, on tuletõrjeautodel kiire ligipääs veele olemas.
“Proovisime järele, see töötab nagu kellavärk. Sildid ja viidad on ka üles pandud. See ei riiva silma, aga on kiiresti ülesleitav. Üks hea asi sai sellega valmis,” sõnas Kalju Idvand.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare