6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArtikkelVali tuul jättis lennupäeval ära langevarjuhüpped

Vali tuul jättis lennupäeval ära langevarjuhüpped

Siim Jõgis

Kuusiku lennupäeva korraldajatel ei ole juba mitu aastat järjest ilmaga vedanud. Kahel varasemal aastal on see üritus üldse ära jäänud, tänavu sai vähemalt midagi tehtud. Olgugi et esialgsest plaanist väiksemal kujul, sest vali tuul häiris lendamist päris korralikult. Seetõttu ei toimunud ka langevarjuhüppeid, mis olid enne üritust plaani võetud.

Lennupäev Kuusiku lennuväljal oli laupäeval, 22. septembril. Teiste seas oli kohal ka siseminister Andres Anvelt, kes lootis Kuusikul sooritada oma elu esimese langevarjuhüppe. Vähemalt seekord nii ei läinud. Küll oli aga sellekohane lootus üleval veel päev varem, reedel. Siis oli väga ilus ja rahulik ilm. Lennupäeva korraldaja Ken Koort rääkis, et korraldusmeeskond oli reedel Kuusikul viimaseid ettevalmistusi teinud ning siis tundusid tingimused igati sobivad. Siiski oli järgmiseks hommikuks tuul sedavõrd tõusnud, et lennukitel oli isegi keeruline maanduda ja ainuüksi see tekitas pilootidele raskusi.
Siseminister Andres Anvelt rääkis ürituse avasõnades, et lennundus on teda köitnud lapsest saati. Enda sõnul oli ta ennast terve eelneva nädala pannud valmis, et laupäeval see hüpe ära teha. Ilmataadil olid siiski teised plaanid ning langevarjureid taevasse ei lubatud.
Anvelt ütles, et lennundusest rääkides ei saa me üle ega ümber ka droonidest. Eesti uue idapiiri rajamisel saavad need olema ühed tähtsamad elemendid. Palja silmaga igale poole ju ei ulatu. Siseminister rääkis, et praegu on üle Eesti idapiiri toodud droonidega salasigarette ning kui tehnoloogia veel areneb, ei saa välistada, et droonide abil võiks ka inimesi üle piiri smuugeldada.

Oodati rohkem huvilisi

Kokku oli lennupäeval kohal kümmekond lennukit ja üks helikopter. Teiste seas ka näiteks iseehitatud lennuk, mille meisterdas valmis Kohila mees Kaido Loik. Kõik, kes jõudsid kohale lennupäeva alguseks kell 12, võisid näha ka mitmete lennukite ja helikopteri maandumist.
Valju tuule tõttu lennukite tiivad laperdasid ning nende maandumine oli mõneti kõhe vaatepilt. Ometi jõudsid nad kõik õnnelikult maa peale. Huvilistele vaatamiseks olid näiteks Piper PA28R-200 Arrow, Cessna 150, Piper PA34-200T Seneca II ja helikopter Enstrom 480B. Päeva jooksul käis Kuusiku lennuväljalt läbi sadakond huvilist.
Ken Koort ütles, et tegelikult oleks ta oodanud rohkem külastajaid. Kindlasti mängis oma osa ka tuuline ilm, et inimesi väheks jäi. Ka mõned lennukid jäid Koorti sõnul seetõttu Kuusikule tulemata. Eelmistel aastatel plaaniti sama üritus augustisse ning siis ei saanud seda üldse pidada. Seekord loodeti Koorti sõnul vananaistesuvele ning see saabuski, kuid kahjuks üks päev liiga vara.
Küll aga pandi tänavusel lennupäeval algus traditsioonile, mida loodetakse jätkata ka järgmistel kordadel. Nimelt oli oma esindusega kohal Rapla maleklubi ning simultaani pakkus Rapla vallavolikogu liige Tarmo Lukk. Selle võimaluse võttis vastu siseminister Anvelt. Kes nende vastasseisu võitis? Nagu selgus, võitis sport. Ken Koort rääkis, et malemäng lülitati kavasse, sest ta on ühtlasi ka Eesti maleliidu president ning võimalus kaks sündmust ühendada tundus põnev. Ta avaldas lootust, et see traditsioon jätkub ka järgmistel lennupäevadel Kuusiku lennuväljal. Laupäevast üritust korraldas Eesti Erapilootide Liit.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare