6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSAnts Uustalu tutvustas Pariisis Eesti toitu

Ants Uustalu tutvustas Pariisis Eesti toitu

Helerin Väronen

Teisipäeval, 23. oktoobril toimus Pariisis Eesti suursaatkonnas eesti toidu tutvustamine, mis oli osa rahvusvahelisest toiduainetööstuse messist SIAL. Ürituse eesmärgiks oli leida uusi koostööpartnereid ja tekitada huvi eesti toidu ja riigi vastu.


Stiliseeritud toiduainete väljapanekul olid ostujuhtidele, ajakirjanikele, blogijatele ja toidukriitikutele välja pandud 24 Eesti toiduettevõtte näidised. Nende hulgas olid ka Raplamaalt pärit Minna marmelaadid.
Ööbiku Gastronoomiatalu peakokk Ants Uustalu oli aga valitud pakkuma suupisteid.
Uustalu pakkus 12 erinevat sorti suupisteid, mille valmistamisel oli kasutatud meie enda kohalikku toorainet ja just neid, mis mõeldud ekspordiks. Kasutatud oli näiteks kala ja liha.
Suupisted maitsesid Uustalu sõnul kohaletulnutele ja eriti suurt huvi tundsid toidukriitikud tema isiku ja ta tegemiste vastu. Korduvalt küsiti temalt, miks tal veel Pariisis oma restorani pole ja kunas see tuleb. Uustalu pidi küll nende kurvastuseks tõdema, et selliseid ambitsioone tal praegu ei ole.
Eesti ja Prantsusmaa toitude erinevuse kohta sõnas Uustalu, et see on päris suur. Nii toorained kui toidukultuur on erinevad. Näiteks ei ole meil veel selliseid viinamarjaveine, nagu Prantsumaal on harjutud söögi kõrvale jooma. Eks siin mängib oma rolli ka viinamarjade jaoks sobilik kliima. Samas on meie siidrid ja käsitööõlled kõrgel tasemel ja meid joogikultuuri kaardile viinud.
Töö mõttes ei pidanud Uustalu eesti toidu tutvustamisüritust väga suureks kogemuseks, kuid uueks kogemuseks oli mõningate erinäoliste toiduainete kokkupanek. Näiteks mulgi kapsas koos prantsuse köögist tuntud kroketitega, lisanditena veel suitsuaioli ja seakõrned.
Toidukriitikule pakkusid suurt huvi ka suupisted, kus omavahel olid kokku pandud verikäkk ja vutimunad. Nii et meie maalähedane toit oli serveeritud lausa kuninglikus võtmes. Kuna Uustalu on töötanud Londonis, on oskused ja kogemused tal selleks olemas.
Nädal enne üritust räägiti eesti toidu tutvustusüritusest Prantsusmaa lehtedes väga palju ja just selles võtmes, et sinna tuleb Eesti kokk ja pakub ehedat eesti toitu. See oli ka ilmselt põhjus, miks kohale oli tulnud nii palju toidukriitikuid, kes teevad koostööd maailmakuulsate kokkadega. Uustalul on hea meel tõdeda, et tema number on nüüd nende kriitikute telefonilistis olemas.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare