9.4 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSArengud Raplamaa haigla laboris

Arengud Raplamaa haigla laboris

Marge Kütt, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Aili Laasner, SA Raplamaa Haigla

Alates 2018. aasta oktoobrist toimib Raplamaa haiglas asuv meditsiinilabor ühe osana Põhja-Eesti Regionaalhaigla laborist. Miks ja millisel eesmärgil selline ümberkorraldus tehti?
Meditsiinilaborid on kogu maailmas kiiresti arenev valdkond. Laboritesse ei tule mitte ainult moodsad ja järjest keerukamaks muutuvad seadmed, vaid järjest rohkem on oluline, et laborite tulemused oleksid omavahel võrreldavad ja üldine kvaliteeditase ühtlane.
Tundub, et tegemist on enesestmõistetava ootusega laboritele, kuid tegelikult on seda eesmärki päris keeruline saavutada. Laborites on kasutusel erinevad keemilised mõõtemeetodid, mille tulemuste normid ehk referentsväärtused sõltuvad kasutatavast meetodist ja erinevad omavahel.
Aastaid tagasi ei olnudki see väga suur probleem, patsiendi tervisemured lahendati enamasti ühes tervishoiuasutuses ja kõik uuringud tehti samas laboris. Tänapäeval on aga inimesed palju mobiilsemad ja ka vajadus külastada erinevaid raviasutusi on suurem. Seega on laboritevahelised erinevused suur probleem ja need tuleb võimaluste piirides miinimumini viia.
Samuti on enesestmõistetav, et kõik uuringud, mida patsiendile tehakse, on läbinud eelnevalt võrdse tasemega kvaliteedikontrolli, mis peab tagama tulemuste usaldusväärsuse.
Labori poolt vaadatuna tähendab aga tulemuste ühtlustamine ja järjest karmistuvad kvaliteedinõuded suuremaid kulutusi, samuti vajadust spetsiifilise oskusteabe järele. Eesti laborid on tublid ja ka väiksemad laborid püüavad neile esitatud nõudeid täita, kuid püsida võrdsel tasemel suuremate laboritega läheb aasta-aastalt järjest keerukamaks.
Labor on igas haiglas vajalik esmane tervishoiuteenus, mille kvaliteet on ravivale arstile ülioluline. Raplamaa haigla juhtkond on juba mitu aastat olnud väga huvitatud ja koostööaldis labori kvaliteedialase tegevuse igakülgseks toetamiseks. Enesestmõistetavalt on kaalutud võimalusi kaasata suurem partner, kes toetaks edasisi arengutegevusi nii finantsiliselt kui ka oskusteabega. Alates 1. oktoobrist on koostööpartneriks regionaalhaigla labor.
Labor on vajalik igas haiglas. Meie eesmärk on hoida Raplamaa haiglas asuvas regionaalhaigla laboriüksuses tulemused võrreldavad Mustamäe korpuses asuva tuumiklabori omadega, kuna sageli jagame ka samu patsiente. Raplamaa haiglas asuv labor pakub kohe kättesaadavat ja kvaliteetset laboriteenust Raplamaa haigla patsientidele, samuti teenindab kiiresti ja paindlikult nii piirkonna perearste kui ka ambulatoorset vastuvõttu tegevaid eriarste.
Meie eesmärk on pakkuda laboriteenust lähtuvalt Raplamaa tervishoiu vajadustest ja patsiendi heaolu arvestades.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare