9.4 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArtikkelHeategevuskontsert turvatunnet tekitavas Raplas

Heategevuskontsert turvatunnet tekitavas Raplas

Sisuturundus (Mari Tammar)

9. novembril toimub Rapla kultuurikeskuses heategevuskontsert “Aita lapsel leida rõõm”. Kontsert toetab leinatoetuslaagrite korraldamist lastele ja noortele, kes on kaotanud mõne lähedase pereliikme. Kontserdil astuvad üles Mari Jürjens, Sten-Olle Moldau, Piia Põder ja ansambel The Notes. Kontserdi idee eestvedaja on Rapla neiu Nele Randpere.

“Need laagrid on kõigile lastele ja peredele tasuta ja saavad toimuda ainult toetajate ja projektide abil. Kuna praegu on aga selline aeg, et ei tea, kaua ja mis moel programm üldse jätkuda saab, tuli selline heategevuskontserdi idee,” räägib Nele kontserdi tähtsusest.
“Need laagrid on alguse saanud Estonia katastroofist, kui paljud lapsed ja noored jäid ilma vanemate või lähedasteta,” räägib Nele MTÜ Laste ja Noorte Kriisiprogramm korraldatavatest laagritest. “Laagrid ja programm on mõeldud kooliealistele lastele ja noortele (vanuses 7 kuni 18), kes on viimase kahe aasta jooksul kaotanud lähedase pereliikme,” selgitab Nele, kes on ka ise selle programmi läbi teinud.
“Mina kaotasin kuus aastat tagasi oma ema ja aasta pärast seda käisin leinatoetuslaagris. Algul sinna laagrisse minnes oli paanika ja hirm ja võib-olla ka ehmatus, et sa oled koos ruumitäie inimestega, kellel kõigil on väga valusad kogemused. Aga samas selles peitubki see tunne, et ma ei olegi ainuke, kes peab midagi sellist läbi elama – see on lohutav ja sa saad jagada ja keegi päriselt mõistab sind.
Paljud ju tegelikult sinu kõrval püüavad mõistusega aru saada, kui kohutav tunne see võib olla, aga kui sinu kõrval on teisi noori, kes päriselt on seda kogenud, siis on see hoopis midagi muud. Laagrist kõige enam ma saingi seda mõistmist ja lootust edasi minna, et kõik ei ole minu jaoks läbi,” räägib Nele oma laagrikogemusest.
Tänaseks on Nele olnud kaks aastat ise neis laagrites vabatahtlik. “Praegu on minu roll olnud vabaaja sisustamine ja seal kaasa aitamine. Aga ka vabal ajal tekib neid hetki, kui mõni laps tahab rääkida ja on vaja muret kuulata ja olla olemas. On väga huvitav aeg, ma õpin hästi palju,” jagab Nele muljeid.
“Tihti arvatakse, et seal laagris on palju nutmist ja on selline kurb laager. Ka noortel endal on hirm, et mis seal siis on, kas üks surmajutt ainult. Aga tegelikult on see laager tavapärase ülesehitusega. Meil käib palju külalisi ja me käime ka ise väljasõitudel, on töötoad ja on ka teatri ja muusikaga tegevusi. Aga iga päev on ka grupitööd.” Grupitööd viivad läbi professionaalsed terapeudid ja neis käib töö leinaga.
Kogu programm koosneb kolmest laagrist. Algab suvel esimese 8-päevase laagriga. Pärast seda kohtutakse ka sügisel ja kevadel ühel nädalavahetusel. Seega on tegemist pikema protsessiga. Lisaks on programmi raames võimalus ka individuaalseks ja koos perega nõustamiseks. Enne laagrit saavad ka lapsevanemad ja hooldajad omavahel kokku. Laagris on korraga kuni 45 last.
Nele ise õpib ülikoolis eripedagoogiks-nõustajaks ning on ka oma bakalaureuse- ja magistritööd sidunud leina teemaga koolis. “Bakalaureusetöös uurisin noori, kes on kaotanud lähedase – mida nemad koolis mõtlesid ja ootasid, nüüd magistris uurin õpetajaid ja spetsialiste, kes on pidanud töötama lähedase kaotanud lapsega, ja seda, milline on koostöö ja võrgustik nende ümber,“ räägib Nele.
Selline heategevuskontsert programmi toetuseks korraldatakse esmakordselt. “Meil oli erinevaid mõtteid, kus kontsert võiks toimuda, aga kuna mul on siin tutvusi ja mõtlesin, et esimene kord võiks olla turvalises keskkonnas, siis sai Rapla välja valitud,” selgitab Nele, miks kontsert on Raplas. Samas mainib ta, et Raplamaal on olnud viimasel ajal ka palju traagilisi juhtumeid, kus lapsed on oma lähedase kaotanud.
“Kuna see on hell teema, siis me mõtlesime, et võiksid olla ka hellad artistid, kellega meie rütm ja tunnetus oleks sama,” räägib Nele muusikutest, kes kontserdil üles astuvad. “Kontserdi sõnalist osa kannab üks meie laagriprogrammi grupijuhtidest Aivar Simmermann. Vahepeal on paus, kui saab laagriliste tehtud küünlaid osta, mis peaks hingedeajal ja enne jõule hästi sobima, ning müügil on ka tuntud inimeste poolt heategevuseks kujundatud kaardid,” räägib Nele eesootavast kontserdist.
Kontserdi piletid on müügil nii Piletilevis kui ka kontserdil kohapeal. “Ma olen pisut murelik, sest ma poleks osanud arvata, et see turunduspool võib nii keeruline olla, aga hoiame pöialt, et inimesed siiski kontserdile jõuavad,” ütleb Nele lootusrikkalt.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare