5.5 C
Rapla
Teisipäev, 16 apr. 2024
RS“Kaader“ ei ole lõppenud

“Kaader“ ei ole lõppenud

Stina Andok / foto: Siim Solman

Kuigi toona nii arvati, ei jäänud eelmisel sügisel toimunud noorte filmifestival “Kaader” siiski viimaseks. Järjekordne “Kaader” leiab aset tänavu 19.-20. oktoobril Rapla Vesiroosi koolis.

Tänavu leiab aset järjestikku kolmeteistkümnes „Kaader”, mis järgib kõiki välja kujunenud praktikaid, kuid mõtleb juba suuremalt. Eelmisel aastal korraldasid filmifestivali veel Rapla Vesiroosi gümnaasiumi (RVG) gümnasistid. Gümnaasiumiastme kadumisega koolist pidi justkui kaduma ka festival, kuid entusiastlikud filmihuvilistest gümnaasiumiõpilased ei lasknud sel siiski juhtuda.
Selleaastase festivali peakorraldajad on endised RVG õpilased, klassivennad Rando Aav, Germo Lauri ja Veiko Linamäe. Lisaks on korraldustiimiga liitunud Rauno Vahtre ning projektijuhina on tegev Maili Metssalu. Üks peakorraldajatest Rando Aav selgitab, et kõiki asjaosalisi ühendab ühine huvi näha festivali edaspidigi. Vahtre sattus seltskonda juhuslikult, kui pakkus end möödunud aastal nn viimasele “Kaadrile” abiks.
Maili Metssalu haakub “Kaadri“ meeskonnaga mitmeti. Ta on Rapla Vesiroosi kooli huvijuht ning ka kultuurifestivali “Särin” peakorraldaja, kus “Kaader” tänavu samuti oma aastate jooksul kogunenud filmimaterjaliga esindatud oli.
Filmifestivali “Kaader” alged peituvad RVG-s varem toimunud filmifestivalis „Ossud”. Päris esimene „Kaader” toimus aga 2006. aastal. Siis oli festivali ülesehitus pisut teistsugune, peamine erisus oli, et festivalil osalenud filmid ei valminud koha peal. Üsna pea kujunes välja praeguseni püsima jäänud traditsioon kutsuda noori osalema festivalil, kus film tuleb valmis teha ühes kindlas kohas ja ühe ööpäeva jooksul.
Selgi korral toimub filmifestival varasematele osalejatele ja osasaajatele tuttavas kohas, endise RVG ehk praeguse Rapla Vesiroosi kooli ruumides. Kas asukoht jääb samaks ka järgnevatel aastatel, korraldaja Rando Aav öelda ei osanud. Sarnaselt eelmiste aastatega on festivalile osalema oodatud kõik Raplamaa õpilased alates põhikoolist, samuti vilistlased. Aav kutsub üles ka näiteks kutsekooli õpilasi festivalist osa saama.

Kõik huvilised on oodatud
Selleks, et osaleda, tuleb noortel moodustada vabalt valitud suuruses meeskond, kuhu võivad kuuluda eri vanuses inimesed. Seejärel tuleks “Kaadri” korraldajatele edastada esialgne idee, stsenaarium või oma loo sisukirjeldus, mida soovitakse üles filmida. Kõigi registreerinute seast valivad korraldajad 15-20 gruppi, keda kutsutakse festivalist osa saama. Esimesel festivali päeval, 19. oktoobril toimub osalejatele koolitus, mida viib läbi filmimees Jürgen Volmer ning iga meeskond saab endale kogenud mentori. Kui filmid on valmis, valivad korraldajad omakorda kaksteist filmi, mida festivali teise päeva õhtul avalikult näidatakse. Parimaid filmitegijaid ootavad loomulikult auhinnad.
Miks osaleda? „See kogemus, mis sealt saab, on kirjeldamatu. 24 tunni jooksul jõuda teha valmis film, üles võtta, monteerida. Väga hea kogemus lihtsalt,” ütleb Aav. Oma oskuste pärast korraldaja sõnul muretsema ei pea, sest igal ajal on kättesaadavad mentorid ja teised, kes vajadusel nõuga aitavad. Kõige tähtsam on tahe filmi teha. Eeldatakse, et filmitegijatel on endal filmi tegemiseks vajalikud vahendid olemas, kuid vajadusel saab ühtteist ka koolist laenata.
Peakorraldajatest klassivennad on küll suured filminduse ja filmifestivali entusiastid ning on ka mõned filmid ise loonud, kuid festivalil osalenud kordagi ei ole. Aav selgitab, et tuli RVG-sse õppima alles eelmisel aastal ning nägi siis esimest korda, misasi on “Kaader”. Enne seda õppis ta Juurus. „Meil oli filmiõpetus, mida andis Jürgen Volmer. Tema ütles, et see aasta on viimane “Kaader” ja et on meie asi, kas see jätkub või ei jätku. Siis oligi tunne, et selline üritus ei saa olla viimast korda,” meenutab Aav. Nii otsustasidki klassivennad ürituse jätkumise enda hoole alla võtta.
Festivalile osalema on Aavi sõnul oodatud nii need, kes soovivad oma elu filmivaldkonnaga siduda, kui ka need, kes soovivad lihtsalt põnevalt aega veeta ja enda tegevusest meenutamist väärt mälestust maha jätta. „Praegu jagame infot nii palju kui jõuame, et inimesed teaksid, et “Kaader” ei ole lõppenud,” sõnab ta. Ühtlasi vihjab Aav, et järgmiseks aastaks on filmifestivali jaoks juba suuremad plaanid, kuid täpsemalt ta neid veel avada ei soovi.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare