13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
LisalehtLisaleht Käsitöölane: Rapla kihelkonna kindamustrid lähevad trükki

Lisaleht Käsitöölane: Rapla kihelkonna kindamustrid lähevad trükki

Haldi Ellam

Pauliinede eestvedamisel on peatselt valmimas ka üks käegakatsutav trükis – novembri lõpus või detsembri algul saabub trükist Rapla kihelkonna kindamustrite kaardikomplekt.

Kaartidel on 11 kinnast Eesti Rahva Muuseumist, mis on valmistatud enne 1900. aastat, paar kinnast ka 1910. a.
„Pärast seda aega hakkasid mustrid suure kiirusega kogu maal levima – inimesed liikusid rohkem, mustrilehed juba ilmusid,“ rääkis projekti eestvedaja Anne Ummalas. „Ka varem levisid mustrid laiemalt kui vaid oma küla. Käidi ju kirikus oma kõige kaunimate kinnastega, ka laatadel. Kindlasti märgati kaunist mustrit ja kodus prooviti järele kududa. Mustrite levikut näitab meile omane oaõiekiri, mida leidub nii Järva- kui ka Pärnumaal, aga olen näinud ka näiteks Läti vanadel kinnastel.“
Novembrikuus võib Rapla kinda näitust näha Rapla keskraamatukogus, kus on väljas kõik mustrikaartidele tulevad kindad.
Ummalase sõnul on plaanis avaldada ka Rapla rahvarõivaste raamat, kuid kindamustrite trükis on selle eelkäija.
„Kindakaartide ilmumise põhjus on lihtne,“ rääkis ta. „Materjali on juba palju kogunenud, aga meil on puudu Rapla kandi rahvarõivaste trükis ja nii alustame väiksemast ja kättesaadavamast trükisest. Plaanis on ka teiste kihelkondade kindamustreid avaldada ja ükskord ka raamatuni jõuda.“
Tema sõnul on inimestel üsna keeruline omal käel muuseumitest kindamustrite kohta infot saada.
„Inimesele on see kergem variant infot saada,“ nentis ta. „ERM-i praegu arhiivihuvilisi ei lastagi. Muis.ee (muuseumide veebivärav, kus on digitaliseeritud enamik Eesti muuseumides leiduvaid esemeid) otsing võib osutuda keeruliseks, kuna kihelkonna märget ei ole igal asjal veel juures, aga sellega tegeletakse pidevalt.
Kindamustreid ei pea ainult kinnasteks kuduma. Need mustrid sobivad oma identiteedi näitamiseks kodukujundusse või rõivastele või keraamikas jne kasutamiseks.”

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare