1.1 C
Rapla
Kolmapäev, 24 apr. 2024
RSMitmekülgne Hannaliisa Uusma inspireerib ettevõtlikkusega

Mitmekülgne Hannaliisa Uusma inspireerib ettevõtlikkusega

Stina Andok

MTÜ Ettevõtlikud Naised Raplamaal on mitmeid aastaid ettevõtlusnädala tegemistes kaasa löönud ning põnevaid naisi oma tööst ja elust rääkima kutsunud. Ei jäänud ka tänavune ettevõtlusnädal erandiks. Kolmapäeval, 3. oktoobril rääkis motivatsiooniõhtul „Uue aja naine” oma eduloost Hannaliisa Uusma.

Laiemale üldsusele on Hannaliisa Uusma tuntud kui muusikalise koosluse HU? solist ning sellest ta oma elust jutustades ka alustas. MTÜ Ettevõtlikud Naised Raplamaal ühe eestvedaja Katrin Klaebo suunamisel ja küsimuste toel jutustas Uusma oma perekondlikust taustast ning kuidas täpselt on muusika tema eluga haakunud. Lühidalt kokku võttes on muusika tema esivanemate eluteel ühel või teisel viisil olemas olnud, kuid Uusma on siiski esimene, kes on muusikaga teinud karjääri ning saavutanud tuntust.
Muusikalistes ettevõtmistes on Uusma püüdnud enda sõnutsi ajada alati oma kindlat joont ning tegelda loomega omaloodud subkultuuri raamistikus. Suurimate partneritena sel teekonnal nimetas ta näiteks Jarek Kasarit, aga ka Leslie Da Bassi, kelle toel sündis ka HU? esimene ja vahest kõige tuntum album „Film”, mis sisaldas selliseid tuttavaid lugusid nagu „Depressiivsed Eesti väikelinnad”, „Absoluutselt” jne.
Vähem on teada, et naine on paralleelselt muusikaga tegelemisele olnud ka usin õppur ning praeguseks jõudnud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia muusikateaduste doktorantuuri, olles samas popmuusika ja soouuringute lektor. Doktoritöö raames uurib sotsiaalteaduste taustaga Uusma peamiselt postsotsialistlikku mehelikkust. Lektorina töötamisest ja doktoritööst oluliselt rohkem paraku motivatsiooniõhtul kuulda ei õnnestunud.
Küll aga saime teada, et ta on töötanud soolise võrdõiguslikkuse edendamise alal ning töötab praegu põhikohaga sotsiaalkindlustusameti ohvriabi osakonnas, juhtides kõrge riskiga lähisuhtevägivalla juhtumite lahendamise mudeli MARAC pilootprojekti. Pilootprojekt jõuab Raplamaale kuuldavasti 2019. aastal. Töö sotsiaalkindlustusametis on Uusma sõnul vastutusrikas, aga ka väga huvitav.
Kõige suuremat elevust tekitas publikus aga hoopis Uusma n-ö vabatahtlik tegevus. Nimelt on Uusma koos sõbra Teele Varesega loonud Saaremaale Triigi sadamasse eksperimentaalse teatri- ja kontserdilava Triigi Filharmoonia. Uusma veedab igal suvel paar kuud, toimetades filharmoonia esinemiste korraldamisega ja sadamas paralleelselt kohvikut pidades. Kuna teenitud tuludest töötajatele palka ei maksta, võib seda pidada siiski heategevuslikuks ja vabatahtlikuks, eesmärgiga edendada kohalikku kultuurielu. Kuuldavasti on see aktiivsetel naistel ka õnnestunud.
Miks Uusma on otsustanud muusikalise tegevuse kõrvalt end pidevalt harida ning tegeleda põhitööna mitte nii loovatel erialadel, selgitas ta sooviga säilitada loomingulist vabadust. Nimelt ei soovi Uusma tulevikus avastada end olukorrast, mil tal tuleks luua muusikat pelgalt selleks, et oma peret ülal pidada. Kahtlemata oli innustav kuulda, kui Uusma ütles, et vaatamata mitmele tegevusele, leiab ta aega ka isiklikuks eluks.
Uusma hoiab end muusikas aktiivsena tänagi. Kuigi HU? ametlikult veel tegutseb, on ansambli aktiivsem periood juba möödanik ning praegu keskendub Uusma uuele muusikalisele kollektiivile, duole HUNT, mida ta veab koos Brigitta Davidjantsiga. Aasta tagasi ilmus sellel, nagu Uusma ise nimetas, postromantilisel indie-soul-koosseisul album „Fragment of…”. HUNTi lugusid sai kuulda ka motivatsiooniõhtul. Neid saatsid VJ Kristin Pärna visuaalid.
Juttu ja muusikat oli õhtul paari tunni jagu ning kuigi teema võiks inspireerida ka mehi, oli seda nautima tulnud ruumitäis naisi. Ainsad meesolendid olid sel korral fotograaf ja helitehnik. Oli seegi omamoodi sobiv ja irooniline märk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare