-0.1 C
Rapla
Teisipäev, 23 apr. 2024
RSNumbrimärkide varas aktiveerub sügiseti

Numbrimärkide varas aktiveerub sügiseti

Haldi Ellam

Sel sügisel on politsei poole pöördunud 12 autoomanikku Kaereperest, Raplast ja Alust, kelle autodel on numbrimärgid ära varastatud. Neid varastatud numbrimärke pole seni kuritegelikul eesmärgil kasutatud.
„Numbrimärkide vargused on Raplamaal kestnud juba aastaid, põhiliselt sügisperioodil,“ rääkis Rapla politseijaoskonna juht Janno Ruus.

„Sellel aastal on sõidukilt numbrimärkide vargusega Raplamaal politsei poole pöördutud 12 korral. Kaheksa juhtumit on oktoobrist, kolm septembrist ja üks augustist. Vargusi on toime pandud Alus, Rapla linnas Nurme, Lepiku ja Jaama tänaval ning Kaereperes Kure ja Männiku tänaval.“
Ruusi sõnul ei ole politseil siiani õnnestunud koguda tõendeid, millest oleks abi teo toimepanija välja selgitamiseks. Numbreid varastav isik ei ole jäänud vahele ega kaamerate vaatevälja. Samuti ei ole Ruusi sõnul varastatud numbrimärkidega tanklates külmarveid tehtud.
Numbrimärkide vargused on toimunud juba 2015. aastast. Politsei sõnul on nende toimepanija ilmselt keegi haige inimene, kes kogub numbreid enda jaoks.
„Arvame, et tegu on kleptomaaniga, kelle jaoks ei ole oluline vargusest saadav rahaline tulu. Varastatud numbrimärke ei ole kuskil kasutatud,“ lisas Ruus.
Politsei palub inimeste abi. „Igasugune info, tähe­le­panekud, vihjed, mis vii­vad varga tabamiseni, on olulised. Kui märkate oma kodukohas võõraid ringi liikumas, sõidukite ümber uudistamas, andke sellest politseile teada (infotelefon 612 3000). Kui soovite seda anonüümselt teha, siis selleks on telefoninumber 444 6555 või vihjemeil [email protected]. Kui see on ohutu, tehke pilt või filmige,“ soovitas Ruus.
Küsimusele, mida numb­rimärgi kadumisel teha, vastas Ruus, et eelkõige tuleks veenduda, kas märk on kadunud või varastatud. „Avastades, et sõidukil on numbrimärk või mõlemad numbrimärgid puudu, tuleks sellest kohe politseid teavitada, sest tõenäoliselt on tegemist vargusega,“ selgitas ta. „Ühe numbri puudumisel võiks esmalt kontrollida kinnitusi, kas number ei ole sõidu ajal ära kukkunud ja kadunud. Varguse kahtluse puhul tuleb politsei kutsuda ning sündmuskoht puutumatuna säilitada, sest seal võib olla vargale viitavaid jälgi.“
Ruusi sõnul ei hakka politsei inimesi kadunud numbrimärgi tõttu kohe trahvima, kuid numbrimärk tuleb siiski uuega asendada. Maanteeameti teate kohaselt tuleb kadunud, varastatud või kasutuskõlbmatuks muu­tunud regist­reerim­is­märgi asendamiseks maanteeametile esitada taotlus ja seletuskiri, mil­les tuleb märkida regist­ree­rimismärgi asen­da­mise tinginud asjaolud. Maanteeamet väljastab regist­reerimismärgi dup­li­kaadi, mida e-teeninduse kaudu toimingut taotledes võib tellida ja sellele järele minna ka pakiautomaati. Registreerimismärk maksab 62 eurot, duplikaat 10 eurot tk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare