6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSPrügiveohind tõuseb Kohilas ning Juuru ja Rapla piirkonnas

Prügiveohind tõuseb Kohilas ning Juuru ja Rapla piirkonnas

Haldi Ellam

Novembrist hakkavad Rapla vallas Rapla ja Juuru piirkonnas ning Kohila vallas kehtima uued kõrgemad prügiveohinnad, mis kehtivad seni, kuni leitakse uue prügiveo­hanke tulemusena prügivedaja, kelle hind vastab turu konkurentsitingimustele.

Praegu teenindab piirkondi AS Eesti Keskkonnateenused, kes 2018. aasta alguses andis Rapla ja Kohila vallale teada, et taotleb segaolmejäätmete veo teenustasude tõstmist 34% võrra. Ettevõte põhjendas hinnatõusu sellega, et 2016. aastal riigihankel pakkumise esitamise ajast alates on jäätmete käitluskulu võrreldes varem kehtinud käitlushindadega enam kui 64% kasvanud, peamiselt kütuseaktsiisi, aga ka tööjõukulude kasvu ning kehtestatud raskeveokimaksu tõttu. Ettevõtte andmeil ei olnud võimalik kasvanud kulusid enam katta sisemiste ressursside arvelt, mistõttu taotleti teenustasude muutmist.
Uued teenustasud rakenduvad alates 1. novembrist. Kuigi Rapla ja ka Kohila vald ei olnud hinnatõusuga nõus ning kuulutasid välja riigihanke soodsama hinnaga prügivedaja leidmiseks, jätkab AS Eesti Keskkonnateenused prügiveoteenuse osutamist uute hindadega, kuni hanke tulemusena sõlmitakse hanke võitjaga uus leping. Rapla abivallavanema Meelis Mägi sõnul toimus osapoolte vahel mitmeid kohtumisi, kuid omavalitsused prügivedaja hinnatõusuga nõusse ei jäänud, leping otsustati lõpetada ning kuulutada välja uus hange.
Mägi sõnul võtab hanke korraldamine aega. Hange kuulutati välja septembri lõpus ning pakkumiste esitamise tähtaeg on 26. oktoober. „Hanke ettevalmistus võttis nii palju aega, sest tegemist on keerulise hankega, milles on palju nüansse,“ põhjendas ta. „Uue lepingu sõlmime novembris, kui ooteaeg ja vaidlustusperiood on möödunud.“

Odavamaks midagi ei lähe

Mägi tõdes, et tegelikkuses on vähe lootust, et prügiveo hind uue hanke tulemusena väheneks, kuid ta avaldas lootust, et hanke käigus selgub vähemalt prügiveo reaalne turuhind.
„Odavamaks midagi ei lähe. Eestis on 2-3 firmat, kes prügiveoteenust pakuvad – Eesti Keskkonnateenused, Ragn-Sells ja Ecovir OÜ,“ sõnas ta. „Meid huvitab, milline on õige konkurentsipõhine hind. Vaatame, milliseks prügiveohind konkurentsitingimustes kujuneb. Ühepoolse hinnatõusuga ei ole kohe nõus. Praeguse hinna kehtestas vedaja ühepoolselt, tahame näha, kas see on konkurentsipõhine turuhind. Tahame, et tekiks valik ja konkurents.“
Mägi sõnul on uues hankes sees nõue, et viieaastase prügiveolepingu korral ei või vedaja enne kahe aasta möödumist hinda tõsta. „Hindade püsimine selle pika aja jooksul (viis aastat – toim) ei ole mõeldav, aga enne kaht aastat ei tohi tulla hinnatõusu küsima,“ tõdes Mägi. Teiseks tingimuseks oli tema sõnul see, et prügiveo hind ja nõuded oleksid tasakaalus. „Tahaks, et oleks paindlikkus, et inimene saaks valida konteineri suurust ja tühjendusvälpa ning et hind ja nõuded oleksid tasakaalus,“ lisas ta. Hange puudutab lisaks segaolmejäätmetele ka paberi ja papi liigiti kogumist ning biolagunevate jäätmete vedu.
Mägi sõnul on prügi samamoodi äri ning prügiveofirmad peavad jäätmekäitlejale vähempakkumisi esitama. „Leibkonna kuludest ei ole prügitasu suur, see on selge. Prügiveo maksumuse protsent kuludest kuus on 1% või väiksem. See ei ole muude kuludega võrreldes nii suur,“ tõdes ta.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare