13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSRapla ühiselamu hinnad on tõusnud

Rapla ühiselamu hinnad on tõusnud

Stina Andok

Endine Rapla ühisgümnaasiumi õpilaskodu, praegune peamiselt Rapla gümnaasiumi õpilastele mõeldud ühiselamu muutis sel suvel oma hinnakirja.

Selle aasta juulikuust on endise Rapla ühisgümnaasiumi õpilaskodu hoone Rapla Varahalduse hallata ning toimib ühiselamuna, kus on võimalik leida ööbimispaika kõigil soovijatel.
Koolivõrgu muutustega seoses tekkis aga vajadus üle vaadata ühiselamu hinnakiri. Selle tulemusel ühiselamu hinnad tõusid.
Rapla Varahalduse juhataja Margit Pärna sõnul tõsteti hindu valla jätkusuutlikuks majandamiseks ehk valla eelarve vahendite säästlikuks kasutamiseks ja valla eelarvekulude kontrolli all hoidmiseks.
„Eelmised hinnad kehtisid alates 2012. aastast. Kuue aastaga on palju muutunud,” ütles ta. Rapla ühiselamu hoone renoveeriti 2011. aastal ja seda Pärna sõnul eesmärgiga majutada Rapla valla kahe gümnaasiumi õpilasi, kuid praegusel ajal ei ole enam valla omandis gümnaasiume ja õpilaskodu järele põhikooli juures puudub vajadus.
2017/2018. õppeaasta lõpuni jäi igal aastal Rapla valla kanda umbkaudu 70% ühiselamu kuludest ning hinnad olid kõikidest omavalitsustest tulnud gümnasistidele ühesugused. „Uute hindade kehtestamise eesmärk oli arvestada rahvastikuregistri järgi Rapla vallas elavate õpilastega ja vähendada valla kanda jäävat osa,” põhjendas Pärna.
Rapla valla registris olev õpilane saab hinnakirjas toodud hinnast 30% soodustust. Toimetulekuraskustega peredel on võimalik pöörduda abi saamiseks oma elukohajärgse omavalitsuse sotsiaalosakonna poole. Nende gümnasistide jaoks, kes kulutavad kooli sõiduks rohkem kui kaks tundi päevas või kellel puudub võimalus kasutada ühistransporti, on võimalus taotleda lisaks veel ühes kuus kuni 50 eurot kompensatsiooni majutuse eest. Pärna sõnul neid kohti maakonnas ikka leidub, kus bussiühendus ei võimalda hommikul õigeks ajaks kooli jõuda või kulub sõiduks kokku üle kahe tunni.
Hinnavõrdluseks – varem maksis õpilane voodikoha eest ühekohalises toas 70 eurot, nüüd on hinnakirjas 200 eurot. Valla registris olev õpilane, kellel on võimalik taotleda lisaks veel 50-eurost kompensatsiooni, peab maksma 90 eurot. Kahekohalises toas oli tasu 50 eurot kuus, nüüd on 180 eurot, kolmekohalises oli varem hind 45 eurot, nüüd on 160 eurot. Kõige soodsam on elada neljakohalises toas, mille voodikoha hind oli varem 40 eurot, nüüd 120 eurot. Hinnale ei lisandu kommunaalteenuseid, küll aga pesumasina kasutamise tasu.
Pärna sõnul moodustab suure osa maja kuludest töötajate palk, aga teisiti ei ole ka võimalik, kuna alaealiste gümnasistidega ööbimiskohas on administraator vajalik. „Vald katab ka nüüd osa maja kuludest. Sissetulek on igas kuus erinev. Keskmiselt on ühe kuu kulu 4300 eurot, sellest tuli tagasi septembris 2100 eurot,” ütleb Pärna.
Hetkel on Varahalduse juhataja sõnul ühiselamus majutusel neliteist Rapla gümnaasiumi õpilast. Pärna sõnul kasutavad ühiselamut siiski õpilased, kellel on selleks reaalne vajadus. Kui vajadust ei ole, leitakse muu lahendus. Kuna ühiselamus saab majutada kokku üle viiekümne inimese, on võetud suund pigem gruppide majutamiseks.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare