6.6 C
Rapla
Kolmapäev, 24 apr. 2024
ArtikkelSuvelugemise lõpupidu jõudis taas Raplasse

Suvelugemise lõpupidu jõudis taas Raplasse

Helerin Väronen

Suvelugemise üks ring on täis, kuna kuus aastat tagasi toimunud esimene lõpupidu peeti samuti Raplas. Vahepealsetel aastatel olid suvelugemise lõpupeo korraldajad teised maakonna suuremad raamatukogud.
Selleaastane suvelugemise programm on lõpule jõudnud ja eelmisel reedel, 5. oktoobril olid 200 paremat lugejat kutsutud Rapla kultuurikeskusesse pidulikule vastuvõtule.

Programmi eesmärk on panna 1.-9. klasside lapsed rohkem lugema ja ka lugemist nautima. Sel aastal võttis maakonnas programmist osa 481 last, nii et võib öelda, et programm täidab oma eesmärki.
Rapla keskraamatukogu juhataja Õie Paaslepp sõnas, et peale reede ja õpetajate päeva oli see just nende laste päev, kes on olnud nii tublid lugejad. Päev andis raamatukoguhoidjatele võimaluse oma lugejaid tänada.
Juba eelmisel aastal oli õhus küsimus, kas suvelugemisega jätkatakse. Kui Õie Paaslepp küsis laste arvamust, sai ta saalist vastuseks peaaegu kollektiivse jaa. Vaid üks hääl hüüdis ei, kuid talve jooksul võib temagi ümber mõelda ja soovida suvelugemise jätkamist. Nii et laste soovil jätkatakse suvelugemisega, iseasi, kuidas seda tehakse. Kuni selle aastani määras Rapla keskraamatukogu igale vanusegrupile raamatud, mille hulgast valiti, kuid sel aastal koostas iga vald ise lugemissoovituste listi, kuna raamatuid on raamatukoguti erinevalt.
Tänaminegi käis valdade kaupa ja esimesena said tänu avaldada Kehtna valla raamatukogud. Kokku osales Järvakandis, Valtus ja Kehtnas suvelugemises 38 last. Kehtna vallas oli palju selliseid lugejaid, kes ise õppisid mõne teise valla koolis, kuid suvelugemisest võtsid osa Kehtnas. Sel aastal jäi osa klasse aga täiesti esindamata.
Kohila vallas olid esindatud kõik vanusegrupid ja seal oli ka kõige enam osavõtjaid – 182. Läbi loeti 1348 raamatut. Kohila raamatukogus kasvas juunikuust raamatupuu, milles iga loetud raamat tähistas mõnda puukoorekest, lehte, ploomi või seent. Nii kasvas raamatupuu augusti lõpuks suureks ploomipuuks. Märjamaa vallas oli lugejaid 116 ja Rapla vallas 145. Raamatud, mis olid laste seas populaarsed mitmes raamatukogus, olid näiteks D. Walliamsi „Härra Hais“, R. R. Russelli „Luuseri päevik“ ja H. Käidu „Kummitusmaja“.
Üllatusesinejaid oli seekord päris mitu. Esimestena tulid lavale laulja Liina Ariadne Pedanik ja youtuber Martti Hallik, kes on noorte seas populaarseks saanud nii oma muusika kui ka elu kajastavate videotega. Kuigi plaanis oli järgmine esineja lavale lasta enne koogisöömist, plaan muutus, kuna mingil põhjusel kadus mõneks ajaks vool. Päeva teine üllatuskülaline oli improteater Ruutu 10, kelle otse laval välja mõeldud stseenid lastele palju nalja pakkusid.

Rapla valla parimad
Rapla koolieelikud: Luisa Lorelise Bollverk (lasteaed Kelluke)
1. klass: Roosi Tüvist, Toomas Tammus, Robin Sander Romanov (kõik RKK)
2. klass: Emma Tammus, Enriko Paugus, Nele-Ly Järvela (kõik RKK)
3. klass: Marta Viikmäe (RVK)
4. klass: Mia Lota Sutter (RVK), Mairold Verk (RKK), Sten Marten Arro (RKK), Evaliisa Poola (RVK), Kirke Teder (RKK), Brit Marii Sinisalu (RVK)
9. klass: Frida Kesküla (RKK), Eliza­beth Tähe (Tallinna muusikakeskkool), Marleen Tilga (RKK)
Hagudi
Harald Aas (3. kl), Gustav Aas (5. kl), Keiti Tasane (6. kl)
Alu
Keiti Soeson (2. kl), Kaisi Soeson (3. kl), Getter Toome (2. kl)

Kohila valla parimad
Koolieelikud: Linda Johanna Jalukse (Sipsiku lasteaed)
1. klass: Kaspar Kapsi, Rasmus Solovjov, Loore Mia Laanmets, Maili Kivik, Laura Rooden (kõik KG)
2. klass: Henry Tiks (KM), Marta Leps (KG), Kärt-Karoliine Kaljas (KG)
3. klass: Rico Tiks (KM), Carin Anett Männik (KG), Lisandra Troost (KG)
4. klass: Markus Mikiver (KG), Sandra Vikat (KM), Reimo Lindoja (KG), Nikita Slavski (KM)
5. klass: Lota Bachfeldt (KM), Mia Kõrve (KM), Laura-Liisa Liiva (KM)
6. klass: Rebecca Uibubuu (luges kõige rohkem raamatuid Kohila vallas), Sandra Veensalu, Ruth Hansar, Ketlin Sults, Katariina Kaljas (kõik KG)
7. klass: Martha Toom, Sigrid Lindoja (mõl KG)
8. klass: Gerda Schotter (KG)
9. klass: Kati Kivi (KG)

Kehtna valla parimad
2. klass: Ketlin Roopärg (RKK), Sandra-Liis Uutmann (KP)
3. klass: Merilin Roopärg (RKK), Anni Kangrumägi (KP), Maribel Uutmann (KP), Sander Falilejev (VP)
4. klass: Janely Meltsas (MG), Lisanne Tammaru (KP), Kevin Kozlov (KP) , Triine Puur (KP), Liisbeth Karuoja (KP)
7. klass: Gregor Kase (KP)
8. klass: Laura Kase (KP)
Valtu
Emma Aas, Kirke Elvelt, Eleen Sinikas, Dominik Samuel, Sander Tiik, Johanna Herkel, Mikk Mihkelson
Järvakandi
Denerin Laur (kolis Virumaale enne suve lõppu), Jasmi Mitev, Kertu Reimal, Ellen Kobin (elab Tallinnas), Teele Jõesaar

Märjamaa parimad
Villem Võigemast, Grit Oss, Betti Linna, Marion Põldmann, Miia Laube, Liise Paldermaa, Eliis Kantsik, Karro Võigemast, Caspar Kiis, Andreas Metsis, Linda Irene Jusson, Ruby Protsin, Mariell Toomistu, Pärle Tehva, Ave Kotka, Mia Lisette Luik, Mariliis Loodus, Remo Põldmann, Gerda Rebane, Laura Valdek, Jarmo Vunk, Mariann Enok, Elina Loodus, Celyn Pirs, Karmel Kaljusaar.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare