2.2 C
Rapla
Neljapäev, 18 apr. 2024
ArvamusVingugaasianduri olemasolu võib päästa elu

Vingugaasianduri olemasolu võib päästa elu

Maris Moorits, Lääne päästekeskuse kommunikatsioonijuht

Käesoleva aasta algusest on Eestis kohustuslik paigaldada vingugaasiandur kõikidesse eluruumidesse, milles asub korstnaga ühendatud gaasiseade, kuid mõistlik on vastav andur paigaldada kõikidesse eluruumidesse, kus asub näiteks puuküttel toimiv ahi, kamin või pliit.

Kiirabi tuvastab iga kuu mitmeid juhtumeid, kus ahiküttega majades või korterites on vingugaasi kontsentratsioon lubatust kõrgem. Seetõttu soovitab Päästeamet paigaldada vingugaasianduri kõikidesse eluruumidesse, kus asub tahkekütteseade.
Vingugaasiandur hakkab tööle juhul, kui vingugaasi kontsentratsioon õhus läheneb tasemele, mis on ohtlik inimese tervisele. Andurita ei ole võimalik vingugaasi märgata, sest oma omadustelt on see värvitu, lõhnatu ja maitsetu. Vingugaasi mürgituse esimesed tunnused on peavalu, peapööritus, väsimus või iiveldus. Ärkvel olles ei pruugi inimene neid sümptomeid vingugaasiga seostada ning une pealt üldse mitte tajuda.

Probleemid saavad tihti alguse ebapiisavast ventilatsioonist
Ummistunud suitsulõõr ja puudulik ventilatsioon on vaid ühed näited, millest tekivad probleemid vingugaasiga. Korteritesse paigaldatud pakettaknad takistavad värske õhu juurdevoolu ja ventilatsioonilõõris ei teki vajalikku õhuvahetust. Isegi tavaline toidukõrbemine võib vingugaasi tekitada ja põhjustada mürgituse, kuid igapäevaelus on põhiline vingugaasi tekitaja ikkagi liiga vara kinni pandud ahjusiiber.
Lisaks tekitavad probleeme vanad gaasipõletid, mida pole piisavalt hooldatud – nende kasutamisel võib mittetäieliku põlemisprotsessi käigus tekkidagi CO ehk vingugaas, mis levib nii, et meil sellest aimugi pole. Enamasti hukkuvad inimesed tulekahjudes just mürgise suitsu sissehingamise tagajärjel.

Mida teeb vingugaas meie organismis
Vingugaasi inimorganismi tungimisel kaotab veri võime transportida hapnikku. Hemoglobiin, mis peaks veres hapnikku siduma ja transportima, hakkab hoopis vingugaasi kaasa haarama. Moodustub ohtlik ühend nimega karboksühemoglobiin ning inimene hakkab lämbuma. Süda pumpab ühe löögiga organismi laiali umbes klaasitäie verd, mistõttu jõuab vingugaas kopsudest organismi laiali väga kiiresti.
Mürgituse sümptomid olenevad sissehingatava gaasi kogusest. Väikese koguse korral võib tekkida pulseerimine oimukohtades, uimasus, nõrkus, peavalu, tasakaaluhäire, kohin kõrvades, virvendus silmade ees, jalgade nõrkus, iiveldus, oksendamine, pisarate voolamine, köhatamisvajadus. Edasi võivad esineda nägemis- ja kuulmishallutsinatsioonid, pulsi kiirenemine ning vererõhu tõus, tekivad loidus, unisus, teadvusekadu, hingamishäired. Raske mürgituse korral kaotab inimene teadvuse, ajutegevus lakkab, saabub surm.

Suitsuandurist ei ole vingugaasi tuvastamisel abi
Suitsuandurist ei ole vingugaasi tuvastamisel abi. Vingugaasi varajaseks avastamiseks on vajalik paigaldada vingugaasiandur, mis annab märku vaid siis, kui vingugaasi kontsentratsioon õhus hakkab lähenema tasemele, mis on ohtlik inimese tervisele. Üks vinguandur on mõeldud kasutamiseks ühes ruumis, sest seade näitab vaid anduri juures leviva CO taset.

Andur mõõdab kõige täpsemalt inimese hingamiskõrgusel
Erinevalt suitsuandurist tuleb vingugaasiandur kinnitada ruumi seinale, umbes 0,5-1,5 meetri kõrgusele põrandast. Kogenud spetsialistid soovitavad paigaldada anduri n-ö hingamiskõrgusele ehk elutoas tasemele, kus on inimese nägu diivanil istudes, magamistoas umbes padjakõrgusele. Mitmekorruselise elamu puhul soovitame vingugaasianduri paigaldada igale korrusele. Võimalusel ka igasse magamistuppa. Lisainfo kodutarbija gaasiohutuse kohta leiab siit: https://www.tja.ee/et/gaasiohutuse-meelespea

Mida teha, kui vingugaasiandur hakkab tööle?
Esmalt tuleb kiiresti avada aknad, uksed ja ruum korralikult tuulutada. Lülitage välja kõik soojusseadmed ja/või kustutage tuli ahjus või pliidi all. Kutsuge kohale kvalifitseeritud tehnik, kes aitab probleemi lahendada, enne ärge ise soojusseadmeid sisse lülitage.
Kui keegi põeb vingugaasi mürgituse sümptomeid – peavalu, pea käib ringi, süda paha, oksendamine -, kutsuge kohale kiirabi ja toimetage kannatanu viivitamatult värske õhu kätte.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare