13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArtikkelGabrieli turvakodu armsad ja veel armsamad hoolealused

Gabrieli turvakodu armsad ja veel armsamad hoolealused

Helerin Väronen

Paljud ilmselt teavad, et Vana-Vigalas elab eelkõige kasside, kuid ka teiste pisiloomade hea haldjas Gabriel Vodolaztšenko. Käisime uudistamas, kuidas Gabrieli turvakodul praegu läheb ja millised on need karvakerad, kes päris oma kodu ja oma inimest ootavad.

Kohe koridoris võtab meid peale Gabrieli vastu Rakverest leitud mustavalgekirju koheva karvaga Sörren ja varsti silmaopile minev punasekarvaline Gabrieli nimekaim. Kahes toas on aga kasse veelgi. Hetkel on Gabrieli hoole all 55 kassi, lisaks on üks tema vastutusel kass hoiul Tallinnas. Kuid seegi pole veel kõik, turvakodus elavad ka kaks kilpkonna, üks siil (suvel oli neid 35), küülik ja lind, kes on küll varsti omaniku juurde läheb.
Hiljuti tellis Gabriel Saksamaalt kassidele uued puurid, kuna eelmised olid nii läbi. Uued ja head puurid on küll mõeldud koertele, kuid seetõttu ongi neis mitmel kassil lahedam olla. Näiteks on ühes puuris nii-öelda Bullerby lapsed, pesakond noorukesi karvakerasid, kes koos emaga leiti ühe pererahva hoovist Raplast. Arglikud kiisud on nüüdseks harjunud küll inimese lähedusega, kuid väga lähedale siiski ei kipu.
Seda aga ei saa öelda kiisupreili Hiie kohta, kes tahaks meeletult mängida. Hiie all asuvas puuris on aga kass, kes esmapilgul näeb oma olematute kõrvadega välja, nagu oleks tegemist tõuloomaga, kuid tegelikult on Jossu lugu kurb. Raplast leitud kassi kõrvad on kadunud teise kassi rünnaku tõttu ja varsti läheb Jossu taas operatsioonile. Kuigi enamasti on abivajavaid kasse saabunud Gabrieli juurde kogu Eestist, on sel aastal paljud kassid tulnud Raplast ja Vigalast, omanike poolt hüljatuna või sündinud juba tänavakassina.
Turvakodu saab nii eraisikutelt kui ka firmadelt päris sageli annetusi ja nii mõnigi on lausa püsiannetaja. Kel soovi ka ise abistada, on Gabrieli Loomade Elu kodulehelt leitav pidevalt vaja minevate annetuste nimekiri. Peale selle nimekirja on suured väljaminekud seotud kasside tervisega. Viimane kliinikumi arve ulatus tuhande euroni. Õnneks on ka nende arvete tasumisel suur abi tulnud annetajatelt. Nii eelmisel kui ka sellel kuul on Gabriel oma hoolealustega palju arstide vahet käinud. Sagedasemad terviseprobleemid on kassidel herpesviirus ja kõiksugused sise- ja välisparasiidid ning nahaprobleemid – allergiad, dermatiit. Vahel on ka selliseid kasse, kellel on kaugelearenenud kasvaja. Turvakodus on nähtud igasuguseid juhtumeid. Üks neljast sel aastal kassiparadiisi lahkunud karvakerast vandus näiteks alla kaugelearenenud lümfoomile.
Paljudel tänavalt tulnud kassidel on ussid ja just seetõttu on ussikuur üks esimesi asju, mis Gabriel loomale teeb, kui mõni uus kass turvakoju jõuab. Selleks ajaks, kui kass on valmis päris oma koju minema, on tal tehtud kõik vajalikud vaktsineerimised ja protseduurid.
Puuridega toas jäävad silma kaks kirjut uudishimuliku pilguga kassipoega, Maria ja Marie, kelle kohta Gabriel rääkis, et need on temani jõudnud Viimsist, keset ööd. Nii mõnedki õed-vennad leiavad ühise kodu, nii et ehk läheb nii ka neil kahel preilil.
Gabriel rääkis, et suvel, kui inimesed puhkasid, ei olnud kassidel ühtegi huvilist. Nüüd talve poole on huvilisi hakanud tekkima ja hetkel on kaks kindlat kodupakkumise sooviga inimest olemas. Infot kasside kohta saadakse Gabrieli sõnul peale kodulehe ja sotsiaalmeedia ka Raplamaa Sõnumites ilmuvatest kuulutustest.
Selleks, et välja selekteerida kassidele sobilikud omanikud, on Gabriel koostanud küsimustiku ning kui ta lepingu alusel on kassi koju lasknud, uurib ta tema käekäigu kohta veel edaspidigi.
Muidu saavad kassid omavahel läbi, kuid kassitoas, kus nad on lahtiselt, on üks boss, kes läheb kallale nii teistele kassidele kui ka inimestele. Kuid temalgi on huviline olemas. Nii et isegi kõige hullema iseloomuga kiisul on kusagil koht, kuhu ta kuulub.
Ka kassitoas on oodata muudatust. Selle nädala jooksul peaks tuba saama uue akna. Praegusest aknast pani ükskord kell kolm öösel plehku Moscato – kass tegi vana akna ise lahti ja näris Saksamaalt tellitud võrgu läbi. Õnneks polnud kukkumine valus, kuna akna all oli hea pehme pinnas. Kliinikus selgus, et kass on täiesti terve ja midagi tõsist ei juhtunud. Nüüd, kui uus aken saabub, loodab Gabriel, et sellist asja enam ette ei tule.
Kassituba on täis ronimisvõimalusi ja seda kasutab ära uudishimulik Lora, kellele meeldib ka inimeste peal turnida.
Veel enne lahkumist näeme ära, kuidas Alissa läheb Toru-Jüriga korraks karvupidi kokku. Toru-Jüriga on huvitav lugu – kui ta Gabrieli juurde saabus, oli ta hästi kõhn ja sai seetõttu arstilt nimeks Toru. Nüüd on ta aga läbi teinud drastilise muutuse, olles üks turvakodu paksemaid kasse.
Ajaga on Gabrieli hoolealuste arv aina kasvanud ja vajadus suurema ruumi järele kasvab samuti. Gabriel on uut ruumi ka otsinud, kuid siiani tulemusteta.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare