14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArtikkelHea teada enne adventi: 6 tuleohtlikku viga, mida tehakse küünla põletamisel

Hea teada enne adventi: 6 tuleohtlikku viga, mida tehakse küünla põletamisel

Raplamaa Sõnumid

Pühapäeval süüdatakse esimese advendil puhul kodudes küünlad. Paraku lihtsaid ohutusnõudeid jälgimata võivad küünalde põletamisega kaasneda õnnetud tagajärjed ja halvimal juhul võib see päädida tulekahjuga.

If Kindlustuse kahjukäsitluse osakonna juhi Taavi Kiibuse sõnul võib hooletu küünalde põletamine viia tõeliselt mustade jõuludeni. „Eelmise aasta detsembris registreeriti Ifis kahjujuhtum, kus laps asetas enda õueriided esiku aknalauale, kus põles küünal. Küünlale liiga lähedal olnud riided võtsid mõne aja möödudes tuld ja süütasid omakorda kardinad. Põlengu tagajärjel sai kahjustada nii aknalaud kui puittrepp. Suurem õnnetus jäi õnneks tänu aktiveerunud suitsuandurile ära. Paraku kõik küünlast alguse saanud põlengud alati nii õnnelikult ei lõppe,“ rääkis Kiibus, kelle sõnul esineb küünlast alguse saanud põlenguid rohkem just jõulude ajal.

If Kindlustus toob järgnevalt välja kuus enimlevinud viga, mida tehakse küünalde põletamisel ning mida tuleb vältida:

  1. Põlev küünal jäätakse järelvalveta
    Küünla leek on küll väike, kuid järelvalveta võib see palju pahandust tekitada. Õnnetuse ennetamiseks veendu alati kodust lahkudes või magama minnes, et küünal oleks kustutatud. Samuti ära põleta küünlaid sellises toas (näiteks magamistoas), kus võid tõenäoliselt enne küünla kustutamist uinuda.

  2. Ei arvestata laste ega lemmikloomadega
    Eriti ettevaatlik tuleb olla, kui kodus on väikeseid lapsi ja lemmikloomasid, sest ohtu tajumata võivad nad pahatahtmatult küünla ümber ajada. Samuti võivad lapse juuksed ja lemmiku karvkate kergesti tuld võtta.

  3. Küünal asetatakse kergestisüttivale pinnale
    Aseta küünlad alati tulekindlale alusele, millelt see maha kukkuda ei saa. Sobilikud on näiteks klaasist ja kivist alused.

  4. Unustatakse pöörata tähelepanu küünla ümbrusele

Küünla ümbrus peab olema tühi. Olgugi, et advendiajal aknalaual põlev küünal on ilus, siis tuleb arvestada et küünlaleek võib väga lihtsalt süüdata aknakardinad või lähedal seisva jõulukuuse. Minimaalne küünla kaugus teistest objektidest peaks olema vähemalt 30cm ja teistest küünaldest vähemalt 10cm.

  1. Küünal põletatakse täiesti lõpuni
    Ära põleta küünalt lõpuni ja ohutuse tagamiseks kustuta see, kui veel 2 cm on põlemata. Sama tuleb meeles pidada ka õueküünalde puhul. Küünalt kustutades veendu, et leek on ikka päriselt kustunud. Suuremat tüüpi küünalde puhul võib ekslikult tunduda, et leek on kustunud, sest taht on küünlarasva sisse vajunud.

  2. Ei nähta ohtu küünla kaunistustes
    Eriti isetehtud küünalde puhul pannakse tihti selle ümber kaunistusi, nagu pärjad, paelad jms. Paraku võivad küünla põledes kaunistused väga kergesti süttida. Seetõttu tuleks enne küünla süütamist need eemaldada

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare