3.8 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
ArtikkelHelkurit tuleb kanda enda, mitte politsei pärast

Helkurit tuleb kanda enda, mitte politsei pärast

Siim Jõgis

Käes on aasta kõige pimedam aeg. Hiljemalt kella poole viieks on väljas pime ning autojuhtide nägemisulatus langeb järsult. Jalakäija jaoks on seetõttu eriti oluline kanda helkurit, et olla autojuhi jaoks nähtav.

Raplamaa Sõnumitel avanes võimalus sõita kaasa politseipatrulliga ning veenduda oma silmaga, kui palju jalakäijaid kannavad helkurit ning kui paljud mitte.
Politseireidid Rapla ja Märjamaa ümbruses toimusid neljapäeva, 15. novembri õhtul.

Raplamaa Sõnumid käis kaasas Rapla piirkonna reidil, mis toimus linnas ning selle ümbruses. Eesmärk oli leida helkurita jalakäijaid ning neile see anda.
Rapla jaoskonna patrullitalituse juhi Margus Kaldma kommentaar: “Neljapäeval, 15. novembril toimunud reidi käigus jagasid politseinikud välja 15 helkurit. Raplas 13 ja Märjamaal kaks. Üldine pilt helkuri kandmise osas oli keskpärane.
Muret tekitab siiski see, et paljud ei ole siiani mõistnud helkuri kandmise vajalikkust. Helkurit peab kandma nii asulas kui ka väljaspool asulat, seda ka valgustatud teel. Politsei ei teinud neljapäevasel reidil ühtegi trahvi, inimesi hoiatati suuliselt ja selgitati helkuri kandmise olulisust.”

Olulisusest saadakse aru

Startisime Rapla politseijaoskonna juurest kell 19.30. Reidi juhtisid patrullpolitseinikud Andres Sari ja Raino Teras. Nemad sõitsid politseimasinaga ees, mina oma autoga järele. Kohe alguses tehti mulle selgeks, et kui nende autol pannakse vilkurid tööle, siis pole mul mõtet enam kaasa kihutada. Järelikult tuleb neil väljakutsele reageerida. Seda õnneks õhtu jooksul ei juhtunud. Kogu reid kestis ligikaudu 75 minutit.
Esmalt sõitsime Uusküla kaudu Alusse. Poolel teel jalutas seltskond noori, käes tõrvikud. Väga võimalik, et nad osalesid matkal “Mägede linn Rapla”. Politseinikud selgitasid viisakalt, miks nad neid tülitavad ja kui oluline on praegusel pimedal ajal helkurit kanda. Noored said sellest kiiresti aru ning riputasid endale helkuri külge. Taskusse pistmisest poleks olnud mingit kasu, sest politsei ei lubanud neil enne edasi minna, kui helkur ilusti kinnitatud saab.
Politseinik Raino Teras ütles, et üldiselt saavad inimesed helkuri olulisusest aru. Harva, kui keegi vastu hakkab. Küll aga on seda ette tulnud just vanemate inimestega, kes ütlevad, et nad pole helkurit elu sees kandnud, miks siis nüüd järsku peab? Ometi on vastuvõtlikkus helkuri suhtes kasvanud. Kindlasti seda enam ei häbeneta ning silma torkab see ka linnapildis.

Lähedasi tasub kontrollida

Reid jätkub. Sõidame läbi Alu, ent seal ei jää silma ühtegi helkurita jalakäijat. Samasugune pilt ootab meid ka Kuusikul. Siis sõidame tagasi Raplasse ning üsna kiiresti torkab silma taas seltskond noori, kellest ühel pole helkurit. Nemad jalutavad meile vastu Kastani tänaval.
Mis on tavalised väited, millega inimesed helkuri puudumist põhjendavad? Küll on seekord koju ununenud või siis inimene küll mõtles helkuri kinnitamise peale, aga ei jõudnud seda veel teha. Mis iganes see põhjus on – neljapäeva õhtul sai politsei käest selle veel tasuta ning ilma trahvita. Küll aga oli tasuta helkuri ulatamine sobiv hetk selleks, et panna inimesele südamele: palun kontrolli, et ka sinu lähedastel oleks välja jalutama minnes helkur kaasas. Nii väheneb selgelt õnnetusse sattumise tõenäosus.
Kurb statistika kõneleb sellest, et igal aastal on jäänud mõni jalakäija auto alla, sest tal polnud helkurit ning autojuht märkas tumedat kogu liiga hilja.

Kiiver pähe!

Jätkame reidi Rapla pimedatel tänavatel ning kohe läheb põnevaks. Keskkooli ja Põllu tänava ristmikul jalutab nooremapoolne meesterahvas koos oma koeraga. Mehel helkurit pole. Ise põhjendab ta seda sellega, et tavaliselt liigub autoga ning seega pole seda vaja.
Vaevu on mees saanud omale helkuri külge riputada, kui majade vahelt tuleb välja tütarlaps, kes on samuti toonud oma koera jalutuskäigule. Ka temal puudub helkur. Õnneks on politseinikel see kohe käepärast ning ilma oma uue helkurita neiul edasi minna ei lubata. Ei lähe üldse kaua aega, kui välja ilmuvad järgmised noored. Lisaks helkuri puudumisele saab neile ette heita seda, et rattaga sõites ei kanna nad kiivrit. Politsei teeb neile vastava märkuse ning annab viisakalt teada, et kuni koduni tohivad nad ratast lükata ainult käekõrval. Sealt edasi tuleb juba kiiver pähe panna.
Kui Keskkooli ja Põllu tänava ristis saab olukord klaaritud, on reid kestnud juba kauem kui tund aega. On aeg pöörduda tagasi jaoskonna juurde. Julgelt võib öelda, et enamikul jalakäijatest siiski oli helkur. Nendega ei pidanud politseinikud sel õhtul rääkima. Kuigi helkurita inimestele neljapäeval trahvi ei tehtud, võib edaspidi see suhtumine muutuda. Sellise rikkumise eest on politseinikel põhimõtteliselt õigus teha trahvi kuni 40 eurot.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare