-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
ArtikkelKadrilaat annab lastele aimu ettevõtlusest

Kadrilaat annab lastele aimu ettevõtlusest

Helerin Väronen

Alu kooli õpilaste üks oodatumaid päevi on novembris toimuv kadrilaat, mille tähistamine on kooli aastatepikkune traditsioon.

Ettevalmistused 23. novembri kadrilaadaks algasid meie peres juba septembris, kui laps võrdlemisi tihti hakkas meelde tuletama, et kadrilaat tuleb ja ta tahab kindlasti osa võtta. Nii et vaimne valmisolek oli juba paar kuud varem olemas. Füüsiliselt hakkasin aga valmistuma paar nädalat enne laata ja viimased asjad valmisid laada eelõhtul. Lapse soov oli, et teeksin neid asju, mida muidu ikka teen, ehk karpe, märkmikke, kaarte, magneteid ja mänguasju. Tavaliselt müüakse kadrilaadal küpsetisi, suupisteid, mänguasju, lauamänge, raamatuid ja käsitööd.
Kadrilaat algas laste jaoks hommikul saalis, kuhu kogunes terve koolipere. Kadripäeva kommetest ja tavadest rääkis Kadriema, kelleks oli end kehastanud õpetaja Pille Laos. Kolmeks Kadriks olid end riietanud õpetajad Kai Kuusemets (kitarriga), Anu Luus (mähitud tite ja vitsakimbuga) ja Tiina Kaffer (kadrihanega). Kadrid laulsid kitarri saatel ja rääkisid, milleks neil hani, vits ja titt kaasas on. Kadrid kontrollisid õpilaste teadmisi, esitades neile mõistatusi ja lastes neil demonstreerida oma lugemisoskust. Kadrid lahkusid vitsutades õnne ja tervist soovides ning ei jäänud veepudelist pritsimata ka „titepiss”, mis juttude järgi pidavat erilist õnne tooma. Pärast seda suundusid lapsed laulu saatel teisele korrusele, et laadal kaubelda ja osta.
Kauplemine käis tervel teisel korrusel, nii koridoris kui ka klassides. Alu kooli direktori Ülle Riisalu sõnul oli seekord müüjaiks rohkem õpilasi kui varem. Kaupa jätkus küll igale maitsele ja soovile. Kõige enam müüdi erinevaid küpsetisi ja suupisteid – kooke, muffineid, popkorni. Teiseks enimmüüdud kaubaartikliks olid laste mänguasjad, eriti just väikesed asjad. Müüdi ka ehteid, helkureid, laste enda tehtud pilte ja meisterdusi ning lauamänge. Enamasti aitavad lapsevanemad lapsi laadaks valmistumisel, lastega koos müümas käiakse aga harva.
Ühel hetkel tulid ostma ka lasteaia lapsed, kellel ei olnud küll lubatud väga palju raha kaasa võtta, aga nemadki said endale maiustusi ja väikseid mänguasju osta, käsitööd käidi imetlemas, kuid selle peale nende rahakott ei hakanud.
Enamik lapsi oli end sel päeval riietanud väga toredateks kadrideks, valged kleidid, sallid ja kübarad olid selle päeva kohustuslik riietumismood. Ka õpetajad on kadripäeval alati vastavas riietuses.
Selline laat koolis võimaldab lastel õppida suhtlemis- ja arvutamisoskust ning annab esimesed teadmised ettevõtlusest. Tore oli näha, et müüjad suhtlesid klientidega ja aitasid vajadusel pisemaid õige raha leidmisel. Nii mõnigi müüja oli kaval ja otsustanud teha väikest kampaaniat, ehk ostes ühe asemel kolm, tuli tükihind odavam.
Riisalu sõnul on lapsed aastatega julgemaks muutunud ja tahavad meelsasti kaubelda. Enne jõule tuleb Alu koolis ka jõulukohvik, kus 4. klassi lapsed teistele oma kaupa pakuvad.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare