11.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSKoos uue kinoga alustab Rapla filmifestival NÖFF

Koos uue kinoga alustab Rapla filmifestival NÖFF

Stina Andok

Tuleva aasta veebruaris saab Rapla omale moodsa täisvõimsuses kinosaali. MTÜ Ettevõtlikud Naised Raplamaal eestvedajad otsustasid härjal sarvist haarata ja luua ka kohe uue traditsioonilise ürituse NÖFF ehk teisisõnu Naiste Ööde Filmifestivali.

MTÜ Ettevõtlikud Naised Raplamaal juhi Katrin Klaebo sõnul sündis idee Rapla oma filmifestivali loomiseks mitme asjaolu kokkulangevuse tõttu. Nimelt korraldas Klaebo eelmise aasta märtsis traditsioonilist naistepäevaüritust ja tajus, et endistviisi enam jätkata ei saa.
„Ma tundsin, et see ei ole see. Ma elan oma kõhutunde järgi. Paljud asjad kas kõnetavad mind või ei kõneta. Mulle tundus, et naistepäeva formaat on sellisel kujul end ammendanud,” räägib ta.
Klaebo ütleb, et hakkas tõenäoliselt sellest hetkest peale alateadlikult mõtlema, et edaspidi tuleks korraldada naistepäeva puhul midagi muud, ning meenutab, kuidas ühel hommikutunnil jõudis temani teadmine, mis see midagi muud olla võiks: „See oli aprillikuu. Ärkasin hommikul üles ja see oli mu peas. Issand, Raplasse tuleb kino! Ja meie teeme filmifestivali.”
Samal päeval kutsus Klaebo kokku MTÜ juhatuse, et uurida, mida nemad tema ideest arvavad. „Juhatusele idee meeldis ja kohe järgmisel päeval kirjutasin Tiina Lokile,” ütleb Klaebo. Tiina Lokk-Tramberg on üks nendest, kes 1997. aastal Pimedate Ööde Filmifestivali (PÖFF) käivitas ja on tänaselgi päeval festivali peakorraldaja. Klaebo sõnul on nad varasemast tuttavad ning esialgse kontakti saavutamine ei võtnud kuigi palju aega.

Fookuses naised ja naiste teemad

Mõni aeg hiljem saadi kokku ja arutati teemat. „Ta tegelikult ütles ka üsna kohe, et teeme ära,” meenutab Klaebo. Kogenud filmifestivali korraldaja lubas oma abikäe ulatada, kuid seda üksnes tingimusel, et Klaebo töötaks oma meeskonnaga selle nimel, et Rapla filmifestivalist saaks jätkusuutlik üritus, mis toimub ka igal järgneval aastal. Festivali korraldusmeeskonda kuuluvad täna MTÜ Ettevõtlikud Naised Raplamaal liikmed Siret Elmi, Andra Liibek, Siiri Tamm ja Karin Ratas ning nõustajana ka Tiina Lokk-Tramberg.
Rapla filmifestivali lühinimetus NÖFF tähendab lahti kirjutatult Naiste Ööde Filmifestivali. See nimi on ilmselgelt inspireeritud traditsioonilisest rahvusvahelisest filmifestivalist PÖFF. Aastate jooksul on PÖFF saanud varemgi n-ö järglasi. Praegusel ajal korraldab MTÜ PÖFF lisaks põhifestivalile lisategevusena ka Tartu armastusfilmide festivali tARTuFF ja Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivali HÖFF. Klaebo sõnul on uue kino loomisega just õige aeg Raplas oma filmifestival käivitada. Kiire tegutsemise mõtet toetas ka Lokk-Tramberg. „Meie soov on näidata filme, kus on peamiseks fookuseks naised ja naiste teemad ning naisrežissööride filmid,” selgitab Klaebo. Kuigi täpsem filmide valik tehakse uue aastanumbri sees, julgeb Klaebo öelda, et teisel päeval tuleb näitamisele kindlasti üks lähisuhtevägivalda puudutav film. Klaebo sõnul ei ole filmifestivali korraldamine üksnes hea võimalus haakuda moodsa kinosaali loomisega, vaid ka võimalus tuua naistepäev taas pildile selle päeva traditsioonilises mõttes. Samuti aitab uue põneva festivali algatamine tuua Raplasse kino- ja kultuurihuvilisi ning meelitada muidu läbisõitjaid korra meie maakonnakeskuses peatuma.
Filmifestivali formaat nõuab, et festivalil linastuv film ei ole linastunud varem kino- ega videolevis ega ole parasjagu ka Eestis saadaval. Lisaks tuleb iga filmi eel teost sisse juhatama oma valdkonna inimene. Kes võiks olla need inimesed, kes hakkavad esimesel NÖFF-il filme tutvustama, sõltub täpsemast festivali alapealkirjast ja filmide valikust, mis selguvad uuel aastal. Oma nõusoleku festivalil kaasa lüüa on andnud aga juba režissöör ja kirjanik Kadri Kõusaar, kellest saab Klaebo sõnul festivali esindusnägu selles osas, mis puudutab filmitegemise sisemaailma.
Millised on festivali korraldamisega kaasnevad täpsed kulud ja potentsiaalsed tulud, ei ole veel päris selge, kuid festivali eelarve on juba koostamisel. „Saime näidiseelarve Tiina käest. Teame, kui palju maksab ühe filmi Eestisse toomine ja millised kulud sellega kaasnevad.” Kuigi loodetakse loomulikult piletitulule, kirjutatakse projekte nii Eesti Kultuurkapitalile kui ka kohalikesse asutustesse.
Rapla esimene NÖFF on planeeritud kahele päevale, 8.-9. märtsil. Esimesel päeval on kavas pidulik avamine ja esimese filmi näitamine. Teisel päeval näidatakse veel kolme filmi. Kuigi esimene festival on kavandatud kahele päevale, ei välista Klaebo, et järgnevatel aastatel võiks festival olla pikem, rohkemate filmidega ja laieneda ka näiteks Märjamaale, kus on samuti täisvõimsuses kinosaal olemas.
Kuivõrd Rapla kino on märtsis alles väga värske, võib tekkida küsimus, kas niivõrd ambitsioonika festivali siis veel üsna läbiproovimata tingimustes korraldamine pole liialt suur risk. Pikaajalise organiseerimise ja juhtimise kogemusega Klaebo aga muret ei tunne: „Kui kunagi olin suure ettevõtte juht, õpetas minu õpetaja ja mentor, minu abikaasa, et probleeme tuleb niikuinii, sinu ülesanne on need võimalikult kiiresti ära lahendada.”

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare