4.4 C
Rapla
Kolmapäev, 24 apr. 2024
RSPerearstikeskuste tasuliste teenuste hinnakirjad võivad erineda

Perearstikeskuste tasuliste teenuste hinnakirjad võivad erineda

Stina Andok

Rapla ja Märjamaa perearstikeskuse kodulehtedel on üleval perearstikeskuse pakutavate tasuliste teenuste hinnakiri. Pakutavate teenuste hinnad on keskustes aga kohati erinevad.

Rapla perearstikeskuse perearst Kadri Luga kinnitab, et hinnakiri on olemas olnud keskuse asutamisest saadik. Varem oli hinnakiri nähtaval üksnes perearstikeskuses seina peal, aga pärast kodulehe avamist on hinnakiri nähtav ka kodulehel. „Hinnakirjas olevate teenuste hinnad muutuvad pidevalt, vähemalt korra aastas,” selgitab Luga.
Hinnakirjas on toodud näiteks tõendite ja vaktsineerimiste hinnad, aga ka uuringute ja analüüside nimistu, mida teostatakse patsiendi soovil. Luga sõnul võib patsient alati enda soovil lasta teha uuringuid ja analüüse, kui arst nendeks vajadust ei näe. Sellisel juhul on soovitud teenused tasulised. Luga selgitab, et erinevaid tasulisi analüüse ja uuringuid tehakse ka enamikus haiglates ja analüüse saab anda näiteks veel Synlabi laboris.
Hinnakirjad on Rapla ja Märjamaa perearstikeskustes pisut erinevad. See on tingitud asjaolust, et perearstikeskused kujundavad oma hinnakirjad ise.
Eesti Haigekassa esmatasandi teenuste osakonna juhataja Külli Friedemann kinnitab, et iga perearstikeskus kujundab oma tasuliste teenuste hinnakirja iseseisvalt ning seadusega neile selleks kindlat normistikku ette antud ei ole. Samas rõhutab Friedemann, et ravikindlustatud patsientidele on haigekassa taganud kõik ette nähtud esmatasandi teenused tasuta. See tähendab, et kui on meditsiiniline näidustus, mis nõuab uuringut või analüüsi, siis selle eest patsiendilt raha ei küsita.
Küll aga tõdeb Friedemann, et Eesti Haigekassa on saanud perearstidelt tagasisidet, et tihtipeale nõutakse näiteks D-vitamiini analüüsi, olenemata sellest, kas selleks on näidustatud vajadus või mitte. Esmatasandi teenuste osakonna juhataja selgitab, et perearst kogub patsiendilt vestluse käigus infot ja seeläbi võib selguda, et analüüs, mida patsient nõuab, ei olegi tema meditsiinilise seisundi kontrollimiseks vajalik või otstarbekas.
Friedemann möönab, et näiteks lubade taotlemise jaoks vajalike tõendite väljastamist, mis on tasuline, võib vaadelda kui perearstikeskuste ärilist tegevust, kuid ei näe, et seda võiks olla analüüside ja uuringute tasuline läbiviimine. Ta selgitab, et hinnakirja järgi tehtud analüüside ja uuringute osakaal on lihtsalt sedavõrd väike. Ka riiklikust immuniseerimiskavast välja jäävad vaktsineerimised on tasulised, kuid neidki viiakse läbi väga vähe, tõdeb Friedemann.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare