3.8 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
RSRapla linn tähistas sünnipäeva keskväljaku avamisega

Rapla linn tähistas sünnipäeva keskväljaku avamisega

Siim Jõgis

Mäest üles ja mäest alla – nii saab üsna täpselt kirjeldada uut Rapla keskväljakut, mis avati linna 25. sünnipäeva pidustuste ajal laupäeva, 17. novembri õhtul. Vaatamata kargele ja pilvisele õhtule valitses keskväljaku avamisel peomeeleolu. Kohapealt käis õhtu jooksul läbi hinnanguliselt tuhatkond huvilist.

Sündmused said alguse pisut pärast kella nelja pärastlõunal Rapla kultuurikeskuse ees, kuningriiklaste poolt 1993. aastal Raplale kingitud Linna Pea kuju juures. Traditsioonilisele Linna Pea pesule järgnes etteaste, mille käigus mängisid näitlejad läbi Rapla pärimusliku ajaloo. Näiteks tulid esitamisele sellised episoodid nagu härgade liikumine Raikkülast Raplasse, kui otsiti kiriku ehitamiseks sobivat kohta. Samuti esitati legendi sellest, kuidas vanapagan üritanud Rapla kiriku ehitamist peatada ja saatnud Keavast pühakoja suunas kivi, ent see langes umbes kilomeetri jagu liiga vara maha. Kõnealune kivi asub praegu Vesiroosi kooli lähistel, Heina tänava ja Viljandi maantee ristumiskohas.
Pärast etteastet liiguti sujuvalt uuele keskväljakule, mis avati pidulike kõnede ja lindilõikamisega. Raplasse uue keskväljaku rajamine oli üks osa Eesti Arhitektide Liidu ja „Eesti Vabariik 100“ korraldustoimkonna ühiselt käima lükatud projektist “Hea avalik ruum”. Projekti käigus korrastatakse viieteistkümne Eesti väikelinna keskväljakud, peatänavad või nende ümbrus. Rapla oli Tõrva, Valga ja Põlva järel neljas väikelinn, kus uus keskväljak avati.
Rapla vallavanem Piret Minn ütles avamisel peetud sõnavõtus, et Rapla linna süda sai endale uue kuue, milleks on äsja valminud keskväljak. “Nüüd on meie, raplakate, endi teha, milliseks kujuneb keskväljaku roll linna argipäevas ja pidupäeval. Usun, et valminud väljak inspireerib ja pakub põnevaid võimalusi ürituste korraldamiseks, sündmuste tähistamiseks, kohtumisteks,” ütles Minn.
“Hea avaliku ruumi” programmijuht Kalle Vellevoog kommenteeris uue väljaku avamist: “Rapla jaoks on täna eriline rõõmupäev. Pikalt söötis olnud kesklinna ala, rahvasuus tuntud kui Hollivuudi plats, saab linna esinduslikuks ja atraktiivseks peaväljakuks. Ühtlasi on see tähelepanuväärne samm Rap­la kesklinna avaliku ruumi korrastamisel ja kaasajastamisel.”
EV100 juhtrühma liikme Margus Kasterpalu sõnul on Rapla uus keskväljak ilus kingitus linnale ja tervele Eestile. “Täna pidulikult avatud Rapla linna uus süda on juba neljas juubelipidustuste puhul uuendatud keskväljak,” lisas Kasterpalu.
Lindi lõikamisel osalesid sõnavõtuga vallavanem Piret Minn, EV100 juhtrühma liige Margus Kasterpalu, võidutöö autor, arhitektuuribüroo Kavakava OÜ arhitekt Siiri Vallner ja projekti „Hea avalik ruum” programmijuht Kalle Vellevoog.
Rapla keskväljaku ehitaja leidmiseks läbi viidud riigihankes osutus edukaks ühispakkujate OÜ RTS Infraehitus, aktsiaseltsi Ehitusfirma Rand ja Tuulberg ning Wesico Projekt OÜ pakkumus. Keskväljaku rajamine läks kokku maksma peaaegu 1,2 miljonit eurot, täpsemalt 1 192 260 eurot. EAS toetas seda projekti 1 016 480 euro ja 90 sendiga.
Rapla sünnipäeva pidamise ning keskväljaku avamise lõpetas ilutulestik. Rapla pälvis linnaõigused 1993. aastal.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare