6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSRapla linn tähistas sünnipäeva keskväljaku avamisega

Rapla linn tähistas sünnipäeva keskväljaku avamisega

Siim Jõgis

Laupäeval, 17. novembril tipnesid Rapla linna 25. sünnipäeva pidustused uue keskväljaku avamisega. Sellele eelnes traditsiooniline Linna Pea pesemine. See oli omakorda üks osa etteastest mille käigus näideldi läbi Rapla linna pärimuslik ajalugu. Vaatamata kargele ja pilvisele õhtule valitses keskväljaku avamisel peomeeleolu. Kohapeal oli ligikaudu tuhat huvilist.

Sündmused said alguse pisut peale kella nelja pärastlõunal Rapla kultuurimaja esisel väljakul Linna Pea kuju juures. Seal toimus etteaste, mille käigus mängisid näitlejad läbi Rapla pärimusliku ajaloo. Näiteks tulid esitamisele sellised episoodid nagu härgade liikumine Raikkülast Raplasse, kui otsiti kiriku ehitamiseks sobivat kohta. Samuti esitati näideldes legend selle kohta kuidas vanapagan üritanud Rapla kiriku ehitamist peatada ja saatnud Keavast pühakoja suunas kivi ent see langes umbes kilomeetri jagu liiga vara maha.

Peale etteastet liiguti sujuvalt uuele keskväljakule, mis avati pidulike kõnede ja lindilõikamisega. Raplasse uue keskväljaku rajamine oli üks osa Eesti Arhitektide Liidu ja „Eesti Vabariik 100“ korraldustoimkonna ühiselt käima lükatud projektist “Hea avalik ruum”. Projekti käigus korrastatakse viieteistkümne Eesti väikelinna keskväljakud, peatänavad või nende ümbrus. Rapla oli Tõrva, Valga ja Põlva järel neljas väikelinn, kus uus keskväljak avati.

Rapla vallavanem Piret Minn ütles avamisel, et nüüd tuleb hakata mõtlema kuidas saab uut väljakut kasutada nii argi- kui pidupäeval. “See on sobiv paik nii vanadeks kohtumisteks kui miks mitte ka esmakohtumisteks,” sõnas ta. Uue keskväljaku rajamine läks maksma 1 192 260 eurot, millest enam kui miljoni moodustas EAS-i toetus. Pidustused tipnesid ilutulestikuga.

Rapla pälvis linnaõigused 1993. aastal.

2 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare