6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSRapla vald tegi uue hooldekeskuse rajamisele restardi

Rapla vald tegi uue hooldekeskuse rajamisele restardi

Mari Tammar

7. novembril kogunes töökoosolek, kus arutati Raplasse uue hooldekeskuse rajamist. Olgugi et hooldekeskuse teema on õhus olnud juba aastaid, on asjaosalised optimistlikud, et nüüd uus maja tõesti tuleb. Asjaajamise keerukuse tõttu aga enne kolme aastat tõenäoliselt hooldekeskus ei valmi.

“Rapla hooldekeskusega oleme sealmaal, et hakkame hanget ette valmistama. Selleks tuleb kõigepealt ajakohastada mõnda aega ooteseisundis olnud hooldekeskuse kontseptsioon. Paralleelselt lahendame koostöös Raplamaa Omavalitsuste Liidu ja SA-ga Raplamaa Haigla maaküsimust,” kommenteeris Rapla vallavanem Piret Minn 22. oktoobril.
Tänaseks on läbirääkimised SA Raplamaa Haigla ja Rapla valla vahel toimunud ning maa küsimuses on kokkuleppele jõutud. “Veel peab ROL oma otsuse tegema, et maa Rapla vallale hooldekeskuse rajamiseks antakse. Küsimus on päevakorras 22. novembril ROL-i üldkogus ning seejärel saab minna notarisse,” kommenteeris maaküsimusega seotud arenguid Raplamaa Haigla nõukogu liige ja ROL-i turvalisuse ja rahvatervise spetsialist Ülle Laasner.
Rajatav hooldekeskus planeeritakse Rapla haigla kõrvale ning seal soovitakse pakkuda abivajavatele eakatele paremat tuge ja hoolt, kui seda tänased tingimused võimaldavad.
“Mul on ikka meeles olnud mõtteavaldus, et kui inimese sünni siia maailma oleme suutnud teha piisavalt vääriliseks, siis miks me ei ole suutnud seda teha inimese lahkumisega. Ja ses osas tahabki Rapla vald teha järgmise sammu,” rääkis Piret Minn pärast 7. novembril toimunud koosolekut.
Rajatavas hooldekeskuses planeeritakse pakkuda päevakeskuse, üldhoolduse, intervallhoolduse ja dementsete osakonna teenust. Esialgu on hooldekeskuses plaanis sadakond voodikohta, samuti on keskuse kontseptsioonis teraapia- ja tegelusruumid. “Uue maja plaanid on tehtud lähtuvalt klientide ja töötajate vajadustest. Soovime, et kõigil oleks hea keskkond. Kuna ajad on liikunud edasi, liidame ka päevahoiu teenuse juurde,” rääkis Rapla hooldekeskuse juhataja Anne-Ly Pedaja.
“Et põhimõtteliselt on iga (majutus)asutuse üks ratsionaalseid eesmärke täitumus, on ka planeeritav hooldekeskus avatud kõigile, kuid eelistus on muidugi oma valla elanik,” ütles Piret Minn.
Kas ja millisel määral hooldekeskuse rajamisel ka erainvestoreid kaasatakse, on veel lahtine. “Tõsiasi on, et valdu, kus tulud püsivalt ületavad kulusid, on meil vähe ning Rapla vald nende hulka ei kuulu. Sestap oleks Rapla valla poolt mõistlik kaaluda erakapitali kaasamist valdkonda, kus seda liigub, sest näiteks kergliiklusteid erakapital meile rajama tõenäoliselt ei tule,” rääkis Minn erainvestorite kaasamisest, millega suure tõenäosusega tõuseb ka teenuse hind.
“Teenuse kallinemine seisaks tõenäoliselt ees ka tänases olukorras jätkates, sest hooldekodu vajab investeeringuid ja ka teenuse pakkumise maht jääb nõudmisele alla,” kommenteeris Minn hindade kallinemisest.
Hetkel on Rapla hooldekeskuses hooldatavaid 50 ja ühe koha maksumus 670 eurot. Osaliselt kaetakse kohatasu hooldatava pensionist, puuduolev osa tuleb aga lähedastel juurde maksta. Juhul kui lähedasel maksmisega raskusi on, saab pöörduda ka abi saamiseks valla poole, kes vajadusel omalt poolt õla alla paneb. Suuremaid investeeringuid ei ole hooldekeskusesse uue maja ootuses viimasel ajal tehtud, aga samas ei ole midagi ka seisma jäänud. “Oleme uuendanud maja torustikku ja fassaadi ning teinud pisemat remonti igal aastal. Aga ruumide puudus on tõesti ja töökeskkonda on vaja uuendada,” lisas Pedaja.
Kuna hooldekeskust planeeritakse Rapla haigla vahetusse lähedusse, loodetakse haiglaga teha igakülgset koostööd nii professionaalse meditsiinilise abi kättesaadavuse kui ka erinevate tugiteenuste valdkonnas.
“Meie oleme positiivselt meelestatud, et uus maja tuleb,” ütles Rapla hooldekeskuse juhataja Anne-Ly Pedaja optimistlikult. “Kogu protsess otsusest ja hanke väljakuulutamisest kuni lindi lõikamiseni on sedavõrd keeruline, et alla kolme aasta ei julge küll lubada,” rääkis Piret Minn ajalisest perspektiivist, millal hooldekeskus võiks valmis saada.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare