9.9 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArtikkelÜhtse otsingusüsteemi puudumise tõttu hukkus septembris kolm inimest

Ühtse otsingusüsteemi puudumise tõttu hukkus septembris kolm inimest

Sihtasutus Kadunud

Eesti suurima vabatahtlikest koosneva otsingugrupi ignoreerimine ning kadunud inimeste ühtse otsingusüsteemi puudumine viis ainuüksi septembris kolme inimese hukkumiseni maastikul. Sihtasutus Kadunud alustas allkirjade kogumist kollektiivsele pöördumisele, milles nõuab, et kadunud inimeste otsimisel kaasaks politsei edaspidi KOHE otsingu alguses kogu riigis olemasoleva ressursi.

„Riik on aastaid näidanud suutmatust luua ühtset süsteemi, kus kohe otsingu alguses töötaks üheskoos politsei koos oma lepinguliste, politseile alltöövõttu osutavate organisatsioonidega ning Eesti suurim ja ainus mittelepinguline, vabatahtlike abil ja annetustel toimiv 9-aastase otsingukogemusega kogu Eesti vabatahtlikke ühendav organisatsioon SA Kadunud OPEROG. See, et need osapooled ei tööta täna ühiselt, on viinud ainuüksi selle aasta septembris olukorrani, kus kolm maastikul abitus olukorras olnud inimest jäid kogu olemasoleva ressursi mittekaasamise tõttu õigeaegselt ära toomata ja hukkusid,“ selgitas sihtasutuse juht Aare Rüütel. „Seejuures olid kaks neist hukkunutest eelnevalt politseiga telefoniühenduses ning ühel juhul nägi hukkunu lisaks visuaalselt rakette ja helikopterit.“
„Nendel kolmel korral oleks inimesed olnud leitavad ja nende elud saanuks päästetud, kui otsingujuhil oleks olnud näiteks PPA ennetus- ja süüteomenetluse büroo poolt antud selged juhised OPEROG Operatiivse Otsingugrupi kaasamiseks kohe otsingutegevuse alguses,“ lisas sihtasutuse Kadunud üks asutajatest Peeter Kaaret.
„Kuigi kadunud inimeste otsimine on politsei kohustus, ei ole see politsei isiklik eraprojekt, kus politseinik valib, kes saavad appi tulla ja kes mitte. Olen kutsunud PPA-s otsuseid tegevaid kabinetiametnikke otsingute korraldamisest paremini aru saamiseks metsa otsingule, kuid keegi pole tulnud. Muutusteks PPA-s on ametnikel vaja näha näiteks Ida-Virumaal Heinasoo saarel laagripaika, kus kadunud Ivan ootas abituna kolm päeva päästjate saabumist, kuivatas oma jalarätte ja sõi jõhvikaid, kuni ta abi tulemata ära suri. Täna oleme jõudnud punkti, kus muutusteks Eestis kadunud inimeste otsimisel on vaja Riigikogu tasemel sekkumist,“ ütles Aare Rüütel.
SA Kadunud on sellel aastal tegelenud 109 uue kadumisjuhtumiga, millest 40 olid OPEROG Operatiivse Otsingugrupi maastikuotsingud. Operatiivse otsimisteate saab üle kogu Eesti enam kui 5300 vabatahtlikku otsijat, neist ligi 900 on valinud võtta vastu otsimisteade SMS-i teel ööpäevaringselt.
Politsei sellel aastal SA Kadunud otsingugruppi otsingute alguses appi kutsunud ei ole. OPEROG vabatahtlikud on olnud kutsutud appi lähedaste palvel ja paljuski selle hilinemise tõttu on OPEROG leidnud kadunud inimesed enamasti hukkunult. Eeltoodust hoolimata on sellel aastal suudetud päästa kolme inimese elu.

Sihtasutus Kadunud avas veebikeskkonnas rahvaalgatus.ee https://rahvaalgatus.ee/initiatives/4810be27-f033-4536-8454-b0343355d0a4 allkirjade kogumise pöördumisele, mis on suunatud Riigikokku. Pöördumises on kaks punkti:
1. Nõuame Riigikogult ja valitsuselt 2016. aasta veebruaris-märtsis õiguskomisjonis otsustatud ettepanekute:
– täiendada PPVS § 3 lõiget 1 punktiga 71 järgmises sõnastuses: „71) teadmata kadunud isikute otsimine;“
– täiendada krediidiasutuste seaduse § 88 lõiget 5 punktiga 21 järgmises sõnastuses: „21) Politsei- ja Piirivalveametile teadmata kadunud isiku asukoha tuvastamiseks“ realiseerimist ja teiste tookord arutlusel olnud ettepanekute õiguskomisjonis uuesti läbivaatamist;

2. Nõuame teadmata kadunud inimese otsingutel vastutava ameti siseselt ühtse üleriigilise korra sisseviimist, mille kohaselt otsingu alguses otsingu eest vastutava ametniku poolt kohe teavitatakse ka kodanikualgatusel põhineva ja üleriigiliselt vabatahtlikke koondava sihtasutuse Kadunud OPEROG Operatiivset Otsingugruppi ööpäevaringsel telefonil 661 6776.

„Teadmata kadunud inimesel on õigus ja õigustatud ootus, et kohe otsingu alguses oleks Eesti riigi poolt rakendatud kogu olemasolev ressurss tema leidmiseks ja elu päästmiseks. Riigi vastavate ametkondade senine tegevus seda õigust ja õigustatud ootust ei suuda täita, on puudulik ja vajab täiendavat korraldamist,“ ütles sihtasutuse Kadunud tegevjuht Aare Rüütel.
„Tunneme tõsist muret olukorras, kus riigiasutused ei ole 2 aasta ja 8 kuu jooksul, pärast SA Kadunud ettepanekul toimunud õiguskomisjoni istungeid, suutnud tarvilikul määral tegeleda seaduse muudatuste ja teadmata kadunud inimeste otsingute korraldamisega. Sellega on lastud tekkida absurdsel situatsioonil, kus riik keeldub kohe otsingu alguses kaasama riigile tasuta professionaalset abi, kuna SA Kadunud ei soostu sõlmima politseile meelepärast lepingut ning kasutab ainult politseiga lepingu sõlminud koostööpartnerite tasulist teenust,“ selgitas Rüütel.
Palun võtke üks hetk ja andke oma annetusega inimeste kadumise ennetamisesse ja kadunud inimeste otsingutesse oma äärmiselt vajalik panus:
Saaja nimi: Kadunud SA
Saaja konto: EE661010220095092013 (SEB)
Selgitus: pysiannetus sihtasutuse tegevuse toetuseks

Aare Rüütel, SA Kadunud tegevjuht
27.11.2018

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare