-1.7 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
RSValitsuskriis Märjamaal

Valitsuskriis Märjamaal

Mari Tammar

20. novembril loeti Märjamaa vallavolikogu istungil ette kuue volikogu liikme ühisavaldus vallavanema Villu Karu umbusaldamiseks. Avalduses oli öeldud, et KOV-i valimiste järel moodustatud koalitsioon on lagunenud ning usalduslik koostöö valla juhtimisel puudub. Umbusaldushääletus toimub järgmisel volikogu koosolekul 18. detsembril.

“Pärast kohalikke valimisi moodustasime koalitsiooni. Me leppisime seal mõnedes asjades kokku ja juhtisime tähelepanu valupunktidele. Vallavanem Villu Karu andis seal terve rea lubadusi. Hilisemas tegevuses neid asju aga ei hakatud lahendama – pigem vastupidi,” selgitas umbusaldamise põhjusi Raivi Laaser, kes luges volikogus ka umbusaldusavalduse ette.
„Koalitsiooni moodustamisel sõlmisime kolme valimisliidu vahelise koalitsioonilepingu. Suur osa lepingu punktidest on tänaseks juba ellu viidud või aktiivses töös. Lähiaegadel avalikustatakse ka ülevaade koalitsioonilepingu täitmisest.
Koalitsiooni sõlmimisel oli kuum teema vallavalitsuse personali küsimused. Need küsimused on tänaseks leidnud lahenduse selliselt, nagu kokku lepiti,“ kommenteeris Villu Karu.

Teede ehitus

“Mind isiklikult, kuna ma olen teedeehituse insener, erutab eriti küsimus sellest, et meil oleks teed korras. See oli ka minu lubadus oma valijatele,” rääkis Laaser. “Me võtsime teede temaatika kohe ka revisjonikomisjonis ette, et vaadata olukord üle. Villu Karu oli ka eelmise perioodi vallavanem ja seal oli meeletut raiskamist. Me tõime kõik need puudused järk-järgult välja. Volikogu koosolekutel ma pidevalt küsisin, miks me ei tegele nende asjadega, ja need vastused, mis sealt tulid – neid vastuseid nagu ei olnudki. Ka teised meie inimesed, kes osalevad komisjonide töös, on tõstatanud erinevaid küsimusi ja pakkunud lahendusi. Aga asi seisab, nende asjadega lihtsalt ei tegeleta,“ selgitas Laaser.
Villu Karu ütles Laaseri väidete kohta teede hoolduse puudustest, et need põhinevad tema ainuisikulisel arvamusel. „Neid väiteid ei ole suutnud tõestada ka revisjonikomisjon, ega võtnud neid menetleda õiguskaitseorganid, kui vastav avaldus sinna tehti. Neid väiteid ei ole kinnitanud ükski ekspertiis ega omanikujärelevalve esindaja. Vallavalitsuse eestvõttel on käesoleval aastal viidud mustkatte alla 4,84 km kruusateid ja ehitatud üks uus sild. Ka ollakse graafikus plaanitud teede hooldustöödega,“ ütles Karu.
„Mingeid ekspertiise teede küsimustes pole tehtud,“ väitis aga Laaser. „Õiguskaitseorganitega suhtlemiseks puudus revisjonikomisjonil igasugune ressurss ja vallavalitsus nende väljatoodud probleemidega pole tegelenud,“ on Laaser veendunud.
Üks umbusaldamise põhjusi puudutab Laaseri sõnul ka investeeringuid. “Spordihoone ehitus venis meil väga pikalt ja selle ettevalmistamise protsess oli puudulik, samuti Pillerpalli lasteaed. Karu väitis, et me ei saa seda ehituse maksumust soodsamaks, aga volikogu oli kindlameelne ja surus otsuse läbi, et me selle pakkumisega hankesse ei läheks, sest see oli üleloomulikult kallis. Tänaseks on selgunud, et saimegi järgmises hankes 300 000 eurot kokkuhoidu. See tähendab seda, et hanked olid halvasti ja ebaprofessionaalselt ettevalmistatud,” tõi Laaser välja probleemkohti.
„Nii spordihoone ehituse kui ka lasteaia rekonstrueerimise ettevalmistus on käinud koostöös vallavolikoguga. Hangete läbiviimisse on kaasatud vallavolikogu esindaja ja kogu info hangete ettevalmistamisest ning tulemustest on olnud kõigile volikogu liikmetele kättesaadav, lisaks on vallavalitsus asjakohast infot regulaarselt jaganud vallavolikogu istungeil,” väitis Karu.
„Lasteaia hanke puhul tuli esimesele hankele pakkuma ainult üks ehitusfirma, teisele hankele 8 ettevõtet. Ehituse hinna alanemist ei osanud ennustada isegi asjatundjad. Olukord ehitusturul viitas pigem vastupidisele. Vallavanemana olen ma rahul, et minu kartused täide ei läinud. Otsuse lasteaia ehitus edasi lükata tegi ikkagi volikogu ja selles ei saa kuidagi vallavalitsust süüdistada, sest kordushange tehti sama projekti alusel nagu eelminegi hange. Ka spordihoone ehituse edasilükkamise põhjus oli esimesel hankel pakutud hind, mille tõttu esialgset projekti korrigeeriti. Teisel hankel pakuti ka hinda, mis omavalitsusele jõukohane,“ selgitas Karu.

Suhtlemisprobleemid

Kolmas umbusaldamise põhjus on Laaseri sõnul see, et vallavanem pole tõstatatud probleemidele piisavalt reageerinud. “Tema peaks võtma konstruktiivset kriitikat tõsiselt ja nendele küsimustele vastama. Vastuseid, põhjendusi ja selgitusi aga ei tule,” rääkis Laaser. “Vallavanem peaks olema avatud koostööle, võtma iga probleemi, mis volikogu pingist tuleb, tõsiselt ja neile mingit moodi vastama. Jagama informatsiooni ja teavet. Võib-olla tal on see informatsioon ja teave olemas, aga volikogu liikmeni see ei jõua,” selgitas Laaser.
„Kõigile esitatud küsimustele olen alati vastanud. Suurema osa tehtud ettepanekutega on ka arvestatud. Kirjalike päringute puhul on tõestusmaterjal olemas. Konstruktiivset kriitikat olen võimeline ka arvestama. Võin isiklikult käe südamele pannes öelda, et ma ei ole kellegi ees ust kinni löönud ega kellelegi oma abist või nõust ära öelnud, aga koostöö on kahepoolne,“ kommenteeris Villu Karu ja lisas, et kuuleb selliseid etteheiteid enda aadressil esmakordselt.
Küsimusele, kas umbusaldajatel on ka uus vallavanema kandidaat pakkuda, ei soovinud Laaser veel vastata. “Kuna asi on praegu veel värske ja mul pole volitusi seda nime välja öelda, ei taha ma seda praegu ka teha, aga loomulikult me oleme seda arutanud,” rääkis Laaser.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare