6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSKoguduste juhid arutasid ametnikega võimalikku koostööd

Koguduste juhid arutasid ametnikega võimalikku koostööd

Siim Jõgis

Reedel, 30. novembril toimus Rapla riigimajas kohalike usuorganisatsioonide kohtumine Raplamaa turvanõukogu liikmete ja vallajuhtidega.


Siseministeeriumi poolt kokku kutsutud koosviibimise eesmärk oli sõnastatud nii: “Oleks hea, kui turvanõukogu koosseisu kuuluks igas maakonnas ka üks usuorganisatsiooni esindaja.”
Raplamaa usuorganisatsioonidest olid kokkusaamisel esindanud EELK Rapla, Hageri, Juuru, Vahastu ning EAÕK Velise kogudus. Samuti Rapla Vabakogudus ja Järvakandi Kristlik Nelipühikogudus. Päev algas siseministeeriumi ning Raplamaa Omavalitsuste Liidu ettekannetega, millele järgnes üldine arutelu, mis oli ka päeva põnevaim osa. Jutusoone avas Juuru koguduse juhatuse esimees Joel-Siimo Põld. Seejärel said oma koguduse tutvustamiseks sõna ka teised.
Siiski vajus arutelu üsna kiiresti oma algsest sihist kõrvale. Kõlasid ka skeptilised seisukohad – koguduste ja ametkondade vahel on keeruline leida tähendusrikast koostööd. Ümarlauaformaadis toimunud arutelu käigus öeldi otse välja ka see, et siseministeerium püüab lihtsalt avatud uksest jõuga sisse murda. Kohtumisi vallajuhtide ning koguduste esindajatega on olnud ka varem. Kakskümmend aastat kestis Raplamaal traditsioon, et maavanem kutsub iga aasta alguses vaimulikud ja vallajuhid kokku mingil teemal arutlema. Sõltuvused, eutanaasia, haldusreform – nende kohtumiste käigus sai läbi arutatud väga lai teemade spekter.
2018. aasta alguses sellises formaadis üritust ei toimunud. Võib öelda, et on olnud üleminekute aasta ning ka maavanemat ei ole enam ametis, kes neid organiseeriks. 30. novembri kokkusaamise kohta võibki välja tuua kaks seisukohta, milleni arutelude käigus jõuti. Esiteks see, et maavanema kokku kutsutud vaimulike ja vallajuhtide kohtumised võiks taastada.
Teine seisukoht oli juba rohkem seotud selle eesmärgiga, miks siseministeerium reedese kohtumise kokku kutsus. Vastava mõtte käis välja päästeameti Rapla päästepiirkonna juht Raul Aarma: Turvanõukogusse tuleks kaasata üks ajatu vaate kandja ehk koguduste esindaja. Põgusalt käis läbi ka mõte, et selle võiks kohapeal valida, ent see jäeti esialgu veel tegemata.
Sarnaseid kokkusaamisi korraldab siseministeerium igas Eesti maakonnas. Jõgeva-, Tartu-, Põlva-, Võru-, Viljandi- ja Valgamaal on koosolekud juba toimunud ja usuorganisatsioonide esindaja ka turvalisusnõukogusse valitud.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare