6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSMaakonna parimaks naissportlaseks valiti Piibe Tammemäe

Maakonna parimaks naissportlaseks valiti Piibe Tammemäe

Siim Jõgis

Piibe Tammemäe (28) valiti Raplamaa parimaks naissportlaseks esmakordselt. Varem on ta küll kandidaadina üles seatud, kuid esikohta napsata pole õnnestunud.

Tänavu andsid selleks põhjuse augustikuus Ukrainas Karpaatide mäestikus toimunud rogaini Euroopa meistrivõistlused. Seal võitis ta koos võistkonnakaaslase Eleri Hirvega kuldmedali. Euroopa meistritiitel oli ka hea lunastus aasta tagasi saadud neljanda koha eest rogaini maailmameistrivõistlustel.
Tähelepanuväärne on seegi, et ka maakonna parima mees-sportlase tunnustus läks tänavu Tammemäe perekonnale. Selle võitis Piibe vend Timmo. Piibe ütles, et see teeb parima sportlase tunnustuse veelgi erilisemaks. Ta töötab Saku vallas Kajamaa koolis kehalise kasvatuse ja inimeseõpetuse õpetajana.

Sind valiti Raplamaa parimaks naissportlaseks 2018. Mida see tunnustus sinu jaoks tähendab?
Piibe Tammemäe: Ennekõike annab see innustust, et ma olen oma eesmärkide ja nende saavutamisega õigel teel. Mul on vigastuste tõttu tulnud sportimisse pause sisse. Nende tõttu olen spordist eemal olnud ja see tunnustus annab enesekindlust spordiga edasi tegeleda.

Tean, et maakonna parimaks ei ole sind varem valitud, aga kas sind nomineeritud on?
Just mõtlesin selle peale, kui see üritus toimus, ja vist on küll nii, et olen varem kolme parema seas olnud, aga võitnud mitte. Noorte seas võitsin küll.

Kas selle tunnustuse teeb veel erilisemaks see, et su vend Timmo valiti samal ajal parimaks meessportlaseks?
Jah, kindlasti. See jääb pikaks ajaks meelde.

Mis oli sinu jaoks kõige meeldejäävam võistlus sel aastal?
Rogaini Euroopa meistrivõistlused kindlasti. Eelmise aasta rogaini maailmameistrivõistlustel sain neljanda koha ja seal läksid mõningad asjad untsu. Sel aastal olen väga rahul meie taktika ja rajaplaneeringuga. Toetasime üksteist ja võistkondlik ühtsus toimis väga hästi. Nipet-näpet oleks saanud parandada ehk. Midagi jäi kripeldama, aga kõigil on nii. Lõpptulemusega olen muidugi rahul.

Kui raske see võistlus oli?
Seal oli mägine maastik ja lõputud tõusud. Tundus, et need ei lõpegi. Üles-alla sai seal käia ikka korralikult. Ilm oli soe, aga mitte liiga kuum. Esimese viie minutiga said jalad märjaks. See tekitas alguses küsimuse, kuidas jalad vastu peavad.

Kui suur osa sinu elust on olnud spordil?
Kindlasti suur osa. Orienteerumisega tegin algust 12-aastaselt, aga spordiga tegelesin juba enne seda. Vanemad vedasid mind suusatama ja jalgpallitrennis käisin ka.

Miks on sinu vaik just orienteerumine, rogain ja seiklussport? Need on füüsiliselt väga nõudlikud alad.
Füüsiliselt nõudlikud on need küll. Orienteerumise juures paelub mind uudsus, sest iga kord on uus väljakutse ja uued tingimused. See paneb võistleja iga kord proovile. Seiklusspordi puhul on orienteerumine küll oluline osa, aga rohkem paelub mind alade vaheldumine. Ei ole kogu aeg üks ja sama tegevus. Samuti meeskonnatöö.

Kui tihti käid võistlemas koos oma venna Timmoga?
Isegi kui võistlused toimuvad samas kohas, on rajad meestele ja naistele ikkagi erinevad. Meestel on üldjuhul pikemad rajad.

Kui tihti osaled sa võistlustel Eestis ja kui tihti välismaal?
Lühemad võistlused on ikkagi Eestis. Välismaal käin aasta jooksul ka palju. Orienteerumine nõuab loomulikult pidevat harjutamist ja seda saab ka vabalt Eestis teha.

Kui tihti trenni teed?
Olenevalt nädalast kuus kuni kaheksa korda. Enne tööpäeva käin vahel ujumas või jooksmas.

Sa ei teeni sportimisega elatist. Kui kerge või raske on sinu jaoks leida tasakaal tööelu ja spordi vahel?
Kuna sport on mind terve elu saatnud, olen õppinud seda hästi tegema. Ma naudin sportimist. Pigem tekib veider tunne, kui ma trenni ei lähe.

Kas täna oled juba treeningu ära teinud? (Intervjuu toimus esmaspäeva, 17. detsembri pärastlõunal.)
Veel mitte. Õhtul jõuab.

Sa töötad Kajamaa koolis ning elad Tallinna lähistel. Kui tihedat sidet sa Raplamaaga tunned?
Mulle väga meeldib mu vanematekodu Pirgus ja ma käin seal päris tihti. Me kõik hindame seda paika, mille meie vanemad on sinna loonud.

Aasta lõpp on lähenemas. Kas selleks aastaks on võistlused lõppenud?
Jah, selleks aastaks on võistlused läbi. Praegu käib treeningtsükkel järgmiseks aastaks. Natuke ongi suuremad mahud.

Mis suuremad võistlused sind järgmisel aastal ootavad?
Kalender on alles selgumas. Kindlasti võib välja tuua rogaini maailmameistrivõistlused juuli lõpus Hispaanias. Veel on lahtine, kas lähme ka seiklusspordi Euroopa meistrivõistlustele, sest need kaks võistlust on lähestikku. Mõningate võistluste puhul oleme ka läbirääkimiste faasis. Plaanis on veel Võhandu 100. See on hea katsevõistlus seiklusspordi võistlusteks.

Kui palju see sind aitab, et su vend sama spordialaga tegeleb?
Meeletult palju. Mul on väga suur tugi olemas, kui on vaja nõu küsida. Kas või selle puhul, kuidas midagi kaasa pakkida või kuidas oleks targem looduses liikuda. See on hindamatu abi. Tema nõu läheb ikka tarvis.

Teil on väga sportlik perekond. Kas jõule tähistate ka kuidagi sportlikul viisil?
Üks osa see kindlasti on. Meil on kombeks, et kui perekond kokku saab, käib sinna juurde ka koos treenimine.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare