Märjamaa gümnaasium tegi riiklikus edetabelis suure tõusu

Siim Jõgis

0
Märjamaa gümnaasium. Foto: Siim Solman.

Hiljaaegu avaldas ajaleht Postimees koolide edetabeli, mis koostati 2018. aasta eksamitulemuste põhjal. Raplamaa koolidest asub kõrgeimal positsioonil Märjamaa gümnaasium, mis väärib riiklikus edetabelis 47. kohta.

Sealjuures tehti võrreldes eelmise aastaga läbi märgatav tõus – Märjamaa tõusis võrreldes 2017. aasta tulemustega 24 kohta.
Märjamaa gümnaasium oli ainuke Raplamaa kool, mis 2018. aasta eksamitulemuste põhjal oma positsiooni üleriiklikus tabelis parandas. Ülejäänud koolidel tuli leppida nõrgema positsiooniga. Meie maakonna koolidest oli järgmine Rapla ühisgümnaasium (RÜG), mis asub 58. kohal. Võrreldes aastataguse ajaga on see olnud märgatav langus – 40 kohta. 2017. aastal oli RÜG samas tabelis 18. koha. Rapla Vesiroosi gümnaasium jäi tänavu 74. kohale. 2017. aasta arvestuses oldi 70. kohal. Kohila gümnaasium platseerus sel aastal 99. kohale. Eelmisel aastal oldi 64., mis tähendab, et läbi tehti 35-kohaline langus.
Tabeli alumisest otsast leiab ka Rapla täiskasvanute gümnaasiumi, mis asub eelviimasel, 148. kohal. Eelmisel aastal oli nende päralt 133. koht.
Märjamaa gümnaasiumi direktor Andres Elmik ütles, et selliste edetabelite koostamine ja avaldamine on kahe otsaga asi. “Kui on hästi läinud, siis on hea seda tabelit vaadata ja meie tulemusest rõõmu tunda. See annab kinnitust, et oleme õiget asja teinud,” sõnas Elmik. Samas lisas ta, et lennud ei ole vennad. Mõnes lennus on krapsakamaid õpilasi rohkem, teises jällegi vähem. Küll aga annavad sellised tabelid tema sõnul võimaluse end võrrelda teiste vallakoolidega.
Samas ei ole Elmiku sõnul mõtet hakata end võrdlema nende koolidega, mis tabeli tipus asuvad. Neil on teatavasti suurem võimalus võtta vastu neid õpilasi, kes pingutavadki maksimumtulemuse peale.
Rapla Kesklinna kooli (endine RÜG) direktor Tõnis Blank ütles, et tema hinnangul on selliste tabelite koostamine vajalik ennekõike selleks, et lapsevanematele ja kogukonnale infot jagada. Aastatevaheliste erinevuste kohta ütles Blank, et need kipuvadki lainetustena käima. 40 koha võrra kukkumine võib esialgu suurena tunduda, kuid Blank ütles, et üks põhjus on see, et eelmisel õppeaastal läks matemaatika eksam ootamatult kehvasti. Samas saadi teistes ainetes tema sõnul tavapäraselt soliidsed tulemused kätte.

Postimehe koostatud edetabeli kümme tugevamat kooli:

Koht 2017   Tõus/langus
1. Tallinna Reaalkool                     1.        0
2. Hugo Treffneri Gümnaasium      4.        2
3. Tallinna Inglise Kolledž              2.       -1
4. Gustav Adolfi Gümnaasium        5.        1
5. Tallinna Prantsuse Lütseum       3.      -2
6. Nõo Reaalgümnaasium              7.        1
7. Pärnu Sütevaka
Humanitaargümnaasium                6.      -1
8. Tallinna 21. Kool                         9.       1
9. Saue Gümnaasium                   20.      11
10. Saaremaa Ühisgümnaasium  24.      14