6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSOTT ühendab tootjad ja tarbijad

OTT ühendab tootjad ja tarbijad

Helerin Väronen

Alates 31. augustist on Kohilas R-kioski kõrval parklas kohtunud tootjad ja tarbijad, ehk toimub Kohila OTT-i kaubakohtumine. Selliseid kaubakohtumisi korraldatakse kogu Eestis, enamasti üks kord nädalas. Kohilas on OTT-i päev reede, kui õhtul kella viiest seitsmeni on müüjad oma kaubaga platsis.

Eelmisel reedel oli müüjaid parklas seitse. Kohila OTT-i organiseerija Kaire Puhkan sõnas, et kõige enam on praeguseni müüjaid olnud kümne kandis. Eelistatud on küll Kohila valla enda väiketootjad ja talunikud, kuid ära ei öelda ka naabervaldadest ja -maakondadest tulnud tootjatele. Näiteks on vahel käinud oma kaupa müümas üks kalamees Läänemaalt, keda aga sel korral kohal ei olnud. Puudus ka Väljaotsa Vutitalu Rapla vallast.
Selleks, et Kohila OTT-ile müüma minna, tuleb end eelnevalt registreerida. Suhtlus ja info käib nende Facebooki lehel.
Enamasti kaubeldakse ikka toidukaubaga, peale kala ja munade pakutakse müügiks suitsuliha, hoidiseid, pagaritooteid, mett ja hooajalisi juur- ja köögivilju. Puhkan loodab, et järgmisel suvel saab hooajakaupa rohkem olema ja seeläbi ka müüjaid ning ostjaid. On müüdud ka iseküpsetatud leiba, lambanahkasid ja käsitööd. Selle viimasega on küll nii, et rahvale läheb pigem peale ikkagi söögikraam. Käsitööd saab Kohilas osta näputööliste seltsi poest Kovanäpsel, mida inimesed teavad ja tunnevad.
Puhkani sõnul on rahvas OTT-i kaubakohtumisest aina teadlikum, kuid eks alati ole ka mõni selline ostja, kes esimest korda sinna satub. Kuigi vahel on ostjaid vähevõitu, ei lase müüjad end sellest heidutada. “Järjepidev peab olema,” sõnas Puhkan ja lisas, et vaid nii saab oma tegevust rohkem juurutada ja üha enam hakkavad ostjate näod korduma. Seniajani on ka ilm OTT-i soosinud. Paljudel müüjatel küll kaardiga maksmise võimalus puudub, kuid kohe üle tee asuva Konsumi juures on automaadid olemas, nii et sularaha puudumise taha ostusoov ei jää.
Peale isuäratavate Muhetalu lihatoodete jäi oma tootevalikuga silma Okomoko, kes on paar korda OTT-il käinud. Pakutud pasteet oli ka pasteedi mittearmastajale täitsa mokkamööda. Silma jäid veel praekapsas, tšillimoos, letšo ja vitamiinirikkad kuusevõrse ja võilille tõmmised.
Kõige isuäratavamad olid aga Pai pagari piparkoogid, saiakesed ja koogid, mis teadjamate sõnul maitsevad veelgi paremini, kui välja näevad.
Eriti huvitav oli näha OTT-i müüjate hulgas Jäämari autot. Vaatamata külmale ilmale oli neil pidevalt järjekord. Ja osteti suurtes kogustes. Nende juurde mindi lausa nimekirjadega. Nädalaks tuleb ju ikka head kraami varuks osta. Igasugu muude huvitavate jäätiste kõrvale on tekkinud uue tootena Jäämaril pistaatsiajäätis, mis juhul, kui see populaarseks osutub, järgmisest aastast ka poodidesse müügile jõuab.
Puhkan sõnas, et platsil on müüjate vahel mõnus aura tekkinud ja seda on Kohila OTT-i külastades ka tunda.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare