3.8 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
ArtikkelPilk jõulumeeleolule avalikus ruumis

Pilk jõulumeeleolule avalikus ruumis

Siim Jõgis

Käes on aasta pimedaim aeg. Kui lapsed hommikul kooli lähevad, on väljas ikka veel pime ning pärastlõunal koju tagasi jõudes hakkab juba hämarduma. Seetõttu on hea silmata iga väikest tulukest, mis süngesse detsembriõhtusse valgust toob.

Kiire läbisõit meie maakonna suurematest keskustest tõi esile mitmed põnevad leiud, kuidas värviliste tulukestega on avalikus ruumis jõulumeeleolu loodud. Heitlik ilm ei võimalda kuidagi jõulutunde loomiseks loota lumesaju peale. Kord lund sajab, siis on ta paari päeva jooksul jälle sulanud. Tulukestega on teisiti, need püsivad. Näiteks on tuledega ehitud Kohila vallavalitsuse hoone sissepääs. Samuti leiab selle lähistelt puuokste vahele peitunud vihmavarju. Vahest kõige põnevama leiuni jõudsime Märjamaal, kus tulukestega oli ehitud päästeameti masin.

Jõuluehteis Lilleaed Märjamaal. Fotod: Siim Solman

Esialgu läksime välja eesmärgiga pildistada silmatorkavamaid jõuluteemaliselt kaunistatud vaateaknaid. Taipasime kiiresti, et targem oleks fookust laiendada. Pelgalt vaateakendele keskendudes oleksime jõudnud ummikusse. Neid võib küll avalikust ruumist leida, ent pilt jääks ühekülgseks.
Avaldatud piltide valik on loomulikult subjektiivne. Ometi leidsime, et need näited väärivad esiletoomist oma eripära või kujunduslike elementide poolest. Jõulueelne sagin käib täistuuridel ning võib otse öelda, et Raplamaa avalik ruum hingab juba jõulurütmis. Muidugi ei tasu ka unustada, et 24. detsembrini on jäänud juba vähem kui kaks nädalat.

Puuokste vahele peitunud vihmavari Kohilas.
Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare