6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSRajaleidja tunnustas paremaid karjääriteemadel kirjutajaid

Rajaleidja tunnustas paremaid karjääriteemadel kirjutajaid

Helerin Väronen

Eelmisel kolmapäeval, 28. novembril olid Rap­la riigimaja talveaeda kutsutud tublimad Rapla Rajaleida karjääriteemalisel jutuvõistlusel osalenud 1.-6. klasside lapsed ja nende juhendajad.

Sel aastal laekus kokku 69 tööd ja peale juttude kirjutati seekord ka luuletusi. Töid hindas viieliikmeline žürii, kuhu kuulusid Ilvi Pere, Pille Matt, Kirsti Lind Villard, Ly Ehin, Kerli Valgma ja Lili Saksing. Tunnustusõhtu muusikalist vahepala pakkusid Eve Burmeistri käe all lõõtspilli õppivad Bert Laak, Markus Vok ja Liisbeth Buht. Paremaid lugusid lugesid ette Märjamaa kooli õpilased.
Jutuvõistluse eesmärk oli panna õpilasi mõtlema oma tuleviku peale ja anda aimu erinevate ametite rohkusest. Kokku loeti tunnustusõhtul ette 17 kirjatükki ja vaid kolm ametit nendes kordusid. Kirjutajaid tunnustati kahes vanuserühmas: 1.-3. klass ja 4.-6. klass.
Kaisa Johanna Kann (Märjamaa gümnaasium, 3.a) oli kirjutanud lausa kaks juttu, millest üks rääkis sellest, kuidas ta tahaks olla talupidaja, kuna talle meeldivad maaelu, loomad ja linnud. Tema kodutalus on elanud viis põlvkonda esivanemaid ja ta tahaks elu seal edasi viia. Samas soovib Kaisa saada piloodiks, kuna siis saaks palju reisida, keeli õppida ja ilmselt oleks ka palk hea.
Laura Reemi (MG, 3.a) soovib aga saada linna aednikuks, kes linnaruumi taimede eest läbi aastaringi hoolt kannab. Arheoloogiks soovib aga saada Kairit Soo (MG, 2.b), kuna siis saab välja kaevata vanu esemeid ja luid.
Ka loomaarste on peale kasvamas, kuna seda ametit soovib pidada Gerlin Unga (MG, 2.b). Lastele on eriala valikul sageli eeskujuks tema enda vanemad ja nii on Germo Müili (MG, 2.b) soov saada oma isa eeskujul suure firma juhiks, veeta palju aega perega ja vabal ajal sõita rallit GAZ 51-ga. Osa lapsi juba tegelevad alaga, millega nad end tulevikus siduda tahavad. Näiteks Mattias Artel (MG, 3.a) on mänginud kolmeaastasest peale jalgpalli ja tema unistus on saada kõigepealt Eesti koondisesse ja siis mõnda tippklubisse.
Rapla Vesiroosi kooli õpilased Kristoffer Jair (2.d), Lisette Valgma (1.b) ja Marta Viikmäe (3.c) olid kirjutanud luuletused oma unistuste ametite kohta. Kristofferi soov on saada rekajuhiks, kes isaks saades lapsed järelkasvu kasvatamiseks kaasa võtaks, Lisette soovib loomaarstina aidata loomi ning Marta soovib saada juuksuriks. Marta luuletus kanti ette dialoogina käpiknukkude vahel, mis tegi selle luuletuse eriti põnevaks.
Vanema vanuserühma paremad juttude kirjutajad tulid kõik Rapla Kesklinna koolist. Kirke Teder (5.a) soovib oma tuleviku siduda muusikaga, kuna ta on olnud sellega seotud päris pisikesest peale. Markus Peäske (5.b) ei tea küll täpselt, kelleks ta saada tahab, kuid kuna teda huvitab see, mis arvutite sees toimub ja kuidas rikkeid lahendada, tundub IT-valdkond talle hetkel see, millega tasuks end siduda. Liis Liibaku (5.c) soov on saada arheoloogiks või paleontoloogiks, kuna teda huvitavad ajalugu ja dinosaurused. Liis on kindel, et sellise tööga oleks ta väga rahul, kuigi vahel võib see tuua ka ohtlikke olukordi.
Kuigi raamatukoguhoidja töö tundub paljudele igav ja pahurust võimaldav töö, on Triinu Tõkke (6.b) soov just raamatukogus töötada, kuna seal saaks ta olla raamatute keskel ja anda teistele häid soovitusi. Kuigi palk sellel alal ei ole ilmselt kõige parem, leiab Triinu, et tuleb teha siiski seda, mida ise tahad, ja pole oluline, mida teised arvavad.
Luuletuste osas soovis Iris Rego (RVK, 5.c) saada politseinikuks, et pätid oleks valvatud ja õiglased trahvid tehtud. Keili Unga (RKK, 5.a) aga tahab saada juuksuriks, et kõigil oleks pöetud, lokitatud ja korrastatud soengud. Mirelle Kaljula (RKK, 5.b) arutleb oma luuletuses ka arsti ameti üle, kuid jääb lõpuks soovi juurde saada tantsijaks.
Rajaleidja karjääriteemalisel jutuvõistlusel osalesid Märjamaa gümnaasium, Rapla Vesiroosi kool, Rapla Kesklinna kool, Kehtna põhikool ja Kabala lasteaed-algkool.
Õpetajad, kes õpilasi juhendasid ja inspireerisid, olid Sirje Kaerama (MG), Maia Tõnts (MG), Sigre Luisk (RVK), Pilvi Pregel (RVK), Tiia Kessel (RKK), Viive Jauhonen (RKK), Koidula Takk (RKK), Riina Lõhmus (KP) ja Anu Vendelin (KLA).

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare