9.4 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArtikkelSoovime hoolida…

Soovime hoolida…

Kersti Mäevälja, Kehtna põhikooli huvijuht

Kehtna põhikoolil on sel aastalõpul üks eesmärk, mida proovime kogu kooliperega täita. Soovime rohkem kui kunagi varem pöörata tähelepanu hoolimisele. Hoolimisele kõige ja kõigi vastu. Seetõttu sai ellu kutsutud jõululaada idee, milles osalesid kõik klassid koos õpetajate ja lastevanematega.

Iga klass sai ülesandeks välja valida üks MTÜ või isik, keda nad soovivad jõululaadal teenitud tuluga toetada. Poole saadud tulust võisid õpilased jätta klassirahaks ja poole palusime annetada.
Mõned näited, mida klassid tegid.
Õpetaja Merike: „4.b klass valmistas paberist jõulupärgasid ja lumepalle. Lisaks aitasid lapsevanemad kodus küpsetada. Müügileti ääres olid (enne kokkulepitud graafiku järgi) õpilased kahekaupa. Alustuseks annetasin ise 5 eurot peenrahas rahakarpi, et lastel oleks tagastusraha klientidele. Annetasime MTÜ-le Pesaleidja. Algul oli lastel ettepanekuid kolm, kuid nunnud kiisud võitsid laste südamed. Minu klassist andsid kõik oma panuse, et üritus õnnestuks. Kuna lapsevanemad materjaliraha tagasi ei soovinud ning laual oli ka annetuspurk, siis saime kokku ligi 90 eurot.”
Õpetaja Lea: „Minu 6. klassi noortest panustasid heategevusse ligi pooled õpilased. Tüdrukud olid ise küpsetanud, ise ka müüsid. Vahva idee oli pähe panna päkapikumütsid. Leti taga olid seega toredad päkapikutüdrukud ja -poisid. Idee sain lastevanematelt. Üks pere on MTÜ-st Gabrieli Loomade Elu omale kassi koju toonud. Ka lapsed olid nõus, et toetame seda toredat noormeest. Kogusime kokku ligi 110 eurot, millest poole siis õpilased heategevuseks annetavad. Loomad ei saa ju ise küsida, soovime aidata. Lisaks tekkis lastevanematel veel idee koguda rätikuid ja tekke, mida ise ei vaja, ja ka need loomadele viia.”
Õpetaja Evelyn: „Rühmaaruteludena valmisid ideed, mida jõululaadaks teha. Rühmad kaitsesid oma ideid ning üheskoos korrigeerisime plaani realistlikumaks. Jagasime vastutuse ja panime paika tähtajad. Valmistasime jõulukuusekujulisi muffineid ja jõuluglögi. Klass arvas ühiselt, et kogutud rahaga võiks toetada konkreetset inimest ja et see võiks olla abivajav laps Eestist. Otsustasime raha koguda Rapla tüdrukule Cassandrale, kes põeb haruldast nahahaigust. Hädavajalikku ravi ta Eestist ei saa ning Lastefond kogub raha tema ravireisideks Inglismaale. 9. klass otsustas poolt saadud tulust endale mitte jätta ning teha reedel tunnis ülekanne kogusummas 100 eurot Lastefondi arveldusarvele märksõnaga “Cassandra”.”
Õpetaja Ragne: „1. klass teeb annetuse Gabrieli Loomade Elu heaks, annetuse suurus on 115 eurot. Esimesel klassil läks sellel laadal ülikenasti ja seda eelkõige tänu suurepärastele lapsevanematele, kellel polnud kahju raisata oma aega ega muid ressursse jõululaada täiuslikule toimimisele. Aitäh teile!”
Õpetaja Kadri: „5. klassil kogunes raha 28 eurot. Toetame Varjupaikade MTÜ „Igale loomale kodu“. Õpilaste soov oli aidata loomi. Tegutsesime oma jõududega – kõik müügiks valmistatu oli õpilaste enda kätetöö. Lapsevanemad ei olnud kaasatud.”
Sellised olid õpetajate tagasisided. Osalesid kõik klassid, veel olid näiteks toetatavate hulka valitud MTÜ Enneaegsed Lapsed ja Kodutunne. Päris mitmel klassil ühtisid toetatavad persoonid ja seda avastati alles laada lõpus, kui oldi juba pikka aega külg külje kõrval laadakaupa müünud. Aga rõõm on seda suurem, sest koos saab ikka rohkem.
Õpetajad korraldasid aga heategevusliku jõululoterii, mille tulu läks täies mahus meie oma kooli pikapäevarühma mugavamaks muutmisele, ja seda suurte patjade õmblemise abil. Kogu saadud tulu, mida kogunes ka veidi üle saja euro, kulutame patjade sisu soetamiseks, kõik muu tuleb endal teha.
Loodan väga, et see pikk ja mõtlema panev protsess, mis päädis toreda jõulueelse laadasaginaga, õpetas lastele, et raha ei kasva puu otsas ja selle saamiseks peab tööd tegema ja panustama. Lisaks oskavad nad tänu tutvumisele erinevate MTÜ-dega aru saada, kui oluline on vabatahtlik töö, hoolimine teistest ja endast ning et anda on alati kordi parem kui saada.
Hoolimisest räägib ka koolipere selleaastane jõulupidu.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare