13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArtikkelVabadus 21. sajandil

Vabadus 21. sajandil

Tiiu Luht

Eesti 100. sünnipäevale pühendatud näitusel Raplamaa kaasaegse kunsti keskuses on Eestimaa 21 tippkunstnikku koondanud oma nägemuse vabadusest 21. sajandil. Niimoodi on teema näituse pealkirjastuses esile tõstetud.

Väljapanek – mustvalged ja värvilised litograafilised lehed suuruses 70×100 cm, raamituna – oli TALLINN ART SPACEi (kultuuriruumis) korraldajatele üllatavalt menukas, loodetavasti läheb nii ka teistes paikades, kuhu näitus jõuab. Tegelikult töötasid kunstnikud aasta aega, 2017. augustist kuni 2018. augustini selle nimel, et panna kokku vabadusest inspireeritud kunstimapp ehk kogumik, milles on projektis osalenud kunstnike 21 unikaalset teost. See on kunstnikelt Eestile sünnipäevakink, mille püsiväärtus ja mõõde ulatub kodumaast kaugemale – Eesti kunsti ekspordini.
Kogumikke on valminud sada. Sajast valminud kogumikust jääb veerandsada Eestisse, ülejäänud peaksid välismaale jõudma, on öeldud näitust tutvustavas flaieris. Neid kavatsetakse müüa ja esitleda pop-up kunstigaleriides, kus kunsti saab siduda kirjanduse, tantsu ja moega, maailma suurtes linnades, näiteks Londonis, New Yorgis, Singapuris, Moskvas, Stockholmis, Brüsselis, Berliinis jm. Seega avaneb tee viia Eesti kultuuri ja vabadusele pühendumist kunsti kaudu maailma.
Ka kunstiarmastaja Eestimaal võib kogumiku endale soetada, kui tahtmist ja finantse on.
Raplas on praegu suurepärane võimalus osa saada vabadusest inspireeritud sõnumist, mida näitusel Raplamaa kunstikeskuses esitlevad kunstnikud Agu Künnapu, Evi Tihemets, Hardi Volmer, Ivar Kaasik, Jaak Visnap, Jaan Toomik, Jüri Arrak, Kadri Alesmaa, Kadri Kangilaski, Kiwa, Laurentsius, Leonhard Lapin, Liisa Kruusimägi, Maarit Murka, Marko Mäetamm, Navitrolla, Peeter Allik, Priit Pärn, Raul Meel, Tarvi Laamann, Urmas Viik.
Rääkimata kunstisõpradest, peaks huvitav ja meeliköitev väljapanek olema põnev ka sellele, kes just graafikasse kiindunud ei ole. Nii hea ja ilusa juurde ei pääse ju sageli.
Vaataja saab sealsamas elamuse ka kohtumisest kunstnikega: kunstikogu loomeprotsess on jäädvustatud filmidena. Näeme Eesti litograafiakeskuses traditsioonilisi trükikive ja trükipressi 1924. aastast, mille ümber tegutsevad tänapäeva tippkunstnikud, kes räägivad just nendest töödest, mis näitusel väljas.

Näitust saab vaadata Raplamaa kunstikeskuses kella 15-st, ka aastalõpupäevadel.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare