6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSVanaaja stiilis jõulud Sutlema mõisas

Vanaaja stiilis jõulud Sutlema mõisas

Helerin Väronen

Detsembris kaks korda ja korra jaanuaris saab Sutlema mõisas näha väikest osa sellest, kuidas vanasti jõule peeti. Saab vaadata, kuidas näeb välja Provence’i sõim ja kuidas kanaga ennustada.

18. detsembril, kui Raplamaa Sõnumid Sutlemas käis, olid mõisa tulnud ka Kohila gümnaasiumi Hageri algklasside lapsed. Kui kohale jõudsime, oli lastele juba räägitud Provence’i jõulusõimest ja selle 42 tegelasest. Itaaliast alguse saanud jõulusõime traditsioon levis Prantsusmaale ning ühed silmapaistvamad olid seal Provence`i kirikute jõulusõimed. Laste kuulamisoskus pandi lõpuks proovile Provence’i viktoriinil ning tublimaid premeeriti maiustustega
Lapsed meisterdasid Provence’i sõime jaoks linnaosa, samuti sai värvida detailirohkeid välja prinditud jõulukuule. Kuuse ehtimise jaoks aga keerati rulli jõululaulude sõnad ja riputati niidiga kuuseokstele. Tähelepanuväärne on fakt, et jõululaulu “Püha öö” esmaettekandest saab 25. detsembril 200 aastat.
Päeva kõige põnevam osa oli aga kanaga ennustamine. Epp Haabsaar oli korviga kaasa võtnud enda kana, kes ennustas musta ja valget leiba süües. Eelnevalt lepiti kokku, milline vastus mis värvi leivaga kokku käib. Küsimus, mis alati inimesi huvitab, on muidugi see, et mis ilm tuleb. Nii et esimene küsimus käis talve kohta ja teine suve kohta. Kana ennustuse järgi tuleb lumerohke ja korralik talv ning ilus ja soe suvi.
Üks põnevamaid küsimusi, mis lastelt tuli, oli lausa filosoofiline: kumb oli enne, muna või kana. Ja vastuseks saadi, et muna. Mõni laps tahtis küll sellele vastu vaielda ja küsis seetõttu, et kas kana on tark või rumal. Sisuliselt korraga haaratud mõlemast leivast võis järeldada, et päris professoritarkust kanal küll pole, kuid kana kohta on ta päris tark. Viimasena küsiti, kas tulevikus on hõljuvad autod olemas ja saadi sellele jaatav vastus.
Ürituse lõpetas viktoriin ja ühine piparkookide ja tee söömine-joomine.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare