6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSAlu mõisahärra saab uue näo, aga vana kuue

Alu mõisahärra saab uue näo, aga vana kuue

Mari Tammar

Rapla kesklinnas seisnud Alu mõisahärra kuju, kes igal täistunnil eesti ja saksa keeles kella ütles, tuleb linnapilti uuenenuna tagasi.

Vana mõisahärra võeti keskväljaku rekonstrueerimise ajaks maha ja leiti, et ta on seest pehkinud. Muidu plaaniti härra asetada sügisel keskväljaku avamise ajaks tagasi, ent nüüd valmistab vanameister skulptor Raimo Kuusik mõisahärrale uue näo. Kuub ja kübar jäävad mõisahärrale aga vanad – needsamad, mille Toomas Tõnisson talle kunagi valmis „õmbles”.
Uus mõisahärra raiutakse välja ühest jämedast saarepuust, mis olla kasvanud Rapla lähistel, ning rääkima hakkab ta vana tuttava häälega.
Töökojana kasutatakse Rapla vallavalitsuse garaaži, kus meister viimased kaks nädalat on iga päev toimetanud. „Eelmine nädal hakkas küll külm, aga nüüd ma panin rohkem selga,” ütles Kuusik.
Tundub, et Alu mõisahärra puhul on tegemist ninaka mehega, sest suurema osa tema näost moodustab nina. Meister Raimo Kuusik aga lubab, et paneb mõisahärra kergelt muigama. „Kes see karmi inimest ikka tahab, isegi jumal ei taha,” ütleb Kuusik ja näitab, kuhu tulevad mõisahärra habe ja bakenbardid. Mis värvi silmad mõisahärral on, ei oska aga Kuusik öelda. „Igalühel oma värvi,” arvab meister.
Raimo Kuusik on skulptor ja maalija, kes õppinud Tartu Kunstikoolis ja ERKI-s. Samuti on ta ise õpetanud noori kunstnikke ning olnud ka kutseõpetaja Vigalas. Varem on tema käe all kuju võtnud graniit, dolomiit, marmor ja pronks ning üks tema töö oli eksponeeritud ka eelmisel aastal Eesti Kujurite Ühenduse aastanäitusel „100 skulptuuri”.
„Kõik see siin on elav,” räägib meister puutüve patsutades. „Pikapeale hakkab see kõdunema, aga ka see on elu,” mõtiskleb Kuusik.
Kui me garaažis mõisahärrat vaatasime, rääkis meister ka sellest, kuidas mõisahärra freesimise käigus oli õnnetus juhtunud ning frees meistrile kätte ja põlve lõiganud. Armid on mehe kätel veel näha. „Ma tänan jumalat, et sõrmed alles jäid,” ütles Kuusik.
Sellest vahejuhtumist saadik on aga uue mõisahärra otsa ees ka paar tilka Raimo Kuusiku verd, mis meenutab tahes-tahtmata kratile elu andmise pärimust (mille tarvis ka mõned tilgad verd läinud vaja), nii et mine sa tea, vahest hakkab uus mõisahärra kuuvalgetel öödel ka Rapla vahel ringi jalutama.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare