6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSHageris täitus 110 aastat eestikeelse hariduse algusest

Hageris täitus 110 aastat eestikeelse hariduse algusest

Helerin Väronen

Eelmise kolmapäeva, 9. jaanuari hommikul tegid Kohila gümnaasiumi Hageri kooli ja Sutlema lasteaia lapsed piduliku rongkäigu kohta, kus kunagi asus esimene eestikeelne kool Hageris, ning süütasid seal küünlad.

110 aasta tagasi, 9. jaanuaril 1909 avati Hageri Rahvahariduse ja Kooliseltsi poolt asutatud kihelkonna esimene eesti õppekeelega erakool. Mälestusürituse korraldaja Virve Õunapuu sõnas, et see oli toona venestamise õhkkonnas ainus võimalus eestikeelset haridust anda ja võimalusest haarati kõvasti kinni. Kooli asutamine oli ülekihelkonnaline liikumine ja see oli iga inimese südameasi. Seltsi eesotsas oli ja kooli asutamist juhtis lugupeetud kirikuõpetaja Konstantin Thomson.
Eestikeelse hariduse algusaja tähistamise üritusel olid kohal ka mitmed külalised. Esindatud oli Kohila Mõisakool, mis on samuti ju erakool. Kohal olid ka Kohila vallavalitsuse esindajad, mitmed Hageri kooli vilistlased, kooli lipu tikkija lapselaps ning kooli esimese juhi ja koolmeistri Madis Reimanni lapselaps. Oma küünla saatis ka Hageri kunagine õpetaja Endel Jeeberg. Õunapuu sõnul elasid paljud sellel Hageri kooli tähtsal päeval üritusele kaasa, isegi kui nad kohal ei olnud.
Seoses selle tähtsa päevaga avati Hageri muuseumis ka näitus, mis on kooli ajaloole pühendatud ning hetkel käib vilgas töö kooli raamatu koostamiseks. Õunapuu sõnas, et praeguseks on materjali 200 lehekülje jagu ja mingil hetkel tahavad nad hakata seda järjejutuna avaldama Kohila vallalehes, lootuses, et see ärgitab inimesi veelgi oma mälestusi ja pilte jagama. Senini on puudu mitme lennu pildid ja nimekirjad. Kevadel on tulemas ka hariduskonverents ja maikuus tuleb Hageri kooli vilistlaspäev.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare