9.9 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArtikkelJalmar Vabarna on parem koomik kui Jan Uuspõld

Jalmar Vabarna on parem koomik kui Jan Uuspõld

Mari Tammar

Pärimusmuusiku Jalmar Vabarna soolokontserdil sai hea muusika kõrval ka meeletult palju nalja. Jalmar on teatavasti seto ja oma seto huumorit pritsis ta sellel õhtul igas suunas.

Rapla kultuuriklubis Baas 25. jaanuaril alguse saanud kontserdisarjaga „Treski Küün rändab” tahab Jalmar tutvustada Setomaal Treskis asuvat kontserdipaika, kus suvehooajal tuleb ligi 10 kontserti, teatrietendust jm kultuurisündmust.
„Eesti inimesed on mugavad. Mõtlesin, et võib-olla peaks võtma ette ja neile ise külla tulema, kui nemad Treski ei tule. Tõstke nüüd käed, kes on käinud Treski Küünis,” palus Jalmar sissejuhatuseks. „Sup-per. Viis inimest. See tähendab, et meie tulek siia oli täiesti põhjendatud,” ütles Jalmar lustlikult.
„Treski Küün on minu talukoht, mis ei ole mulle pärandatud. Kuus aastat tagasi, kui koolipingi nühkimine sai läbi, tahtsin oma hästi ammuse unistuse ühest talukohast täide viia,” jutustas Jalmar. „Leidsin ühe seitse aastat tühjalt seisnud talukoha, Silla talu. Tahate teada, palju maksis? 11 000 eurot. Ega mul seda raha olnud, aga ma sain sellise lepingu, et suve jooksul maksan ära. Ja nii ma siis selle risu endale kaela sain,” rääkis Jalmar Treski Küüni algusest.
„Aasta-aastalt kutsusin sõpru külla ja tegin talguid. Inimesed tulid ja koristasid täitsa tasuta. Ema tegi neile suppi. Mina tegin toredat nägu ja ütlesin, et see on vaja ära korjata ja siit vaja korda teha. Ja teate, sealt tuli väga palju vanametalli välja, mina viisin metalli ära ja sain raha tagasi. Vot äriplaan. Tuled maale, tood orjad/talgulised ja siis saad veel raha ka selle eest. Seal käis üle saja inimese ja ma olen tegelikult neile meeletult tänulik. Ja niimoodi saigi valmis see omapärane koht Treski Küün. Sellist kohta, kus oleks aktiivne kultuuriprogramm läbi suve, seal kandis ei olnud. Need inimesed, kes käivad Värska sanatooriumis mudaravil, saavad tulla Treskisse kontserdile. Kõik saavad, rap­lamaalased saavad ka tulla,” lõõpis Jalmar ja ütles, et tal on natuke tunne, nagu ta teeks valimisreklaami.
Siis andis ta sõnajärje edasi oma sõbrale Kermo Kukele, kes tegi sissejuhatuseks kolm laulu, millest kaks olid kirjutanud Rapla tüdrukud Kirsti ja Mari. Nii nagu Kermogi, meenutas ka Jalmar oma mälestusi seoses Raplaga.
„Olen korduvalt käinud Rap­las esinemas oma ansambliga Zetod, maganud Metssalude saunas ja käinud kohtamas paljude siinkandi tüdrukutega,” jutustas Jalmar. Ühtlasi meenutas ta korduvalt Vigalas Margit Kuhi eestvedamisel toimunud pärimusalaagreid, kus Jalmar mitmel aastal on õpetajana osalenud ja kus ta oli kirjutanud ka ühe kontserdil esitusele tulnud loo.
Kontserdi tutvustusest võis lugeda, et võib-olla astuvad lavale ka üllatuskülalised. „Ma mõtlesin, et teeks nii, et see on üllatus ka üllatuskülalistele endale,” naljatas Jalmar ja kutsus endaga lavale Maili ja Mari, et nendega koos esitada tuntud regilaulu „Kolm õuna”. „Maili ja Mari on minu jaoks Raplamaa magnetid,” ütles ta tüdrukuid tutvustades.
Kokku kestis kontsert enam kui kaks tundi ja mahlakate juttude kõrval kõlas ka palju ägedat muusikat. Jalmar on tõesti mees nagu orkester või tema puhul oleks õigem öelda rock bänd. Oma 12-keelelise kitarriga, mis täidab ka bassi funktsioone, ja väikese jala all oleva stomp box’iga, mis võimendab jalamatsu ja on seega trummi eest, annab ta üksinda kogu bändi mõõdu välja, lavakarismast rääkimata. „Kuidagi väga mõnus oli,” kommenteeris Jalmar pärast kontserti, kiitis Rapla publikut ja mõnusat Baasi atmosfääri.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare