-0.1 C
Rapla
Kolmapäev, 24 apr. 2024
RSKohatu küla kahe kinnistu omanikud soovivad liituda Saue vallaga

Kohatu küla kahe kinnistu omanikud soovivad liituda Saue vallaga

Helerin Väronen

Harju maakonna Saue vald esitas detsembris Märjamaa vallale avalduse, millega soovivad muuta Saue valla Lehetu küla ja Märjamaa valla Kohatu küla vahelist piiri.


Ettepanek on esitatud Eesti territooriumi haldusjaotuse seaduse § 8¹ lõike 1 ja kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse § 22 lõike 1 punkti 10 alusel ning seda tehes on arvestatud Märjamaa vallas Kohatu külas asuva kahe kinnistu omanike avaldust.
Piiride muutmise soovi on tekitanud Saue vallavanema Andres Laisa sõnul olukord, kus kahe majapidamise, Eharanna ja Raja tõmbekeskus on Riisipere suunal. Eluks vajalikke teenuseid – teede hooldus, postivedu, pood, lasteaed, kool – saadakse Saue vallalt. Liikumise võimalused Märjamaa suunal on praktiliselt olematud, kuna sisuliselt puudub seal tee või vajaks see olulisi investeeringuid. Praegu tähendab Märjamaale käimine nende kahe kinnistu omanikele 80 km ringi tegemist.
Mõlemad kinnistud asuvad tupikteel, kust edasi on vaid suur metsamassiiv. Kinnistuteni viiv tee kulgeb läbi viie kinnistu (Niidu, Märjamaa metskond 283, Märdi, Sõeru, Aasa), mistõttu on Saue valla arvates otstarbekas ka need kinnistud nende valla koosseisu arvata. Maa-ala suurus, mis Märjamaa vallast Saue valda läheks, on ligikaudu 80 ha.
Saue vallavolikogus otsustati pärast avalduse arutamist ettepanek piirimuudatuste tegemiseks heaks kiita. Vallavanema sõnul konsulteerisid nad enne otsuse tegemist ka Märjamaa vallavalitsusega. Praegu on protsess Laisa sõnul Saue valla poolt niikaugel, et volikogu on ettepaneku esitamise heaks kiitnud ning see on vastavalt seadusele esitatud teadmiseks rahandusministeeriumile ning seisukohavõtuks Märjamaa volikogule.
Märjamaa valla planeerimis- ja maakorralduse peaspetsialisti Katrin Kalmuse sõnul on ettepanek ka neil töös ja vallavalitsus on seda arutanud. Vallavalitsusel on ka plaan eelpool nimetatud piirkonda vaatama minna, et tutvuda olukorraga. Pärast seda saab vallavalitsus võtta seisukoha ning edastada ettepanek volikogule otsuse tegemiseks.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare