13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSLaulu- ja tantsupeo eelproovid on Raplamaal täies hoos

Laulu- ja tantsupeo eelproovid on Raplamaal täies hoos

Mari Tammar

13. jaanuaril oli Raplas esimene kooride ja 20. jaanuaril esimene rahvatantsijate ülevaatus, mis tõi kokku 358 lauljat ja üle 500 tantsija.

Rahvatantsijate päev algas möödunud pühapäeval juba hommikul kell 8, kui Rapla Kesklinna kooli koridorid hakkasid valmistuvatest rahvatantsijatest täituma – kes pani riideid selga, kes punus patse, kes harjutas aulas tantse. Kõige enam tantsijaid (201) oli uut tüüpi pererühmades, kes on kaasatud sellises formaadis tantsupeol esmakordselt. Pererühma moodustavad 8 täiskasvanut ja 16 last ning Rapla maakonnas on neid koguni 8 rühma.
„Pererühmade pisikesed ei pruukinudki veel aru saada, kuhu nad toodud olid, ja tantsisid mõnusa lustiga, samal ajal kui täiskasvanud oma tantse veidi ärevamalt ootasid. Enda kogemusest võin öelda, et tantsides S3-segarühmas algul hoogsamate lugude juures närvi küll ei täheldanud, kuid kui esitusele tuli viimane, rahulik lugu, siis jalad ikka värisesid ja samm oli ettevaatlikum.
Kuid kui üleüldist meeleolu välja tuua, oli sigimise-sagimise vahel näha palju lõbusaid nägusid ning oldi ootusärevad, ikkagi esimene eelproov,” rääkis oma eelproovi muljetest Rapla maakonna rahvakultuurispetsialist Triinu Ülemaante.
„Ülevaatuse meeleolu oli väga ülev. Selline tunne oli, et ongi päris pidu käes. Tantsurühmad olid kõik väga ilusad – mõnedel rühmadel uhiuued rahvariided seljas. Üldmulje oli väga hea,” rääkis Rapla maakonna laulu- ja tantsupeo kuraator Heli Lints.
Iga rühmaliiki olid tulnud üle vaatama suvise tantsupeo liigijuhid, kes esimesel ülevaatusel veel hindeid ei pannud. „Esimese eelproovi eesmärk oli koos tantsud üle vaadata ning ühtlustada XX tantsupeo repertuaaris olevad tantsud liikide kaupa. Tehti vajalikud täpsustused ning häälestuti suviseks juubelipeoks. Liigijuhtide sõnum enne eelproovi tantsijatele ja juhendajatele oli väga armas: kindlasti ei pea sa eelproovi pärast muretsema, vaid täiel rinnal nautima seda, mida üle kõige armastad – meie oma tantsu ja Eestimaad!” rääkis Heli Lints.
„Tagasiside tantsijatele oli positiivne, pigem anti juhiseid edasiseks ning loeti sõnad peale, kuidas II eelproovi tulla tuleb. Loomulikult käidi täpsustavad kohad üle: kus mis jalaga tuleb alustada ja kuidas joonduda tuleb. Kuna sel aastal on ka väga suur teema rahvariided ja nende autentsus, siis tuletati meelde, et teiseks ülevaatuseks peavad komplektid olema korrektsed ning susside-tossudega ülevaatusel tantsida ei tohi. Uued ja parandatud rahvariiete komplektid on Rapla maakonna rühmadel enamasti juba käes ja paljudel olid juba esimeses eelproovis seljas, nii et see mure on suuremal osal õnneks seljataga,” rääkis Triinu Ülemaante.
Seda, et suuri muresid meie rühmadel olema ei peaks, sest suur töö on ära tehtud ja tantsud on selgeks saadud, arvas ka Heli Lints. „Nüüd jääb ainult tantse veel natuke lihvida ja siis märtsikuus julgelt ja uhkelt tantsud “ülevaatajatele” ette tantsida,” oli Heli optimistlik.

Nädal enne tantsijate eelproovi toimus 13. jaanuaril ka segakooride ülevaatus, kuhu tuli kokku laulma 358 lauljat. „Ära on tehtud suur töö, sest laulud on ikkagi rasked,” nentis Heli Lints, aga lisas, et koorid said tema arvates hästi hakkama. „Ülevaatajate sõnul olid meie koorid kõik väga tublid ning oli näha-kuulda, et kõva töö on tehtud,” ütles ka Triinu Ülemaante. Segakoore olid kuulama ja juhendama tulnud koorijuhid Pärt Uusberg, Rasmus Puur ja Heli Jürgenson.
Ka laiemalt vaadatuna sujub Heli ja Triinu arvates peoks valmistumine Rapla maakonnas hästi. Lisaks sellele, et käimas on eelproovid, käib töö ka muul rindel. „Raplamaa Omavalitsuste Liidu juurde on moodustatud laulu- ja tantsupeo komisjon, mis käib regulaarselt koos ja praegu mõtleme ja otsime ideid peo rongkäigu ja Raplamaa “päise” kujundamiseks,” rääkis Heli Lints. Samuti panevad vallad kokku täpsemaid sündmusi 7.-9. juuniks, kui maakonda väisab laulupeotuli, mis rändab läbi iga valla.
Kõige peatsem sündmus on aga märtsis avatav laulu- ja tantsupeo teemaline näitus, millega Triinu Ülemaante ja Seily Sõgel-Raid hetkel usinalt tegelevad.
„Näitus koosneb fotodest, enne 80-ndaid, kus on näha rahvakultuurikollektiive kas tantsu-laulupeol või kuskil mujal selleks valmistumas. Fotod on kokku korjatud ja nüüd oleks vaja veel täpsustada pealkirjad ning siis töötleb-kujundab Seily nendest fotodest näituseformaadid välja. Varsti on tulemas ka rohkem infot näituse esimesest peatuspaigast,” rääkis Triinu Ülemaante.
„Ja suvel kohtume Tallinnas suurel peol!” olid tantsujuhid optimistlikult eelproovis osalenutele öelnud.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare