14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArtikkelMiss ei pea olema ainult ilus, vaid ka intelligentne

Miss ei pea olema ainult ilus, vaid ka intelligentne

Mari Tammar

Raplamaa 25. missikarussell on täie hooga käima läinud. 3.-4. jaanuaril oli missilaager, kus missiks pürgivatele neiudele toimusid nii tantsu- kui ka kõnnitunnid, õpiti tundma toitumis- ja etiketireegleid ning kohtuti videotiimi ja eelmise aasta kandidaatidega.

Piilusin misside tantsutundi ning kohtusin nendega loengus, kus rääkisin neile sellest, kuidas suhelda meediaga ja miks on meedia jälgimine üldse oluline. Ühtlasi panin proovile selle, kui hästi on missid ühiskonna eluga kursis.

Sa pead olema midagi rohkemat, kui sa oled

“Väike puus, suur puus, väike puus, suur puus,” luges tantsutreener Brita hetkel, kui me fotograafiga tantsusaali astusime. Tantsutrenn toimus Rapla kultuurikeskuse saalis, mis oli küllaltki jahe ning misside paljaid käsivarsi nähes tulid endalegi külmavärinad peale.
“Küll me need puusad teil tööle saame,” ütles treener Brita optimistlikul häälel. Oli näha, et osa tüdrukuid tundis end puusa nõksutades päris mugavalt, teised kohmetumalt. “Harjutage juba sisse, et sirutate end päka peale üles,” rääkis tantsutreener sellest, et õpitavat tantsu tuleb võistlusel esitada hoopiski kontsakingadega, “ja põlved peavad olema otse, mitte jalad laiali, ja oluline on, et kogu aeg puus töötaks.”
Noor JJ-streeti tantsutreener Brita Kikas oli väga nakkava energiaga, nii et tekkis endalgi soov tantsima hakata, ja tegingi mõned tantsusammud kaasa. Õpitav kava on Vogue’i stiilis, milles on pisut ka kabaree ja burleski mõjusid. “Vogueingut iseloomustavad modellilikud poosid ja konkreetsed nurgelised ning jäigad käte ja jalgade liigutused ning paigutused. Selle tantsustiili juured on pärit vanglast ning inspiratsiooni on see saanud, nagu nimigi ütleb, moeajakirjadest ja sealhulgas ka Vogue’ist,” võib selle tantsustiili kohta lugeda JJ-streeti kodulehelt.
“Kõik algab nelja poosiga. Kõik poosid peaksid olema ekstra naiselikud, ilusad ja suured ja see kõik peaks välja nägema hästi fäänsi,” kirjeldab Brita seda, milline peaks olema lõpptulemus. “Te peate andma endast 100%. Sa pead olema nii bad as kui võimalik. Sa pead olema midagi rohkemat, kui sa oled, ja kui seda emotsiooni ei ole, tuleb see tekitada,” rääkis Brita sütitavalt sellest, mis energiaga tuleks seda tantsu tantsida. Tüdrukud olid esialgu veel häbelikud, tegid kõik sammud püüdlikult järele, ent emotsiooni veel polnud – mis on ka mõistetav, sest tantsu õppimist alles alustati.
Suurem osa missiks pürgijatest on tantsimisega varem tegelenud, on üks-kaks tüdrukut, kelle jaoks on see uus väljakutse, aga just uute kogemuste järele ongi tüdrukud missikarussellile tulnud. Nad nimetavad konkursile tulemise põhjustena soovi saada juurde julgust, uusi tutvusi ja kogemusi, parandada enesehinnangut ja saada enesekindlamaks. Põhilise hirmuna tõid tüdrukud välja avaliku esinemise suurel finaalvõistlusel.

Panime missikandidaatide teadmised proovile

Enne meedialoengut kohtus tüdrukutega toitumisnõustaja Liina Raidoja. Kuulsin tema loengu lõpuosa. “Püüdke vähemalt 7-8 tundi öösel magada. Selle missikarusselli juures on oluline, et te ka puhkaksite. Ja sina hakka sööma,” viitas Liina ühele tütarlapsele, kes tunnistas, et hommikuti ta enamasti süüa ei jõua.
“Söömise puhul on oluline kellaaegadest kinnipidamine. Smuuti valmistamine ei võta hommikul kuigi palju aega,” rääkis Liina ja soovitas vahepaladeks süüa puuvilju, mitte töödeldud toitu. “Soovin teile palju tervist ja energiat ja omavahelisi häid suhteid,” võttis Liina oma loengu kokku.
Siis astusin tüdrukute ette mina ja palusin neil end tutvustades öelda ka seda, millist meediat nad on harjunud tarbima. Enamasti nimetasid tüdrukud Postimeest, Delfit, Õhtulehte ning ka Rapla Teatajat ja Raplamaa Sõnumeid.
Siis rääkisin neile sellest, millisel viisil võib ajakirjanik nende poole pöörduda (telefonitsi, meili teel või kontaktintervjuu kaudu). Ühtlasi rõhutan, et kui küsitakse isiklikke küsimusi, näiteks perekonna, poiss-sõprade või rinnaümbermõõdu kohta, on neil alati õigus vastamisest keelduda, samuti on neil alati õigus valida ajakirjanikuga suhtlemiseks enda jaoks sobiv aeg ja koht.
Et aga missidele ja ilusatele tüdrukutele üldiselt lähenetakse sageli eelarvamusega, et nad on rumalad, peaksid nad olema valmis tõestama vastupidist. “Miss ei pea olema ainult ilus, vaid ka intelligentne. Ma ei pea selle all silmas, et te peaksite oskama hästi matemaatika, keemia ja füüsika ülesandeid lahendada, aga te peaksite oskama ennast väljendada ja te peaksite olema kursis sellega, mis maailmas toimub. Seejuures on suureks abiks, kui te jälgite meediat – nii Eesti kui ka maailma uudiseid, aga ka Raplamaal toimuvat.
On oluline, et te teeksite Raplamaa kohta mingid põhilised asjad selgeks, sest kui teid valitakse Raplamaa missiks, siis te esindate Rapla maakonda,” rääkisin neiudele ning tegin seejärel neile väikese viktoriini, et saada aimu, kui hästi nad praegu maailma ja Raplamaa asjadega kursis on (vt küsimusi artikli kõrvalt). Suurema osa küsimustega jäid tütarlapsed hätta, ent seda, kes on Pärt Uusberg ja Tõnis Blank, nad siiski teadsid.
Seejärel keerasin vinti pisut juurde ja tegin iga tüdrukuga lühikese individuaalse intervjuu. Esimesena küsisin seda, miks ta missivõistlusele tuli ja millised on tema ootused ja hirmud. Teiseks esitasin aga mõne riukaliku küsimuse päevapoliitika kohta, millele vastamine eeldas pisutki teemaga kursis olemist.
Lisaks küsisin kõigilt neiudelt seda, kas nad osaleksid missivõistlustel, kui seda korraldaks Donald Trump, sest Trump on teatavasti korraldanud Miss Universumi valimisi. Üks missidest oli pisut kõhklev, kuid ülejäänud olid seisukohal, et osaleksid küll – eriti kui tegemist oleks Miss Universumi valimistega.
“Ma arvan, et ma osaleks, sest Miss Universum on nii laiahaardeline võistlus ja sealt edasi kontakte saada oleks väga lihtne. Ma arvan, et iga tüdruku unistus on saada kuulsaks modelliks välismaal, Victoria’s Secreti showle või mis tahes suurtele moeshowdele, aga et sinna saada, tuleb paista silma ja ma arvan, et see üritus on parim tee selleks,” kommenteeris Anette.
Kuigi missikandidaatide teadmised päevapoliitikast ja Raplamaast olid ehk pisut tagasihoidlikud, jätsid nad siiski armsa mulje. Loodetavasti annab missikarussell neile palju julgust ja eneseväljendamise oskust juurde ning kui nad 6. aprillil lõppvõistlusel lavale astuvad, näeme seal säravaid ja enesekindlaid neide, kes ka küsimuste ja vastuste voorus hätta ei jää.

* 30 aastat esimesest missivõistlusest Raplamaal

Ehkki tänavu tähistatakse Raplamaa missivõistluste 25. aastakäiku, toimus Raplamaa esimene missivõistlus tegelikult juba 1989. aasta 5. märtsil Kehtna sovhoostehnikumi saalis, nii et tänavu võiks tähistada ka 30 aasta möödumist esimesest missivõistlusest Raplamaal. Tõsi, vahepeale sattus aastaid, kui sündmuse järjepidevus katkes, kuni 1995. aastal alustati uuesti ja nüüd on korraldatud võistlust igal aastal.
Žürii, mida 1989. aastal juhtis Ülo Vooglaid, otsustas, et kõigi aegade esimeseks Raplamaa missiks tituleeritakse Triin Arakas. Lavalist liikumist õpetas tol aastal missidele Urve Pregel ning tantsimist juhendasid Rauno ja Kristiina Ilo. Saali kujunduse eest hoolitsesid Silvi Ojamuru ja Aime Kure ning lava ehitasid tehnikumi ehitusmehed. Neid ja teisigi fakte esimese missivõistluse kohta võib lugeda Tõnis Tõnissoni raamatust “Ükskord me võidame…”.
* Missidele tehtud viktoriin. Vaata järele, mitut vastust oleksid sina teadnud.
1. Kes on Theresa May?
2. Kes on Eesti kultuuriminister?
3. Mitu valda/omavalitsust on Rapla maakonnas? Nimeta.
4. Mida tähistab lühend ROL?
5. Kes on ROL-i esimees?
6. Kes on see Raplast pärit näitleja, kes mängis filmis
“Eia jõulud Tondikakul” Eia isa?
7. Kes on Pärt Uusberg?
8. Kes on Emmanuel Macron?
9. Mis organisatsioon on lühendi taga RAEK?
10. Kes on Tõnis Blank?
Vastused
1. Suurbritannia peaminister 2. Inderk Saar 3. Neli – Rapla, Märjamaa, Kohila, Kehtna 4. Raplamaa Omavalitsuste Liit 5. Heiki Hepner 6. Priit Võigemast 7. Helilooja ja koorijuht 8. Prantsusmaa president 9. Raplamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskus 10. Rapla Kesklinna Kooli direktor ja viimane Rapla maavanem.

*

Missikandidaadid vastavad
Anette, mis sa arvad, kas Suurbritannia peaks Euroopa Liidust lahkuma?
Ei, sest mida suurem on Euroopa Liit, seda suurem on kokkuhoidmine, kokkukuuluvus Euroopa Liidus.
Age, sina oled pärit Märjamaalt. Mis sa arvad, kas Märjamaa vallavanema Villu Karu umbusaldamine oli põhjendatud?
Ma ei oleks teinud nii suurt numbrit sellest.
Sinu arvates oli siis vale, et umbusaldust avaldati?
Jah.
Leandra, kui sa mõtled kollavestide meeleavaldustele Prantsusmaal, siis kumma poolt sina oled, kas kollavestide või valitsuse poolt?
Ma ei oska vastata sellele küsimusele.
Kaisa, kas sinu arvates tegi Riigikogu õigesti, et võttis vastu ränderaamistiku?
Tegelikult ei teinud, sellepärast, et Eesti riik natukenegi võiks arvestada sellega, mida soovivad Eesti inimesed.
Sina arvad siis, et see rändelepe ei ole Eestile kasulik?
Ei ole.
Miks?
Sest Eesti riik ei aita isegi enda vaesemaid peresid nii palju, kui nad aitaksid neid inimesi, kes siia rändelepingu raames tuleksid.
Gerda, milline peaks sinu arvates olema Eesti alkoholiaktsiisi poliitika?
Ma isiklikult ei tarbi alkoholi nii palju, et see aktsiis peaks olema madal. Minu jaoks ei loe see. Ma ei saagi aru, miks inimesed nii vaenulikud selle suhtes on, et seda tõsteti.
Eliisabeth, mis oli sinu jaoks president Kersti Kaljulaidi aastavahetuse kõne põhiline sõnum?
Ma ei oska sellele küsimusele vastata, sest ma ei kuulanud seda kõnet.
Merilin, USA-s on juba mitmendat nädalat osa valitsusasutuste tööseisak. Mis sa arvad, kas demokraadid peaksid andma Donald Trumpi nõudmistele järele?
Ei tea, pigem mitte.
Kas sa tead, mis nõudmised need on?
Ma ei ole sellega nii hästi kursis.
(Trump tahab 5 miljardit eurot, et ehitada Mehhiko piiri äärde Trumpi müüri.)

Laura, kas vabariigi valitsus tegi sinu arvates õigesti, et lõpetas tselluloositehase eriplaneeringu?
Mina isiklikult arvan, et see oli õige tegu, sest ma ei pooldanud tselluloosivabriku projekti, et seda ehitataks. Sest nii palju kui ma lugesin selle vabriku kohta, siis ma leian, et see oleks looduse jaoks väga kahjulik ja inimestele ka kindlasti väga häiriv. Nii et ma ei poolda seda.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare