-2.8 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
RSRapla valla kalmistutele ühise haldaja leidmine pandi esialgu ootele

Rapla valla kalmistutele ühise haldaja leidmine pandi esialgu ootele

Siim Jõgis

Rapla abivallavanem Meelis Mägi esitles volikogu komisjonidele plaani kuulutada välja riigihange, et leida valla kalmistutele ühine haldaja. Majanduskomisjonilt tuli ettepanek see kava esialgu seisma panna. Põhjuseks on segane olukord Rapla kalmistu maaküsimustega.

Abivallavanem Meelis Mägi esitletud kava kohaselt oleks riigihanke kaudu otsitud haldajat lisaks Raplale veel Juuru kalmistule, Juuru vanale kalmistule ning õigeusu kalmistule Juuru alevikus. Majanduskomisjoni 12. detsembri istungi protokollis seisab põhjendusena kirjas: “Rapla vallale kuuluvate kalmistute haldamiseks on otstarbekas leida üks haldaja pikema perioodi vältel (eelnõus 10 aastat), kes oleks vallale kindlaks partneriks. Teenuse osutamise perioodi pikkus, samuti eeldatav toetussumma, mida vald sellise haldusteenuse eest peab maksma, eeldab riigihanke läbiviimist, milleks ongi ettevalmistatud otsuste eelnõu.”
Haldaja ülesanne oleks heakorra tagamine kalmistutel, hauaplatside väljaandmine ning registreerimine, samuti tavanditeenuste osutamine. Põhilised küsimused aga tekkisid just seoses Rapla kalmistuga, mida on seni hallanud EELK Rapla Maarja-Magdaleena kogudus. Kahe aasta taguse plaani kohaselt oleks vald pidanud andma selle maa kogudusele tasuta. Siiski jäi see plaan katki, sest riigilt tasuta saadud maa üleandmisel oleks vallal tulnud maksta kinnistu võõrandamise tasu. Kuna summa oli üpris suur – viie aasta jooksul oleks tulnud maksta 45 000 eurot -, ei soostunud vald seda maksma.
Seetõttu andis vald kalmistu maa-ala kogudusele halduslepinguga, mida regulaarselt uuendatakse. Abivallavanem Mägi selgitas: “Volikogu majanduskomisjon pani hanke praegu ootele, kuna Rapla kalmistu kinnistu, mis praegu kuulub vallale, oli plaanis anda kogudusele ja kuni see protsess pole saanud selgeks, ei toetatud praegu hanke väljakuulutamist.”
Rapla vallavolikogu majanduskomisjon langetas otsuse katkestada eelnõu menetlemine vähemalt seniks, kuni nendele küsimustele pole lahendust leitud. Vastava ettepaneku tegi istungil Kristjan Aller. Ühtlasi on ta ka EELK Rapla Maarja-Magdaleena koguduse nõukogu liige. Aller selgitas, et praeguses olukorras oleks kõige targem koguduse ning valla esindajatel laua taha istuda ning tekkinud olukorda arutada.
Vallavolikogu komisjonide protokollidest tuleb välja, et üheks põhjuseks uue haldaja otsimisel on ka vallavalitsusse laekunud nurin teenuse kvaliteedi osas, mida kogudus on pakkunud. EELK Rapla Maarja Magdaleena koguduse majandusjuht Raivo Erm sõnas, et on olukorrast teadlik. Ta rääkis, et tegelikult oli tal endise vallavanema Piret Minniga kokku lepitud kohtumine, et teemat arutada. Ta lisas, et kõige mõistlikum olekski praegu see teema valla esindajatega selgeks rääkida.
“Selle poole me praegu püüdleme,” sõnas Erm.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare