9.9 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSSulgpalliklubi Valge Hani tegi läbi murrangulise sügise

Sulgpalliklubi Valge Hani tegi läbi murrangulise sügise

Siim Jõgis

Rapla sulgpalliklubi Valge Hani tähistas eelmise aasta detsembris 7. sünnipäeva. Raplas mängiti sulgpalli muidugi varemgi, kuid ametlikult sai klubi asutatud 4. detsembril 2011.

2018. aasta sügis kujunes klubile erakordselt sündmusterohkeks. Kõigepealt hakkas Alus treeninguid andma Eesti parim sulgpallur Raul Must, 1. detsembril toimus Sadolini spordihoones klubi läbi aegade suurim võistlus ning kõige lõpuks on Valge Hane treeningud kujunenud nii populaarseks, et uute huviliste vastuvõtmiseks esialgu trenniaegu ei olegi.


Sulgpalliklubi Valge Hani treeningutel osaleb 75 mängijat, kes on jaotatud laste, algajate ning edasijõudnute gruppidesse. Treeningud toimuvad kahel päeval nädalas – neljapäeviti Alu spordihoones ja pühapäeviti Raplas Sadolini spordihoones. Klubi liige Maarika Nurmsoo kirjeldas ilmekalt, et tegemist ei ole pelgalt kõksimisega, et mitu korda keegi sulgpalli järjest lüüa jõuab. See on pingutus ja õppimine treeneri valvsa pilgu all. Nii neljapäevastel kui ka pühapäevastel treeningutel juhendab mängijaid treener. Klubis on kirjas neli treenerit – Raul Must, Editha Schmalz, Virve Pärn ja Ülle Laasner.

Areng iga sekundiga
1. detsember 2018. Sadolini spordihoonesse kogunesid sulgpallurid üle terve Eesti. Novembri alguses kuulutas sulgpalliklubi Valge Hani välja avatud meistrivõistlused ning kutsele vastas ligikaudu seitsekümmend mängijat. Lisaks kohalikele mängijatele olid esindatud Harju-, Viljandi- ja Pärnumaa. Sadolini spordihoonesse oli üles seatud kuus väljakut, kus selgitati parimaid nii paaris- (meespaarid ja naispaarid) kui ka segapaarismängus. Eraldi olid võistlused algajatele ja edasijõudnutele.
See turniir oli suunatud täiskasvanutele, kaks nädalat hiljem peeti esimesed klubisisesed võistlused lastele Alu spordihoones. Teadagi, laste jaoks on väga olulised auhinnad. Et keegi päris tühjade kätega ära ei peaks minema, sai iga osaleja medali, šokolaadi ning lisaks Balbiino jäätise. Võitjad said karika, sulgpalliliidu poolt jagati teemakohaseid raamatuid. Laste tegevusi toetas novembris ja detsembris Rapla vald huvihariduse rahaga.
Maarika Nurmsoo kirjeldas muljeid, mis sel päeval Alu spordihoones valitsesid. Võidurõõm käis käsikäes kaotuskibedusega. Mängud olid emotsionaalsed ning iga punkt kulla hinnaga. Sulgpalliklubi Valge Hani vedaja Ülle Laasner rääkis, et sellel võistlusel oli laste jaoks üks oluline tagajärg – nende motivatsioon tõusis lakke.
“Treenerid ütlesid ka, et see oli meeletu motivatsioonitõus lastele, et nad said võistelda. Võin öelda, et juba õhtuks olid kõik mängijad paremad kui hommikul. Võistluse käigus arened iga sekundiga,” sõnas Laasner. Ta lisas, et pärast esimest võistlust olid lapsed nagu ära vahetatud. 4. jaanuaril saadi kohe järgmine motivatsioonilaks, sest siis osaleti esimest korda turniiril Tallinnas.

Raul Musta treeningud
Eelmise aasta septembris astus Valge Hani Eesti sulgpalliliidu liikmeks. See oli põhjus, miks 1. detsembril toimunud suur turniir ei olnud sulgpalliliidu ametlikus kalendris – see pannakse lukku juba maikuus. Liikmeksolek avab aga omakorda uued võimalused tänavuseks aastaks. Esialgu ei tahtnud Laasner veel suuri lubadusi välja anda, sest enne tuleb isekeskis arutada, kui suurelt järgmise turniiri korraldamine ette võtta. “Samas oleks äge, kui meistriliiga ning esimese ja teise liiga mängijad Raplasse tuleksid,” sõnas ta.
Võistlusi toimub mujalgi, nii algajatele kui ka edasijõudnutele. Laasner rääkis, et Tartus toimuvatel võistlustel nad üldiselt ei käi, ent Tallinnas käiakse küll. Seal on erinevaid turniire igal nädalavahetusel ning valikuvõimalus on lai. “Meie algajadki on juba välja tulemas nii üksik- kui ka segapaarismängus,” sõnas Laasner. Rapla sulgpalliklubil on mitmeid sõprusklubisid, üks neist asub Viljandimaal Heimtalis ning seal käidi eelmisel aastal jõuluturniiril.
Omaette saavutus oli muidugi see, et Alus käib treeninguid andmas Eesti parim sulgpallur Raul Must. Lisaks täiskasvanutele juhendab ta ka lapsi. Igal neljapäeval on Alu spordihoones laste treening. Esmalt harjutatakse pool tundi treener Virve Pärna käe all ning siis tuleb sulgpalli spetsiifikat õpetama Raul Must. Pärast lapsi tulevad saali algajad ja edasijõudnud. Juba praegu on toimunud üleminekuid lastegrupist täiskasvanute sekka ning ka algajate grupist edasijõudnute sekka.

Sulgpallipalavik
Maarika Nurmsoo ütles praegust olukorda kirjeldades, et Raplat oleks justkui tabanud sulgpallipalavik. Saalid on mängijaid täis ning rohkem ruumi uutele huvilistele naljalt ei leidu. Laasner rääkis, et kui sügisel hooaeg algas, võeti esialgu meelega rohkem lapsi vastu. Seda tehti arvestusega, et kindlasti pooled kukuvad ära. Aga võta näpust, loobujaid on olnud vähe, neid saaks üles lugeda ühe käe näppudel. Nii seistaksegi praegu olukorras, kus tuleb mõtiskleda, kas ja kuidas saaks saaliaegu juurde leida.
Mängijaid käib Valge Hane treeningutel Rapla ümbrusest, ent tulijaid on kaugemaltki, näiteks Kehtnast, Kohilast ja Märjamaalt. Treener Raul Must on võtnud oma sportlikuks sihiks pääseda Tokyo olümpiamängudele 2020. aasta suvel. Tänavuse aasta esimese võistluse tegi ta möödunud nädalavahetusel Tallinnas Euroopa karikaetapil, kus ta jäi jagama viiendat kohta. Tribüünidel olid talle kaasa elamas ka Valge Hane mängijad.
Kvalifikatsioonivõistlused olümpiale pääsemiseks algavad tänavu kevadel. Veel enne seda läheb Must püüdma omalaadset rekordit. Kolme nädala pärast toimuvad Kalevi spordihallis Eesti meistrivõistlused. Kui ta võidab seal esikoha, teenib ta sellega 14. järjestikuse Eesti meistritiitli, mis oleks rekord. Praegu on 13 tiitlit nii temal kui ka Kati Tolmoffil. Tähelepanuväärne on see, et tänavu tähistatakse sulgpalli 55. aastapäeva Eestis.

 

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare