-0.1 C
Rapla
Teisipäev, 23 apr. 2024
RSTammemäe laululava muutuv pale

Tammemäe laululava muutuv pale

Siim Jõgis

Kui jalutada praegu Tammemäe laululava läheduses, ei tunne seda paika äragi. Senine lava on lammutatud, maha saetud on osa puid ning vanad puidust pingid on ära viidud. Kõik see on osa Tammemäe renoveerimisest, mis sai alguse detsembris enne jõule.

Selge on ka esimese ehitusetapi valmimisaeg – tantsuplats ja pingid peaksid olema valmis 2019. aasta maikuu lõpuks.
Tammemäe laululava esimese ehitusetapi maksumus koos käibemaksuga on 385 575 eurot. Sellele lisanduvad veel reserv ootamatuste puhuks ning omanikujärelevalve leping. Laias laastus võib öelda, et Tammemäe laululava esimese etapi ehitusmaksumus on orienteerivalt 400 000 eurot. Rahaliselt toetavad seda nii PRIA kui ka Riigi Tugiteenuste Keskus (RTK). PRIA toetus on Leaderi programmi kaudu 100 000 eurot ning RTK toetab regionaalsete investeeringute programmi kaudu 98 615 euro ja 25 sendiga. Ehitustöid viib läbi OÜ Kivipartner.
Rapla vallaarhitekt Cerly-Marko Järvela rääkis, et töö käigus keeratakse kogu plaanilahendust (pingid ja plats) umbes 20 kraadi. Põhjusena tõi Järvela välja selle, et seni on kontsertide heli peegeldunud linna poole. “Nüüd keerame akustilise seina linna poolt ära ning ühtlasi muudame paremaks ka valgustust,” rääkis Järvela. Varem istusid inimesed näoga lääne-põhja suunas, uute pinkide asetamisega liigub see suund rohkem põhja poole, et loojuv päike pealtvaatajatele otse silma ei paistaks.
Järvela ütles, et mai lõpuks peaksid tööd kindlasti valmis saama, sest suveks on sinna juba üritusi planeeritud. Esimeses ehitusetapis uut lavahoonet ei rajata, vaid esmalt tuleb lihtsalt plats. “Kuna paigaldada saab ka teisaldatava lava, ei ole esialgu püsiva lava järele karjuvat vajadust,” sõnas Järvela. Küll aga on plaanis see rajada hiljem ning ennekõike selleks, et suunata n-ö helireostust linnast eemale. Ehituse esimeses etapis tuleb juurde ka istekohti. “Seni olid kasutusel puidust pingid, uued pingid tulevad betoonist,” ütles Järvela. Samuti on osa neist erineva kõrgusega, et sobida lastele.
Maha on tulnud võtta ka omajagu suuri puid. Projekteerimise ajal viidi läbi dendroloogiline uuring, mille käigus pandi paika, millised puud langetamisele lähevad. Järvela ütles, et tõepoolest on tegemist kahe otsaga asjaga. Ühest küljest on inimesed senise haljastusega harjunud, kuid uus tuleb teistsugune. “Teinekord tuleb see raske otsus vastu võtta, et puu õigel ajal maha võtta. Siin on seda tehtud,” ütles Järvela. Küll aga jäeti Tammemäele kasvama kõik puud, mis on otseselt seotud mõne inimesega. Näiteks jäeti teadlikult kasvama lava kõrvale istutatud Linda Rausile pühendatud pihlakas.
Uue lavahoone ehitamiseks veel hanget korraldatud ei ole. Küll aga on olemas kalkulatsioon, mis ütleb tööde ligikaudse hinna.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare