-0.6 C
Rapla
Teisipäev, 19 märts 2024
ArvamusValimiseelne optimeerimine, kelle huvides?

Valimiseelne optimeerimine, kelle huvides?

Raplamaa Sõnumdi

Optimeerimine tähendab teatud tingimustes parima (ld optimus – parim) lahenduse kasutamist. Sellega on selge, küsimus on veel vaid selles, mis on antud olukorras parim, kõige soodsam käik. Kuidas see välja selgitatakse? Vastus sõltub sellest, mis on eesmärk ja kes selle seab.
Elu on näidanud, et vahel on optimeerimine puhas udu. Haldusreformi ettevalmistamise käigus korrati nagu mantrat, et valdade liitmine peatab ääremaastumise ja teeb teenused elanikele kättesaadavamaks. Skeptikud kahtlesid ja eksperdid ütlesid otse, et haldusterritooriumi suurendamine saab kaugemate piirkondade mahajätmist ainult kiirendada, sest koondab elamiseks olulised teenused äärealadelt hoopis keskustesse.
Poliitikud naeruvääristasid skeptikuid, olid kurdid ekspertide hoiatuste suhtes ning asjad on läinud täpselt nii, nagu arvata oli. Küsimus on, kas poliitikuid tuleb nüüd rumalateks nimetada. Üldse mitte, mõistlik oleks hoopis välja selgitada, mis oli nende tegelik eesmärk või kelle tellimust nad täitsid, sest pole ju kahtlustki, et kellegi jaoks on ka elanikest vabastatud Eestimaa alad optimaalsed.
Eikellegimaa laiendamise ülesannet teenib kahtlemata ka äsja teatavaks saanud valimisjaoskondade arvu vähendamine. Keegi kusagil leidis, et jaoskondi on liiga palju, valdades löödi selle peale kuulekalt kulpi ning asuti ülesannet täitma. Riikliku valimisteenistuse nõunik Kristi Kirsberg ütles 11. jaanuaril ERR-i uudistele selgituseks: „Valimisjaoskondade arvu vähenemine tuleneb eeskätt sellest, et haldusreformi järel vaadati seniste jaoskondade asukohad üle ja optimeeriti nende arvu. Seni oli väga palju väga pisikesi jaoskondi, kus oli vaid paarsada valimisõigusega inimest.”
Aga see ei ole kellegi seletus! Kõik likvideeritud valimisjaoskonnad asusid piirkondades, kust on raske keskustesse pääseda. Kui eesmärk oleks tõesti valimistele kulutatavat rahva raha kokku hoida, võinuks kaaluda ehk eelvalmistest loobumist, kuna kaugemates paikades on eelvalimiste aktiivsus niikuinii väike (käiakse ju kodust kaugemal tööl), kuid valimispäeval jaoskondade sulgemine ei ole kindlasti mõistlik tegu. See on üleolev signaal mitmele tuhandele inimesele, et riigil on suva, kas te lähete valima või mitte, riik tahab teie arvelt kokku hoida, sest te olete nii väikesed ja tühised. Kui te tahate, et teisse teistmoodi suhtuma hakataks, kolige keskustesse.
Võib-olla oleks pisut pehmendust pakkunud, kui optimeerijad oleksid püüdnud kohtuda optimeeritavate piirkondade inimestega, et selgitusi jagada ja ettepanekuid kuulata. Aga seda oleks ilmselt tõesti juba liiast soovida.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare