0.5 C
Rapla
Neljapäev, 18 apr. 2024
RSKaiu LT avas uue avara lauda

Kaiu LT avas uue avara lauda

Vivika Veski

Kaiu LT avas uue laudakompleksi, mille vastses lüpsilaudas on lehmadel nõnda mugav olla, et nende niigi suurepärane piimaand paranes veelgi.

Uues kaherealises 500 kohaga lüpsilaudas on lehmad sees detsembri lõpust alates. Aktsiaseltsi Trigon Dairy Farming gruppi kuuluva Kaiu LT juhatuse liige Margus Muld rääkis, et kaherealises laudas on vana kolmerealisega võrreldes lehmadel rohkem ruumi ja õhku, nad tunnevad ennast mugavamalt, annavad rohkem piima ja elavad kauem. Kaherealises laudas ei pea loomad võitlema oma koha eest söödalaua ääres, erinevalt kolmerealisest, kus kolmas rida vaatab pealt, kuni teised söövad. „Detsembri lõpus läksid lehmad sisse ja toodang hakkas kohe kasvama,” rõõmustas Muld. Kaherealisi lüpsilautu on seni Eestis ainult mõni.
Eile hommikul lõikasid maaeluminister Tarmo Tamm, ettevõtte suurosanik Peter Ingman, ettevõtte nõukogu esimees Joakim Helenius ja Margus Muld uue lüpsilauda uksel pidulikult lindi läbi. Tarmo Tamm tõdes, et Eesti piimatootmine on saavutanud absoluutse Euroopa tipu ning Kaiu LT on omakorda Eesti tipus.
Tamm kinnitas, et põllumajandus on Eesti suurim võimalus, kuna toiduvajadus maailmas kasvab ja meil on rohkem maad kui näiteks Hollandis, kes on suur põllumajanduseksportija. Meie piimatoodetele on avatud nii Jaapani kui ka Hiina turg. „Oleme Hiina turul oodatud,” ütles minister.
Joakim Helenius arutles peokõnes teemal, kas Eesti piimandusel on tulevikku. Ta jõudis selleni, et tulevikku on vaid suurtel ja väga suurtel farmidel. Sinna peaksid olema tema hinnangu järgi suunatud ka piimandustoetused, samal ajal kui väikeste perefarmide puhul, mis on samuti olulised, tuleks toetada mõnda nišitegevust. Eestis ongi keskmiselt peaaegu suurimad piimafarmid Euroopas, ainult Taani on veel veidi ees.
Kaiu LT 3,5 miljoni euro suurune investeering hõlmas lisaks lüpsilaudale muu hulgas ka vasikalauta, kuhu osteti „ammed” ehk automaatsöötjad, millest on vasikatel võimalus söömas käia 10–15 korda päevas. Käsitsi söötmise korral peaksid nad piirduma kahe-kolme korraga, rääkis Muld.
Praegu annab Kaiu LT iga päev tööstustele ära 25 tonni piima. Ettevõte peab veelgi laienemisplaane, et saaks loomi juurde võtta. Samuti on ettevõttel plaanis teha Kaiu samasugune küttesüsteem nagu Trigon Dairy Farmingu teisel ettevõttel Väätsas, kus jahutatava piima soojus kasutatakse ära kütteks. Muld rääkis, et nad plaanivad lammutada katlamaja ja hakata piimasoojusega kütma olmeplokki.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare