9.9 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
PersoonMadis Pajo: “Edu toob elamine väljaspool mugavustsooni.”

Madis Pajo: “Edu toob elamine väljaspool mugavustsooni.”

Sündinud Raplas, üles kasvanud Raikküla lähistel Lipal. Nüüd juhib Madis Pajo (30) Tallinnas ettevõtet, mis koolitab noori üliõpilasi, kes plaanivad sõita kevade lõpus ja suve hakul Ameerika Ühendriikidesse raamatuid müüma.

Pajo on igati õige inimene sellist tööd tegema, sest vastav kogemus on tal endalgi olemas. Oma elust on ta tervelt kaheksa ja pool suve veetnud teisel pool Atlandi ookeani võõrastele ustele koputades ja raamatuid pakkudes. Southwestern on see ettevõte, mis pakub võimalust Ühendriikides raamatuid müüa. Nimi on tuttav paljudele tudengitele ning neilegi, kes viimastel aastatel on ülikooli lõpetanud.


Madis Pajo on üks neist, kes ettevõtte väljakutse vastu võttis. See oli üks osa tema laiemast elufilosoofiast – elada väljaspool mugavustsooni. Väljavaade jätta terveks suveks oma kodu, perekond ja peod sõpradega ei kõla esialgu just ahvatlevalt. Kui sinna lisada 12-tunnised tööpäevad, siis pole imestada, miks võtavad selle tee ette vaid vähesed. Isegi nendest, kes selle julge otsuse langetavad, pöörduvad mitmed poole suve pealt koju tagasi või otsivad mõne lihtsama töö. Seda muljetavaldavam paistab, et Madis Pajo mitte ainult ei löönud selles maailmas edukalt läbi, vaid tegi seda lausa kaheksa ja pool suve.

Ajaplaneerimine
Kohtume Madisega Tallinnas Olümpia hotelli fuajees. Tema töö- ja pereelu on praeguseks seotud pealinnaga. Tema kontor asub viieminutilise jalutuskäigu kaugusel Olümpia hotellist. Umbes sama palju, võib-olla vähemgi, kulub koju jalutamiseks. See moodustab justkui kolmnurga, kus iga vahemaad saab läbida hõlpsalt jalgsi. Olümpia hotell on oluline seetõttu, et seal käib Pajo ärikohtumistel ning jõusaalis trennis.
Ta rääkis, et töö müügimehena õpetas kõige muu hulgas ka seda, kui oluline on ajaplaneerimine. Kolm olulist paika elus, mis on kõik üksteisest lühikese jalutuskäigu kaugusel – ka see on ehe näide heast ajaplaneerimisest. Pajo näitab oma nädalagraafikut, kus kõik päevad on ära jaotatud tundide kaupa. See tähendab, et juba pühapäeva õhtul teab ta, mis teda näiteks neljapäeval kell 16–17 ees ootab. Nii tagab ta võimalikult efektiivse ajakasutuse, sest nagu teame, on aeg kõige väärtuslikum ressurss.

Southwestern
Pärast Rapla Vesiroosi gümnaasiumi lõpetamist 2007. aasta kevadel jätkas noormees haridusteed Tallinnas. Ta asus õppima toonases TTÜ-s (tänane TalTech) majandust ja ettevõtlust. See valdkond paelus teda juba keskkooli ajal. “Olen väga tänulik Vesiroosi koolile, kus majandustunni ajal aktsiamängu mängisime. Investeerimine hakkas mind sealt peale huvitama,” rääkis ta.
Investeerimine oli muidugi põnev, ent selles edukalt läbilöömiseks oli vaja kapitali. Sealt edasi oli kõigest lühike samm müügitööni. Nii noored mehed kui ka tütarlapsed müüsid kaubanduskeskustes pensionifonde ning selles tajus oma võimalust ka Madis.
“Alguses mõtlesin, et see on nii hirmus töö ja mina seda küll teha ei taha. Pärast mõtlesin juba, et võiks proovida,” rääkis Madis. Nagu hiljem selgus, see töö talle sobis. Kerge see muidugi polnud, aga julgust ja suhtlemisoskust sai harjutada pidevalt. Tagantjärele võib öelda, et see kõik oli ettevalmistus, et läbi lüüa Ühendriikides raamatuid müües.
See võimalus avanes Madisele 2009. aastal sõprade kaudu, kes olid sama tööd varem teinud. Ta tunnistab ka ise, et esialgu tundus see hiiglasliku väljakutsena. “Teadsin, et mulle meeldib raskeid asju teha. Otsustasin proovida, kas see sobib mulle või mitte,” sõnas Madis. Selgus, et sobib. Nüüdseks on tegevus Southwesternis kasvanud tema põhitööks. Ta koolitab ja valmistab ette üliõpilasi, kes suveks Ameerikasse sõidavad. Kokku on tal hoolealuseid umbes seitsekümmend.
Kui nad sügisel koos uute kogemustega Eestisse tagasi tulevad, võtab Madis nad uuesti oma käe alla. Siis juba selleks, et aidata luua oma ettevõte ning õpetada investeerimist. Ise kirjeldab ta seda tööd sõnaga “megalahe”. Ennekõike seetõttu, et saab töötada aktiivsete ja ambitsioonikate noorte inimestega.

Jaapan ja Amazonas
Aktiivne on Pajo ka väljaspool raamatumüügimaailma. Kui heita pilk inforegistrisse, on sealsete andmete kohaselt tema nimel Eestis veel kuus ettevõtet. Raplaga ühendavad teda neist kaks – Pajo Group OÜ ja Pajo Ranch OÜ. “Oleme üks kiiremini kasvavaid maheviljatootjaid Eestis,” rääkis Madis. Samuti on ta tegev kinnisvarasektoris, kus ta ostab Tallinnas kortereid ning seejärel üürib neid välja.
Tööd on kõigi valdkondade peale kokku selgelt palju ning seda tunnistab ka Madis ise.
Kuidas selle kõigega hakkama saada? Ringiga jõuame taas kord ajaplaneerimise juurde. See on üks oskusi, mida ta Ühendriikides töötades õppis ning rakendab nüüd ka oma töö- ja eraelu juures. Üks kindel eelis on sellel veel – nii saab aega planeerida ka puhkamiseks.
Suvi on tööaeg, siis puhkust lubada ei saa. Kõik oma kahekümnendate eluaastate suved veetis Madis töötades. Rahulikuma perioodi võib leida talvisel ajal jaanuaris ja veebruaris. Alles hiljuti käis ta koos perega puhkusel Tenerifel. Enne seda reisis ta Egiptuses. Reisimine Madisele meeldib ja seda teeb ta hea meelega. Veel mõned aastad tagasi veetis ta reisides umbes pool aastat, aga nüüd on ta muutunud paiksemaks. Enda sõnul kulub reisimiseks nüüd paar-kolm kuud aastas.
Ehkki Madis on palju reisinud, on ikkagi maailmas mõned paigad, kuhu ta tahaks kindlasti elu jooksul veel jõuda. Esimesena toob ta välja Amazonase vihmametsad. Teise paigana, mida ta sooviks külastada, nimetas ta Jaapanit. “Arenenud maa ja intelligentsed inimesed,” vastas ta küsimusele, mis teda selle riigi juures paelub.
Üks Madise hobi on pikka aega olnud ka loodusfotograafia. Viimasel ajal on see küll tagaplaanile jäänud.

100+ aastat
Ehk on üks põhjus, miks ta nüüd rohkem aega Eestis viibib, see, et koos abikaasa Maretiga kasvatavad nad poega, kes on aasta ja kaheksa kuu vanune. Oma pojast rääkides lähevad Pajo silmad särama. Nagu arvata võib, mõjutas lapse sünd pere elurütmi põhjalikult. “See on ülilahe. Kui on olnud pingeline päev, siis on hea minna õhtul koju ja näha väikest poissi naeratamas. Ühest küljest maandab see pingeid ning samas õpetab veelgi paremini aega planeerima,” sõnas Madis.
Ärgata meeldib talle varakult, kella kuuest. Päeva esimesed tunnid kulgevad eneseharimise rütmis. Siis on pea kõige värskem ning mõnus lugeda head raamatut. Kolmel kuni neljal päeval nädalas näeb päevarütm ette ka treeningut. Vastavalt päevale on selleks kas jõusaal või jooksuring pealinna tänavatel. “Ma ei tee sporti võistlemise nimel, vaid selleks, et saada head enesetunnet,” rääkis ta. Sellega käib kaasas ka tervislik toitumine, mis on oluline nii Madise kui ka terve tema pere jaoks.
“Muidugi meeldib mulle rämpstoitu süüa, aga ma saan aru, et energiataseme hoidmiseks on tervislik toitumine vajalik. Mulle hullult meeldib see mõtteviis, et elada 100+ aastat,” rääkis Madis. Hilisõhtuti püüab ta küll enda sõnul söömist vältida, ent tõi välja, et šokolaadi või kohukesega ta teinekord siiski maiustab. Aga tervislik hommikusöök näeb tema jaoks välja nii: paar-kolm muna, avokaado ja leib. Lõunaks sobib väga hästi salat, eriti lõhesalat, mida Madis peab üheks oma lemmikuks.
Kui jutt juba tervislike eluviiside peale läks, tuli uurida ka selle kohta, kuidas on Madis reguleerinud oma suhted sotsiaalmeediaga. Teatavasti kipub see paljude jaoks olema tõsine ajaröövel. Selleks on tal samuti lahendus olemas – ta paigaldas oma nutitelefoni rakenduse, mis annab märku, kui oled päeva jooksul veetnud Facebookis 15 minutit. “See annab märku, kui aeg täis saab. Vahel lähen küll ajast üle. Muidugi olen aru saanud, et sotsiaalmeedia on ajaröövel,” rääkis Madis. Siiski on vahe sees, kas kasutada seda isiklikel või tööalastel eesmärkidel. Nii on ta sujuvalt mõned ülesanded delegeerinud assistendile, et vältida ise sotsiaalmeedia liigset kasutamist.

Side Raplaga
Oma kodupiirkonnaga tunneb Madis enda sõnul jätkuvalt tugevat sidet. Vähemalt ühe korra paari nädala jooksul püüab ta oma isakodust Lipal läbi käia. Vahel õnnestub seda teha ka tihedamini. Kas või selleks, et oma isa Aivar Pajoga põllumajanduse üle arutleda. Pajo Ranch OÜ-d ja Pajo Group OÜ-d haldavad nad koos isaga.
Tegelikult tunnistab Madis, et mõtted on liikunud ka selles suunas, et kolidagi Tallinnast välja maale. Isegi sobivat kinnisvara on ta otsinud, kuid esialgu on see plaan vaid mõttetasandile jäänud.
“Rapla mulle täiega meeldib. Ühel päeval tahan kindlasti sinna tagasi minna. Praegu on elutempo lihtsalt kiire,” rääkis ta. Ka sõprussidemed on säilinud. Oma Rapla piirkonna sõpradega on neil traditsioon pidada jõulu- ja pühadeajal koos üks õhtusöök. Sellesse seltskonda kuuluvad teiste seas näiteks Romet Vaino, Karl Tamme, Mihkel Makus, Johannes ja Madis Haasma.

Kolmekümnendad
Kohe on ukse ees Riigikogu valimised. Oma poliitiline eelistus on Madisel olemas ning ta lubas ka valima minna, kuid ise kandideerimise peale ta veel mõelnud pole. “Mulle meeldib ettevõtlus ikka palju rohkem. Võib-olla vanemas eas tahan poliitikasse minna, mine tea,” rääkis ta. Ettevõtjahing on temas tugev, seda ütleb ta ka ise ja selle eest on ta tänulik oma perekonnale. “Olen väga tänulik oma vanematele ja õele. Mul on väga tore abikaasa, kellega sain tuttavaks raamatute müümise kaudu. Mul on hea meel, et olen tööd tehes oma elule vundamenti ladunud ning samas ka palju reisinud,” võttis ta lühidalt kokku oma kahekümnendad eluaastad.
Nüüd on ta kolmekümneaastane. Mida toovad järgmised kümme aastat? Sellele küsimusele vastates mainis ta esimesena häid suhteid ja teisena tervislikku eluviisi. “Selleks, et olla õnnelik, peavad sul olema head suhted lähedaste inimestega ning samuti tuleb kuhugi suunas areneda. Muidugi tahaks Eestis ka midagi suuremat korda saata ning seda ennekõike ettevõtluses,” rääkis Madis Pajo.

1 kommentaar

1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare