0.5 C
Rapla
Neljapäev, 18 apr. 2024
ArvamusMentorklubi – kellele ja miks?

Mentorklubi – kellele ja miks?

Carmen Ennulo ja Siret Jakobson ettevõttest Kapi Kass OÜ

Raplamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskus (RAEK) korraldab Euroopa Liidu kaasabil mitmeid erinevaid koolitusprogramme. Üks nende seast on mentorklubi, mis viib omavahel kokku alustavad ettevõtjad (mentiid) ja juba pikemaajalise kogemuspagasiga ettevõtjad (mentorid).

Kohtumistel avaneb mentiil võimalus koguda väärtuslikke teadmisi, kasulikke kontakte, õppida teiste kogemustest, laiendada silmaringi ja arendada ettevõtjale omaseid oskusi ja omadusi. Siinkohal tuleb osalejal koju jätta tagasihoidlikkus ja avatud meelega võtta programmist maksimum.
Selle aasta mentorid on targad, tasakaalukad ja kogenud ettevõtjad, kellel igaühel on oma oskused, teadmised ja tugevused. Kohe alguses oli tunda, et Mentorklubi projektijuht Triin Jakk on koos mentoritega teinud ära suure eeltöö ning ette valmistanud läbimõeldud programmi esimeseks koosviibimiseks Pärnus. Mentorid olid päriselt huvitatud mentiide aitamisest ja jaksasid päriselt meie küsimustele kaasa mõelda. Nad kuulasid meie muresid hinnanguid andmata ja jagasid siiralt oma parimaid teadmisi ja kogemusi.
Selle aasta mentiid on kõik väga põnevad erinevate tegevusaladega inimesed. Viimne kui üks valmis õppima, arenema ning üksteist toetama.

Esimene päev – koolitus

Coaching (eesti keeles kootsing) on Eestis aina enam hoogu koguv koolitusmeetod. See on pisut teistsugune koolitus, kus coach (eesti keeles koots ehk koolituse läbiviija) küsib palju küsimusi ja jääb mulje nagu ta ei teakski, millest ta rääkima on tulnud, kuid tegelikult jõuab sellel koolitusel osalenu coachi esitatud küsimuste kaudu vastusteni, mis on meie sees juba olemas. Mentorklubi esimese päeva seminari viis läbi coach Chanet Siret Simonen.
Et koolituspäevast maksimum võtta, tuli kirja panna ja välja öelda taotlused, soovid ja ootused eesolevale päevale ja kogu mentorklubile. Seejärel juhatas Chanet meid leebelt läbi meie alateadvuse, kust leidsimegi üles juba mõned vastused. Üllatuslikult kerkis silme ette visioon, kus oleme oma ettevõttega kahe aasta pärast.
Sellise tulevikuvisiooniga on juba lihtsam leida rada, mida mööda edasi sammuda. Ka järgmised etapid sel rajal said koolitaja kaasabil üles kirjutatud ja üldises plaanis tähtsuse järjekorda pandud. Kuna alustavatel ettevõtjatel on kõigil oma hirmud ja mured, tekkis neid jagades igati ühtehoidev grupp. Chaneti oskusliku juhtimise all sai toatäiest peaaegu võõrastest inimestest lõpuks justkui vanad tuttavad.
Kuid sellega polnud esimene päev veel lõppenud! Juba peagi pärast koolitust olime teel Pärnu endisesse peapostkontorisse, kus tänasel päeval tegutseb kultuuriklubi Tempel. Klubi algataja ja eestvedaja Andres Tölp jagas meiega lahkelt oma lugu. Õhtu kulges omavahel vabas vormis suheldes.

Teine päev – veel ettevõtete külastusi

Külastasime veel mitmeid põnevaid ettevõtteid nagu REKfoto OÜ, Lahendaarium OÜ, MTÜ Forwardspace, Kolme Karu Kaubamaja ja Vaas&Vaas OÜ, Alpakafarm OÜ. Kuigi valdkonnad ja inimesed olid väga erinevad, paistis tugevalt välja üks ühine omadus: kustumatu sära tegijate silmades ning kaljukindel tahe ajada oma asja!
Oli väga inspireeriv kuulda nende lugusid sellest, kuidas nad kunagi ettevõtlusega alustasid, milliste väljakutsetega tegelesid, kuidas raskusi ületasid ja nendest edasi liikusid. Kapi Kass OÜ võtab nendelt kohtumistelt kaasa märksõnad: vankumatu usk oma tegemistesse, lakkamatud ideed, hullumeelne tahe edasi liikuda ja mitte alla anda!
Kuid peale teiste lugude kuulamise olime ka ise igal külastusel esineja rollis: projektijuht Triin pani meid sujuva kergusega igal visiidil lühidalt ennast ja oma ettevõtet tutvustama. Iga järgneva korraga oli tunda edasiminekut, suuremat julgust ja konkreetsust. Avaliku esinemise kogemus koolituse sees nagu muuseas!
Peale kõige eelneva saime kaasa teadmise, et unistused täituvad, kui pidevalt õpime, areneme ja vaeva näeme. Pole võimalik jõuda kohale punkti, kus kõik on valmis ja täiuslik – ühtmoodi edasi unistab nii mentor kui ka mentii.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare