-0.6 C
Rapla
Teisipäev, 19 märts 2024
LisalehtLisaleht KUKITEMUKI: Naiste Ööde Filmifestival tuleb ja müüb sõnumit

Lisaleht KUKITEMUKI: Naiste Ööde Filmifestival tuleb ja müüb sõnumit

Mari Tammar

Nagu Nüganen eelmisel leheküljel rääkis, on suurmeistrite loomingus sageli kõike lunastav naise kuju, mis annab kogu asjale mingisuguse mõtte. Nii jõuame meiegi ringiga naisteni, sedakorda sellisteni, kellele meeldib öösel filme vaadata ja asju ette võtta.

8.-9. märtsil on Raplas Naiste Ööde Filmifestival ehk NÖFF, mille ajal linastub Rapla uues kinosaalis neli filmi. Festival võtab luubi alla sotsiaalselt teravad naistega seotud teemad, ent see ei tähenda, et tegemist oleks ainult naistele suunatud festivaliga. Mehed võivad ka tulla ja nagu programmist lugeda saab, jõuavad ekraanile laiemad ühiskondlikud teemad.
„Kui ma üles ärkasin ühel hommikul, oli mul pilt selge, et see on see, mida ma teha tahan ja see tuleb,” ütleb festivali ideeautor ja projektijuht Katrin Klaebo. „Tänaseks on festival mu peas paika loksunud ja mul on väga tore meeskond,” räägib Katrin põnevusega. „Need on minu valitud naised, kes on mulle lähedased, usaldame üksteist ja täiendame üksteise ideid. Kiidan taevani ka Tiina Lokki ja tema tiimi. Nende tugi on olnud palju suurem ja tugevam, kui ma oskasin unistada,“ kiidab Katrin.
Täna, kui festival on peaaegu ukse ees, saab öelda, et kõik on sujunud hästi. „Mõned magamata ööd kuuluvad asja juurde,“ nendib Katrin ja lisab, et on õppinud festivali korraldades palju tehnilisi termineid: „See on täiesti uus maailm minu jaoks, aga kogu aeg on põnev.“
Katrin Klaebo on MTÜ Ettevõtlikud Naised Raplamaal asutaja ja eestvedaja. „Üritusi oleme läbi aastate palju korraldanud – vähemalt korra kuus. Põhiliselt oma liikmetele, aga mõnikord aastas ka laiemale avalikkusele. Naistepäeval on meil olnud alati mõni avalik üritus ja neljal aastal oleme teinud ka ettevõtlusnädala sündmusi. Mul tiksus pikemat aega peas, et tahaks teha midagi ägedat ja suurt. Ja siis ma ühel hommikul ärkasin üles mõttega, et meile tuleb kino. See annab meile hoopis uued võimalused,” jutustab Klaebo äratundmishetkest. Talle on hakanud tunduma, et ettevõtluskogemus on meelelahutusmaastikul toimetamiseks üks olulisemaid näitajaid.
„Moodustasime meeskonna nendest inimestest, kes minu ideega kohe haakusid. Neid ei olnud palju. Ma nägin siis ka skeptitsismi. Mult küsiti, kust sa raha võtad, kes sinna tuleb, kes su filme vaatab. Rapla, mis koht see on? Aga ma testisin oma ideed mitte üldse Rapla inimeste peal, vaid erinevate muusikute, kohaliku elu tegelaste peal jne ja kõik see tagasiside oli tohutult positiivne. Siis ma mõtlesin läbi erinevad rahastusvõimalused. Sain aru, et neid võimalusi siiski on. Ja nii see kõik alguse sai,” räägib Klaebo. Tänaseks on avafilmi piletid välja müüdud ja kaalutakse võimalust näidata filmi veel üks kord.
NÖFFi puhul ei ole tegemist ainult filmifestivaliga, vaid filmide vahel on ka diskussioonid, arutelud, lisaks on festivali sees ka üks raamatuesitlus ja näituseprojekt.
Esitlemisele tuleb Raplast pärit ettevõtja Maire Forseli raamat “Palgatööst kõrini? Hakka ettevõtjaks!”. Raamatu illustraator on samuti Rapla naine Hege Runnel, kunstnikunimega Eku.
Festivali ajal on festivali alal ka Rapla klaasikunstnike Kati Kerstna ja Kairi Orgusaare klaasikunsti näitus „DIALOOGID“.
„Alles mõni päev tagasi olin koos Rapla maakonna festivalide korraldajatega ja küsiti, mida ma oma festivaliga müün. Ma võin öelda, et Naiste Ööde Filmifestival NÖFF müüb sõnumit. See sõnum räägib sellest, et naised on tugevamad kui kunagi varem. Naiste teema kõnetab kogu maailma, ka Eestis on hakatud sellest kõnelema üha rohkem, alates kunstiprojektidest kuni poliitikute ja otsustajateni.
Me räägime 21. sajandil ikka veel sellest, millega alustati 170 aastat tagasi, ja me jätkame rääkimist, kuni me ei pea sellest enam rääkima. Naine ja Mees on võrdsed. Võrdsed just partnersuhetes, olgu selleks siis mehe-naise suhe või isa-tütre, ema-poja suhe või ka töösuhe. Sellel aastal on meil vaid neli filmi ja me ei jõua väga paljudest teemadest rääkida, aga me teeme sellega 8. märtsil algust. Tulge NÖFFile ja te näete ise,“ kutsub Katrin kõiki maailma esimesele NÖFFile.

Üks naistepäevaeelne küsimus ka. Milline on kaasaegne naine?
Kaasaegne naine on iseseisev, igas mõttes. Majanduslikult sõltumatu, otsustab oma sammude üle ise, ei lase end mõjutada iganenud tõekspidamistest, on haritud või püüdleb hariduse poole, elab teadlikult, toitub teadlikult, spordib mõõdukalt, tarbib meelelahutust, reisib, on kursis maailma asjadega, planeerib perekonda, teeb majanduslikud otsused iseseisvalt.
Kui on partner leitud, väärtustab peremudelit ja teeb kõike koos partneriga, ei jäta hooletusse oma vanemaid ega sõpru. Ei, see ei ole ideaal, see ongi päriselu, näiteks selline on minu elu. Mina pean end väga kaasaegseks naiseks!

Kommentaar:
Tiina Lokk, Pimedate Ööde Filmifestivali juht
NÖFF on tore algatus, mida PÖFF meelsasti nõu ja jõuga toetab. Naised kinos, mitte ainult ekraanil, vaid ka tegijatena, on kindlasti teema. Kui minu nooruses võrdus naine filmitegijana enam-vähem samaga nagu naine laevas, ehk siis oli täielik haruldus, on tänasel päeval naisfilmitegijad vallutanud endale koha päikese all isegi sellistes riikides, kus me ehk esmapilgul seda nii ei ootakski nagu näiteks Iraan, Türgi jne.
Põhjamaades, k.a Eesti on aga varsti nii, et peaksime hakkama organiseerima liikumist „Kaitse meest!”. Palju on tugevaid naisrežissööre, produtsente, operaatoreid, teistest ametikohtadest rääkimata, ja see on tore! Tore on ka see, et kõik Eesti naissoost filmitegijad on saanud selle koha ja tunnustuse oma töö eest, mitte soopõhiste kvootide alusel, vaid tänu oma kõrgele professionaalsusele.
NÖFFi ülesanne ongi tuua fookusesse just naistega seonduvad teemad ja probleemid nii ühiskonnas tervikuna kui ka filmikunstis. Raplasse, kus on palju ettevõtlikke naisi, sobib see üritus ülihästi.
Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare