1.6 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
ArtikkelRaplamaa laste muljed Eesti Laulu peaproovist

Raplamaa laste muljed Eesti Laulu peaproovist

Helerin Väronen

Kolmandat aasta järjest said 1500 Eesti last võimaluse osaleda Eesti Laulu peaproovis. 16. veebruaril Saku Suurhallis toimunud kontserdile võimaldas lastel minna heategevusfond Aitan Lapsi.

Raplamaalt said võimaluse minna oma lemmikutele kaasa elama ja ühe Eesti suurima saate valmimist näha Rapla muusikakooli, Valtu põhikooli, Kehtna kunstide kooli ja Märjamaa gümnaasiumi õpilased.
Valtu ja Kehtna laste muljeid õnnestus kuulda kohe samal päeval, tagasiteel koju. Valtu 4.-7. klasside lapsed olid kõigest suures vaimustuses, paljud ütlesid, et nii äge oli käia peaproovis, kus kõik oli peaaegu nagu päris. Kogu kontserdi kvaliteet tundus nende jaoks palju parem, kui telekast vaadates. Natuke nuriseti küll selle üle, et alguses olid nad nii taga, et otse lavale oli raske näha ja pidi ekraane jälgima. Heli kvaliteeti peeti heaks, kuid üks laps sõnas ka: “Ei tea, kas see on hea või halb, kuid vahepeal oli muusika nii vali, et seda oli enda sees tunda.”
Mõni, kes ei olnud nii valju muusikaga harjunud, sõnas, et tekkis tunne, nagu peksaks keegi vastu kõrva trummikilesid. Iga loo alguses olid käinud ka paugud, mis oli märguandeks, et tuleb püsti tõusta ja lehvitada.
Kui küsisin, kes Valtu laste lemmik oli, hüüdsid paljud valjul häälel Ingeri nime. Isegi tema pildi nägemine oli pannud rahva rõkkama, rääkimata siis tema laulust. Lemmikutena toodi välja veel The Swingers, Victor Crone ja Uku Suviste.
Peaproovis mängiti läbi ka punktide andmine, nii et lapsed said tunda ka seda pinget, mis sellisel hetkel õhus valitseb. Õhtujuhtidega jäid lapsed rahule ja vaheklippe peeti naljakaks. Üheks ilusaks hetkeks pidasid lapsed Uku Suviste laulu ajal allalangevaid tulesädemeid. Ainus, mis lastele ei meeldinud, oli pauside ajal järjekorras ootamine, et midagi osta või oma lemmikuga pilti teha. Üllatusena tuli lastele see, kuidas saate tegijad neile märku andsid, millal tuleb kaasa laulda, millal valguspulgad tööle panna ja kaasa elada.
Kehtna lastekoori Kraaks paljude laste lemmik oli samuti Inger. Põhjuseks toodi näiteks see, et tal on hea hääl ja ilus naeratus ning koos oma ukulelega mõjus ta lahedalt. Lemmikute hulgas olid ka Stefan, Victor Crone ja Uku Suviste. Kehtna lastele jäi silma see, kuidas sel ajal, kui keegi laval esines, pani lavatiim lava teises otsas juba asju valmis järgmise esineja jaoks. Üldse oli see, kui palju ühe saate jaoks on vaja taustajõudu ja mis kõik kaadri taga toimub, noorte jaoks üllatav.
Nii mõnigi lugu, mis muidu kuulates ei olnud jätnud väga sügavat muljet, mõjus laval nii laste kui ka õpetajate arvates palju paremini. Sellised olid näiteks Sandra Nurmsalu, Kerli Kivilaane ja The Swingersi laulud.
Üks laps, kes sai Rapla muusikakoolist võimaluse minna Eesti Laulu peaproovi vaatama, sõnas, et tema jaoks oli see esmakordne kogemus nii suurel kontserdil olla. Tema suur lemmik oli Stefan, kuid laval nähes muutusid ka Uku Suviste ja Inga lood palju sümpaatsemaks. Vaheklipid jäid talle aga natukene arusaamatuks.
Märjamaa gümnaasiumi lastekoori paljude õpilaste jaoks oli Eesti Laulu peaproovi nägemine esmakordne selline võimalus. Kõiki lauljaid ja esitajaid pidasid Märjamaa lapsed väga heaks, erilised lemmikud olid aga neilgi Inger, Victor Crone ja Uku Suviste. Laste arvates oli tore artiste oma silmaga näha, nendega koos pilti teha ja autogrammi saada. Suureks üllatuseks oli Märjamaa laste jaoks see, et pärast vaheaega jätkus kontsert möödunud aastate võidulaulude esitajatega, kellest laste lemmikud olid Jüri Pootsmann ja Elina Born.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare