11.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArtikkelRaske lumi katusel toob lisaks õnnetustele kaasa ka rahatrahvi

Raske lumi katusel toob lisaks õnnetustele kaasa ka rahatrahvi

Talvega käivad kaasas libedad teed, lumised katused ning jääpurikad, mis sageli plusskraadide korral kohe ka õnnetusi kaasa toovad. Sulailm seab ohtu katused, tänaval kõndivad jalakäijad ning ka maja räästa all parkivad sõidukid.

Raske lumi ja ka jääpurikad räästastes ohustavad Sinu maja lähedale pargitud sõidukeid. Väga oluline on selliseid ohte ennetada. Kui õnnetus peaks juhtuma, siis on abiks vaid kaskokindlustus. IIZI kaskokindlustuse tootejuht Kristiina Koitla juhib tähelepanu, et nende kahjude eest vastutab lõpuks ikkagi maja omanik ja kindlustusel on õigus esitada tagasinõue vastava kinnisvara omanikule.

Lume raskus võib ka Sinu kodu katusele saatuslikuks saada. Kui lund on palju, võib sulailma korral ette tulla olukordi, kus katuse konstruktsioon ei pea lume raskusele vastu. „Lume raskuse tõttu tekkinud kahju ei pruugi aga olla kindlustusjuhtum, sest omanik vastutab ise lume koristamise eest,“ rõhutab kodukindlustuse tootejuht Gertu Karbus. „Ka libe tee või hooldamata majaesine toovad teinekord kaasa ootamatuid õnnetusi,“ lisab Karbus. Lisaks tervisekahjudele (rebendid, luumurrud) võib puruneda ka kaasasolev tehnika (näiteks nutitelefon).

Tehnilise Järelevalve Ameti andmetel ohustab liigne lumekoormus eelkõige teras- ja puitkonstruktsioonidega kõrgehitisi, lameda katuse või väikese katusekaldega ehitisi ning vanemaid amortiseerunud ehitisi. Arvestama peaks, et lume eiramine katusel võib kaasa tuua nii õnnetused kui ka rahatrahvi.

5 olulist lume koristamise meelespead:

1. Hinda esmalt, kas lume koristamisel piisab redelist või tuleb siiski katusele minna.

2. Jälgi, et Sinu tegevus oleks ohutu ning kasuta kindlasti turvavarustust.

3. Arvesta katusele minnes ka ilmastikutingimustega, et mitte suurendada kukkumise riski.

4. Vajadusel telli lumekoristustööd spetsialistidelt.

5. Katust puhastades jälgi kindlasti jalakäijate ja sõidukite liikumist ja taga ohutus. Vajadusel piira nimetatud ala ohulintidega.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare